Všechny příspěvky

Oblast zájmu:

15. 12. 2016

Dobrý den,
Jsem 20 let po operaci zhoubného nádoru močového měchýře a letos jsem prodělal operaci radikální prostatektonomie. Soused si přistavěl krb a smradlavý kouř před kterým není úniku zamořuje náš dům, mám veliké obavy z kontaminace škodlivin a jemných prachových částic PM2,5, a PM10 procházejících celým oslabeným organismem.Jemný prach cítím v očích i ústech a pálí mne jazyk. Mám opravdu obavy z fatálních důsledků. Ve zprávě Rizikové faktory nádorových onemocnění se o nebezpečí spalin z lokálních topenišť nehovoří, proto bych rád znal Váš názor.
Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Abych mohla kvalifikovaně odpovědět, musela bych vědět, jaké topivo používá soused. 

29. 12. 2016, prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., jskric@fnbrno.cz


22. 8. 2016

prosím o přiblížení diagnozy histol.heterologní MMMT v děloze a možný způsob léčby.děkuji 

Jedná se o zkratku z anglického malignant mixed Müllerian tumor (zhoubný smíšený Mulleriánský tumor), který se vyskytuje v děloze. Je to nádor velice raritní (málo častý) a spíše agresivněji se chovající. Vychází jak ze sliznice, tak z pojivové tkáně (proto smíšený – mixed). Nejběžnější léčbou je chirurgický výkon, event. následovaný chemoterapií nebo chemoradioterapií. Vše záleží též na pokročilosti onemocnění a stavu pacientky.  

31. 8. 2016, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz


2. 6. 2016

Dobrý den. V listopadu 2014 mi byl v Motole odstraněn střední lalok plíce pro typický karcinoid 25x25x20mm NEC Grade 1, mitozy nezjištěny Ki- pozitivita 1-2%. Na onkologii mi bylo řečeno, že vše dopadlo dobře a že to bylo v tak malém stádiu, že už by se to vrátit nemělo, pro některé lékaře, že to rakovina nebyla. Minulý týden jsem opět byla po čtvrt roce na ko CT a závěr: Bez známek recidivy, mírně zvětšená LU 22x11 u pravého oblouku. Paní doktorka se mi zeptala, zda mám rýmu, to jsem měla, když jsem byla na ct a řekla další ko za 3 měsíce, ale už bychom ko mohli dělat i déle. Děsně mi ta uzlina vyděsila, pohmatala mi krk, tam periférně nic. Mám se něčeho bát? Dnes jsem byla u kardiologa, protože mám na onko zvýšený tlak, vše bylo v pořádku, prý to mám ze stresu. Pan doktor mi řekl, že není pravda, že karcinoid je operací vyléčený, že nejlepší péči poskytují v Itálii, u nás, že se jen čeká až to vypukne znovu. Jsem z toho mírně vykolejená a špatná a vůbec nevím co dělat Jaký je váš názor na zvětšenou uzlinku a prognózu? Doktoři mi totiž ubezpečují, že je vše v pořádku a nic už by se stát nemělo. Děkuji 

Postup kolegů je správný. Prognóza ve Vašem případě velmi dobrá. Uzlina je velmi malá. V Itálii by postupovali úplně stejně. Zdraví Jana Skřičková

Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc.
přednostka Kliniky nemocí plicních a TBC
FN Brno a LF MU
tel: +420 5 3223 2504
fax: +420 5 3223 2405
mobil: 602 72 64 90
e-mail: skrickova.jana@fnbrno.cz

6. 6. 2016, Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., skrickova.jana@fnbrno.cz


1. 4. 2016

Dobry den, priteluv bratr - 44 umrel na rakovinu - zacala na mandli...po chemoterapii a zdanlivem vyleceni se vsak dostala na jatra ..plice...atd. Jeho otci ted nasli rakovinu na jatrech a metast.na plicich..- vek 72.cukrovkar.. . Sestra otce a jejich otec umreli take na rakovinu..nevime vsak ceho. Priteli je 32 let...jak se ma hlidat, jaka je prevence a jaka vysetreni a jak casto by mel podstupovat?jit pripadne i na gen.testy?dekuji....

Pokud měl rakovinu mandlí, často to souvisí s kouřením, s chronickým zánětem, s virovou infekcí. Dědičná forma není známá. Jeho otec měl karcinom jater. Tyto nádory nebývají dědičného původu. Hodně záleží na životním stylu, příčinou bývají alkohol, kouření, virový zánět jater.

Genetické testování není indikované. V prevenci nekouřit, nepít alkohol, chodit na prevence k praktickému lékaři po dvou letech. Od 50 let kontroly tlustého střeva a prostaty.

Přítel si může zaplatit ultrazvuk břišních orgánů, nepotřebuje žádanku.

1. 4. 2016, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


8. 3. 2016

Dobry den,moji mamince zjistili lekari ve 30 letech na zadech sinovialosarkom.Po 10letech se objevily metastaze nejdrive v plicich,potom v jatrech a kostech.Bohuzel zemrela ve 45letech.Mohu se zeptat jaka je pravdepodobnost vyskytu rakoviny u jejich dvou dcer?Predem dekuji za odpoved.

Pokud se v rodině maminky nevyskytla další nádorová onemocnění v mladším věku, je asi pravděpodobnost, že se jednalo o dědičnou formu onemocnění, malá. Pro dcery může být mírně zvýšené riziko nádoru typu sarkomů, asi dvojnásobné, další rizika nádorů budou asi podobná, jako má ostatní populace.

Doporučuji celkové preventivní kontroly u praktického lékaře po dvou letech, včetně kontroly krevního obrazu. Pokud se objeví nějaké příznaky (bulky, i nebolestivé, bolesti hlavy, závratě, poruchy vidění, dlouhodobý kašel, krev v moči, stolici aj.) na prohlídku ihned.

Dále gynekologické kontroly ročně včetně vagin. UZ, kontroly prsou gynekologem, mamografie od 45 let po dvou letech, od 50 let testy na krev ve stolici, od 55 let kolonoskopie.

9. 3. 2016, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


8. 3. 2016

Jsem po léčbě rakoviny prsu (operace, chemo, ozařování) Po léčbě stále trpím bolestmi kloubů a šlach a proto jsem chtěla jet do lázní. Bohužel mne ještě čeká odejmutí dělohy a vaječníků z důvodu zvětšené dělohy po léčbě. Vím, že na lázně je nárok 1 rok od ukončení léčby, ale kvůli gynekol. operaci to již nestihnu. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaká možnost, že bych jela do lázní později? 

Nevím, zda budu umět poradit přesně, určitě je dobré tuto informaci ještě ověřit buď u Vašeho praktického lékaře nebo u Vaší zdravotní pojišťovny nebo přímo v některých lázních – stačí telefonicky.

Pokud se nic dramaticky nezměnilo, měla byste mít u Vaší diagnózy do dvou let po ukončení léčby nárok na tři týdny komplexní lázeňské péče (říkává se jí křížková) - ubytování i lázeňské procedury vám hradí zdravotní pojišťovna. Návrh na ni vám musí napsat váš praktický lékař - vesměs na základě doporučení ošetřujícího lékaře (onkologa). Již v návrhu uvádíte lázně, které preferujete i lázně náhradní a to, zda požadujete jednolůžkový pokoj.

Pro Vaši diagnózu jsou vhodné Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně, případně Luhačovice. Záleží na tom, jaké prostředí preferujete - zda spíše rušné lázeňské město nebo místo poklidnější s hezkým okolím. Také samozřejmě záleží na ročním období a z toho vyplývající kapacitě lázní.

Návrh na lázeňskou péči schvaluje revizní lékař - na to má pojišťovna maximálně 30 dnů od podání návrhu - pak od ní dostanete zprávu, kterým lázním byl váš návrh postoupen. Do lázní byste měly nastoupit nejpozději tři měsíce od podání návrhu.

Zdravím prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA

11. 3. 2016, prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz


4. 2. 2016

Dobrý den,proč hovořit o prevenci,chodila jsem pravidelně ke svému lékaři a v posledních 2 letech jsem ho navštěvovala každý měsíc,ne-li dvakrát za měsíc a stejně mi vypěstoval nádor děložního čípku,který mi prorostl do vazů.Jsem zaléčená s následky! Moje otázka -jak může být tento lěkař soudním znalcem v oboru gynekologie?

Dobrý večer, je mi líto, ale na Váš dotaz nemůžu odpovědět. O celém případu nevím prakticky nic, takže se k tomu nemám jak vyjádřit.

Současně bych Vás chtěla velice slušně upozornit na to, že tato linka slouží primárně k dotazům, které se týkají skutečně prevence nebo případných zdravotních obtíží, ne ke stížnostem. 

8. 2. 2016, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz


3. 1. 2016

Dobrý den,
můj praděd zemřel v 70 letech na karcinom žaludku, jeho sestra a matka ( v 59 letech) taktéž. Moje maminka- jeho vnučka- onemocněla karcinomem žaludku v 54 letech, nyní je 4 roky po léčbě naštěstí v pořádku. Mně je 36 let a opakovaně jsem v posledních třech letech absolvovala gastroskopii pro nauseu a občasný tlak v žaludku a i z preventivních důvodů. Helicobacter nebyl nikdy přítomen, před třemi lety zjištěn zhoubný vřídek, jinak absolutně bez nálezu, krátkodobě řešeno helicidem, nyní již bez potíží i bez léčby. Doporučeno z preventivních důvodů jednou ročně uzv vyšetření břicha a odběr krve, každých 3-5 let pak gastroskopie, nicméně dle lékaře nelze s ohledem na věk nemocných hovořit vysloveně o genetické zátěži. Ráda bych se zeptala, zda je tento názor správný a zda je interval pro případné zachycení nemoci dostatečný a zda je možné a vhodné řešit např.i genetickým vyšetřením, případně kam se obrátit ( jsem připravena samozřejmě i potřebná vyšetření hradit). Osobně totiž vnímám svá rizika s ohledem k rodinné zátěži jako zvýšená a ráda bych byla co nejdéle zdravá pro své malé dítě, mám tak samozřejmě obavy, abych něco nezanedbala. Jinak alkohol nepiji, nekouřím, prakticky nesolím, uzeniny konzumuji jen výjimečně. Ovoce a zeleninu bohužel nemohu z důvodu alergie konzumovat. Velice děkuji za radu a přeji krásný den.

Myslím, že nejlepší by bylo domluvit se v genetické amb., jsou v každém krajském městě. Docela se divím, že máte údaje o pradědečkovi, většinou se to dřív tak dobře nediagnostikovalo. V některých indikovaných případech se zahajuje testování na mutaci genu z krve a podle toho se upravují intervaly sledování. Testování si rozhodne genetik. Sežeňte si co možná nejvíce lékařské dokumentace o příbuzných ( praděd, maminka..)
Např. v Masarykově onkol.ústavu v Brně: Ke genetickému vyšetření se objednejte telefonicky na číslech:
MUDr. Foretová 54313 6900, 6907 nebo MUDr. Navrátilová 54313 6901, (sestra 54313 6911) nebo osobně v kanceláři lékařů MOÚ, 4. patro Švejdova pavilonu, Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů. Je potřeba doporučení od lékaře, pak je hrazeno z pojištění
MUDr.Milana Šachlová, CSc et PhD

4. 1. 2016, MUDr.Milana Šachlová, CSc et PhD , sachlova@mou.cz


17. 12. 2015

Minulý týden mi dcera(5měsíců) spadla z gauče, neměla žádné příznaky, jen o něco zvětšenou zorničku na straně pádu, poslali nás na ct mozku, neřekli mi žádná rizika, zjistila jsem si to posléze sama. Vyděsila mě síla záření, která je při vyšetření použita. Od té doby nemůžu spát a nemůżu se zbavit pocitu, že moje dcera umře mladá na nějaký nádor v mozku nebo jiné onkologické onemocnění. Máme v rodině i leukémii. Mrzí mě, že jsem tomu nezabránila. Myslíte, že ji mohlo ozáření poškodit zdravé buňky v mozku a negativně ovlivnit další vývoj? A nevíte, kolik dětí v takto nízkém věku podstupuje toto vyšetření?

Je mi jasné, že v tomto případě u nás nemá žádná prevence moc smysl, když už dcera podstoupila tak velké ozáření. Nebo se dá nějakou metodou ozáření z těla vyloučit?

myslím, že Vaše obavy jsou zbytečné. CT bylo u vaší dcerky indikováno naprosto správně, protože především při úrazu hlavy a rozdílné velikosti zorniček je nutné vyloučit krvácení do mozku, které může být život ohrožující a vyžaduje okamžitou operaci. CT vyšetření mají radiační zátěž, ale za svých 32 let praxe jsem dosud nesetkala s dítětem, které by dostalo leukemii protože bylo 1x na CT vyšetření. CT vyšetření se nedělá preventivně, vždy jsou na to přesně určené indikace a myslím, že se proto nemusíte obávat. Záření nemáte jak z těla dostat, každé záření má svůj poločas a vymizí samo. Ale vůbec by jsem se tím netrápila. To, že máte v rodine 1 případ leukemie, rovněž nezvyšuje u Vaší dcerky riziko leukemie či jiné malignity. genetické riziko vzniká, pokud se v rodine (nejméně ve 2-3 generacích) opakují nádory nezvyklé pro daný věk, nebo určitý typ nádoru.

17. 12. 2015, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz


18. 11. 2015

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat . Při jídle např.topinky s česnekem mi po cca 2 minutách začne bolet v zádech u levé lopatky u spodní části. CT slinivky v pořádku. jsem po žlučníku s vředem na dvanácterníku.V poslední době 14 dní je mi zima. Děkuji Gavenda

Vážený pane, po internetu je možné dávat jen obecné rady a nenahradí kontakt s lékařem. Chápu to tak, že máte po operaci žlučníku a měl jste také vředy na dvanácterníku. Může se jednat o sníženou toleranci česneku po operaci žlučníku, pokud vám dělá potíže, nejezte ho. Jsou pacienti, kteří po operaci žlučníku můžou jíst vše, jiní musí držet dlouhodobě dietu.

MUDr.Milana šachlová

19. 11. 2015, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


20. 8. 2015

Dobrý den,

V prosinci 2014 jsem kvůli určitým zdravotním problémům absolvovala gastroskopii a kolonoskopii. Zajímalo by mě, jak často bych měla tyto procedůry opakovat, abych si mohla být jistá, že rakovinou jícnu, žaludku a tlustého střeva netrpím? Jak rychle rostou tyto nádory? Nevadí mi si procedůry hradit jako samoplátce, zdraví je nejdůležitější.

Brožová

Vážená paní!

Na základě různých studií jsou známá doporučení pro populaci s nízkým rizikem (běžná populace) a vysokým rizikem (nejčastěji pro výskyt nádorů v rodině).

Když to hodně zjednoduším, tak jako prevenci nádoru střeva bych doporučila začít s vyšetřením od 50 let, případně od 45 let (samoplátce). Pokud je v rodině výskyt nádorů střeva, začíná se třeba již od 18 let á 3 roky...

Prevence nádorů žaludku pro  běžnou populaci se nedoporučuje. Pro osoby s genetickou zátěží se provede gastroskopie a podle případného nálezu se postupuje dál.

K vašemu dotazu- např nádory žaludku nepředstavují jednotnou skupinu, rostou tedy různě rychle. Pokud nemáte v rodině výskyt nádorů, zbytečně bych nepanikařila.  Důležitá je také životospráva- nekouřit, jíst dostatek ovoce a zeleniny.., držet si hmotnost, přiměřená pohybová aktivita atd. Pravidelně choďte na vyšetření prsu a na gynekologii.

21. 8. 2015, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


1. 8. 2015


Vážení,
mám dotaz ohledně prevence rakoviny vaječníků. Všude čtu, ze rakovina vaječníků je tichý zabiják, v drtivé většine se na ni přijde pozdě, a to proto, že je obtížně diagnostikovatelná, prý se často nezobrazí na utz. Ja chodím každý rok jako samoplátce na preventivní onko prohlídku, kde mi mimo jiné udělají gynekologický utz a odeberou CA125. Stačí to myslíte na objevení případného nádoru v době, kdy by byl léčitelny, tj stádium 1/2? Nebo byste doporučili něco jiného/doplňujicího?

Děkuji

Bednářová

V zásadě to, co děláte stačí. Neznám sice Váš věk a ani Vaši rodinnou anamnézu tj. zda ve Vaší rodině není větší výskyt nádorů prsu či vaječníků (někdy to spolu souvisí). Pokud máte v rodině větší výskyt karcinomů – bylo by lepší udělat genetické vyšetření, v případě, že je Vám přes 50 let a chcete být důsledná, měla by jste mít gynekologické a UZ vyšetření 1x za 6 měsíců a to běžně – bez samoplátcovství – co se týká gynekologie.
V případě dalších dotazů se nebojte znovu zeptat. Prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA

9. 8. 2015, Prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz


1. 8. 2015

dobry den chtěl bych se zeptat,na ct vysetreni mi byl zjisten hladce ostre ohraniceny benigni či semilaligni tumor o velikosti28x29mm.chtel bych se zeptat jestli to je zhoubny nador? je to v panvi mezisakre a rektem dekuji.

Může, ale nemusí být zhoubný, což vyplývá již z popisu ( benigní = nezhoubný, semimaligní = není to jasné). Možná se uvažuje o biopsii , případně došetřením-např., ultrazvukem do konečníku...

 

19. 8. 2015, MUDr.Milana šachlová, CSc et PhD, sachlova@mou.cz


14. 6. 2015

Dočetla jsem se, že při nálezu bulky na prsu je běžnou praxí vyšetření ultrazvukem a třeba ještě mamografem.Biopsie se podstupuje jen když tato vyšetření nemají pozitivní zavěr a jejím smyslem je zjistit přesný druh nádoru. Je to pravda? 

Problematika je poněkud složitější. V případě zjištění bulky v prsu se skutečně prování MG nebo UZ, tato vyšetření jsou s určitou vysokou pravděpodobností schopná zjistit, zda se jedná o nález benigní (nezhoubný) či maligní (zhoubný).
Pokud je obraz jasně nezhoubný a nevyžaduje žádný zásah, přistupuje se ke sledování, pokud jsou nejasnosti v typu resistence (bulky) a nebo resistence zvětšuje svoji velikost, je vhodné bioptické vyšetření tj. odebrání vzorku z bulky a určení její přesné histologie, což nám dále dává návod na další postup.

3. 7. 2015, prim. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz


7. 4. 2015

Jsem druhým rok po operaci jícnu zhobný -nádor/gastroplastika/ a dosud mám zažívací potíže,co sním jde ven/5x-6x denně/.Dá se tím něco dělat.
Děkuji Franta P.

Vážený pane!

Chápu dobře, že něco sníte a jdete 5-6x denně zvracet? Zvracíte ještě nenatrávené jídlo? Hned po spolknutí?

 Normální to není, nevím, zda není nějaké zúžení v anastomóze? Neznám vaše nálezy. Mohl by se zkusit např. Kinito 3x1. Důležité je ověřit průchodnost přes anastomózu. případně dilatace...

MUDr.Milana šachlová

8. 4. 2015, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


8. 3. 2015

Dobrý den chci se zeptat nešli my zhoubný nador děložního čípku 1, 5cm nechtěj mě operovat budu chodit na ozarovani a mám strach je tam šance dekuji

Pokud Vám nechtějí lékaři nádor operovat, mají k tomu jistě nějaký důvod (nález na závěsných vazech, uzlinách, případně nějaké další Vaše nemoci apod.). V případě takto malého nádoru, je ale ozařování prakticky stejně účinné jako operace, takže šanci určitě máte.

Bohužel mi chybí spousta dalších detailů a tak nejsem schopna učinit přesnější odhad.

12. 3. 2015, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz


14. 12. 2014

Můj otec ve věku 65let dostal rakovinu prsu trvá to již měsíc a boule které má na pravém prsu a pod pravou paží se zvětšují. Lékaři provedli biopsii. Musíme opět čekat asi tři neděle než
přijdou výsledky je tohle běžná praxe? Je tu ještě vůbec nějaká šance na uzdravení nebo prodloužení normálního života.
Moc Vám děkuji za odpověď

Biopsie by měla být hotová cca do 3-5 pracovních dní, takže pokud nádor tzv. „roste před očima„ kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Je to určitě důvod k zaurgování celé záležitosti. Problematická je t.č. asi současná předvánoční doba, ale i tak jsou 3 týdny na vyhodnocení vzorku zbytečně dlouhé. 

28. 12. 2014, MUDr. Renata Neumanová, neumanova.ren@volny.cz


27. 9. 2014

Nedavno mi zemrela velice blizka osoba na rakovinu. Pochopitelne z ni mam ted strach a tak ksem podstoupila prevntivni rakovinnovy screening. Krvi se zjistovaly onkomarkery, probehlo sono brisnich organu: zaludek, jatra atd, rtg plic, sono gynekologiskych organu, sono prsou, vysetreni na ORL, sono krku a stitne zlazy a gastroskopii. Vse vyslo negativni. Mam ale bohuzel nasledujici symptomy: pocit, ze mam neco v krku a pri polknuti "to" citim a nauseu, po cely den. Nezvracim, ale je to neprijemne. Trva treba mesic, tak 3 mesice nic a najednou prijde znovu.

Ma otazka: myslite si prosim, ze jsem uvedenymi vysetrenimi vyloucila pripadnou rakovinu? Pripadne je nejaky druh rakoviny, ktera se projevuje uvedenymi symptomy? A pokud podle vaseho nazoru o eakovinu nejde, pomohlo by mi myslite navstivit psychoterapeuta?

Vážená paní, ano předpokládám, že rakovina je podle Vašich příznaků a následujících vyšetření vyloučena. Nevím, zda se lékař, který prováděl gastroskopii, zaměřil i na případnou infekci Helicobacterem pylori. Možná byl nález při vyšetření natolik normální, že to nepovažoval za potřebné. Zkuste zatím konzultovat psychologa případně psychiatra, možná je to jen stresová reakce na úmrtí blízkého člověka.

28. 9. 2014, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


21. 9. 2014

Dobrý den,můj dotaz zní takto? Asi před rokem jsem s tchánem opravoval střechu na kolně, přitom on řezal eternitové šablony bruskou ani on ani já jsme neměli respirátor jelikož jsme o nebezpečí asbestu nic nevěděli. Také se na zahradě pohybovali naše děti. Nedávno jsem se dozvěděl o asbestu více a dost mě to vyděsilo.Chtěl bych se proto zeptat jestli mé rodině a mě hrozí zdravotní rizika spojena s tímto naším nezodpovědným počínáním?Můj syn také některé šablony přenášel.Děkuji za odpověď.

Vzhledem k tomu, že jste pracoval s azbestem jeden den a ještě na zahradě, tak Vám rizika nehrozí. Zdraví Jana Skřičková

15. 10. 2014, prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., jskric@fnbrno.cz


8. 9. 2014

Dobry den, mam takovy dotaz. Uz 6 let pracuji na pracovisti, kam jde prach a pach z laeseru a pripojena je i praskova lakovna. Uz 5 let jsem mela vselijake zdravotni problemy,od zazivacich problemech,vodnate qymy,otekani tela az po velke otokoky jazyka,bolesti v krku,chrapot a stipani ve vsech dutinach. Po otevreni ust,obraceni zaludku a casta krev z nosu. Caste vraceni jidla zpet do ust a zhorseni psychiky.
Predem dekuji za odpoved
Preji hezky den. L. S.

Vážená paní! Zřejmě "lakovna" je pracoviště se zdravotním rizikem a jsou předepsané nějaké preventivní prohlídky. Domluvte se se závodním nebo praktickým lékařem. Podle Vašich potíží bych asi doplnila laboratorní odběry včetně diferenciálu, ORL vyšetření, gastroskopii, alergologii. Může se jednat o alergii, ale také o něco jiného. Internetová poradna však v žádném případě nemůže nahradit kontakt s lékařem. Domluvte se proto s praktickým lékařem a on si musí sám indikovat další vyšetření. Pokud máte potíže 5 let, předpokládám, že už je nějak řešíte.

9. 9. 2014, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


15. 7. 2014

Je mozne zjistit pouhym odberem krve,jestli mam v tele nadorove onemocneni?

Většinou to nelze. Jsou nutna cilena vysetreni, jako mamografie, ultrazvuky, kolonoskopie aj. Nadorove markery v krve se pouzivaji pri sledovani onkologickych pacientu, v prevenci potom pouze u muzu tzv. PSA, ke zjisteni mozneho nadoru prostaty. Nadorove markery mohou byt casto falešne pozitivni nebo negativní.

21. 7. 2014, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


13. 6. 2014

Dobrý den,
v naší rodině se vyskytlo zhoubné onemocnění - otec - rakovina hrtanu a prostaty, matka - sarkom (bohužel na tuto diagnozu zemřela), bratr matky - rakovina plic, sestra matky - slinivka (oba zemřeli), babička matky - rakovina prsu (také nemoci podlehla), matka otce (kožní bazaliom). Mě je 34 let, mám dvě malé děti, proto se ptám, jestli mám vyšší pravděpodobnost onemocnění a měla bych chodit na nějaké preventivní vyšetření? Děkuji za odpověď.

Ve vaší rodině je vhodná genetická konzultace a dle podrobných údajů o celém rodokmenu, diagnózách a věku diagnóz může genetik rozhodnout, zda je možné genetické testování nebo je vhodná úprava prevence. Váš praktický lékař vám může dát doporuční na genetickou konzultaci.

20. 6. 2014, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


25. 2. 2014

Prosím je možné vyšetřit kolonoskopicky pacienta, který nemá zdravotní pojištění, ale platil by hotově. Má ve stolici krvavé hleny (kusy) a je velmi unavený. Nevím přesně jak dlouho se s tím potýká, ale mě se s tím svěřil tak před půl rokem. Moc děkuji za odpověď a pokud by bylo možné mě sdělit cenu za vyšetření a případnou léčbu.

Vážená paní!

Cena za kolonoskopii se může lišit u jednotlivých pracovišť, zhruba by to mohlo být něco kolem 1500 Kč. Zvýšení ceny může nastat např. přidáním další injekce od bolesti během výkonu nebo pokud se odebírají vzorky, odstraňují polypy apod. a pak se zpracovávají. V Masarykově onkol.ústavu v Brně se to dělá tak, že pacient složí nějakou zálohu a pak je vyúčtování. Pokud se týká léčby, bude cena podle toho, jaká je diagnóza. Jiná bude u zánětu střeva, jiná u pokročilého nádoru. Což mohou být desítky tisíc, ale i statisíce.

26. 2. 2014, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


23. 1. 2014

Dobrý den,

můžete uvést odborné studie a výsledky odborných vyšetření před a po aplikaci vysokých dávek vitaminu C? A dále co můžete uvést z odborných publikací k dalšímu vitaminu, kterým je B17? Oba mají mít výborné preventivní či léčivé protirakovinné účinky.

Děkuji.

Vážený pane!

V rámci prevence bych Vám doporučila konzumaci ovoce a zeleniny, nejlépe v době přirozené zralosti. Ovoce obsahuje kromě vitamínu C i další významné látky, které mohou mít příznivý efekt v prevenci nádorového onemocnění. Ale pozor, řada těchto láítek se může třeba tepelným zpracováním zničit ( např. při konzumaci zapečené brokolice). Vitamín C je rozpustný ve vodě, proto když spolknete větší množství, nadbytečné vymočíte.

Pokud se týká aplikace vysokých dávek vitamínu C do žíly, nemáme zatím dostatek důkazů k tomu, aby aplikace vysokých dávek  vitaminu C  byla zařazena  jako standard k onkologické léčbě. Čekáme na výsledky dalších studií. MUDr.Milana Šachlová

24. 1. 2014, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


17. 1. 2014

Zdravím vás během 1-2 tydnu se mi u konečniku vytvořili bulky o velikosti 2-3 centimetru a v počtu 8 jedna vedle druhe tak intenzivně že nemužu ani na stolici ( wc ) mam velike bolesti a nevim kam stim ?? pomužete mi PROSIM ??

Vážený pane!

Zřejmě se jedná o zánět hemoroidů. Obraťte se co nejdříve na nejbliží chirurgickou nebo ještě lépe proktochirurgickou ambulanci.

MUDr.Milana šachlová

21. 1. 2014, MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D., sachlova@mou.cz


11. 9. 2013

Dobrý den,je mi 44 let a za pár dní jsem objednaná na preventivní mastektomii s následnou rekonstrukcí prsů implantátem(jsem nosička BRCA1 genu).Chtěla jsem se zeptat jaké výsledky po této operaci jsou z kosmetického hlediska.Předem děkuji za odpovědˇ.

Toto je dotaz na plastického chirurga. Da se říci, že většina žen je velmi spokojena s výsledkem.  Komplikace samozřejmě mohou být u každé operace, ale jsou vzácné. U implantátů je nutné je většinou časem vyměnit. Konzultujte vše se svým plastickým chirurgem.

12. 9. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


16. 8. 2013

Je mi 33let jsem po reexcizi jizvy dolní končetiny.pro špatný histologický výsledek/melanom 1,5mm/.Další histologie vyšla v pořádku.Byla mi nabídnuta imunoterapie pomoci interferonu alfa.Chtěla bych se o tom dozvědět co nejvíce informací.A jestli je to nutností.Musím se do 14ti dnů rozhodnout.Děkuji.

Pokud byl histologicky potvrzen maligní melanom, reexcize byla indikována z důvodu bezpečných okrajů excize. Pokud byly tyto negativní, je to v pořádku. Ještě je důležitá informace o stavu tzv sentinelové lymfatické uzliny, tedy první uzliny drénující tuto oblast. To je velmi důležitá informace pro rozhodování o další léčbě. Dál by jste měla mít udělaný tzv vstupní staging, tedy vyšetření celého organizmu a vyloučení případných vzdálených ložisek melanomu. Důležité je rovněž detailní vyšetření melanomu, např. jeho typ (nodulární, povrchově se šířící atd), přítomnost mutace BRAF atd . Imunoterapie interferonem je standardní součástí léčby maligního melanomu ve snaze zabránit pozdější recidivě melanomu. Pokud Vám ji onkolog navrhuje, tak by bylo vhodné tuto léčbu absolvovat.

19. 8. 2013, MUDr. Viera Bajčiová, CSc., vbajciova@fnbrno.cz


3. 7. 2013

Vysledek biopsie byl častice dlazdicoveho epitelu jicnu s obrazem refluxni esofagitidy I. II. stupně. Oba rodice zemreli na karcinom strv, rovnez babicka,teta, mam se obavat, kdy opet vysetreni opakovat. Uzivam Emanera, obtize ustoupili. Dekuji.Eva

Refluxní esofagitis neni dedicneho puvodu a dalsi postup lecby vam vysvetli gastroenterolog. Pokud meli vasi rodice nador tlusteho streva, pokud byl tento nador i u vice pribuznych, je vhodna geneticka konzultace a v pripade indikace genetikem i geneticke testovani. Prakticky lekar vam poradi, kam se mate objednat na genetiku. Jinak doporucuji pravidelne kolonoskopie od veku o 10 let casnejsim, nez byl nejcasnejsi vyskyt ca tlusteho streva v rodine. Domluvte se s vasim gastroenterologem.  

8. 7. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


18. 6. 2013

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak vysoká je pravděpodobnost, že mohu onemocnět rakovinou. Můj otec zemřel v 55 letech na rakovinu plic (kuřák), jeho matka v 74 letech na nádor na mozku, matky matka v 75 letech na rakovinu plic (přestala kouřit cca v 25 letech). Každé dva roky v rámci preventivní prohlídky podstupuji rentgen plic. ¨
Jsem 28-letá nekuřačka.

Děkuji za Vaši odpověď.

Pokud budete nekuřák stále, vaše riziko onemocnění nádorem plic bude pravděpodobně stejné, jako je u ostatní populace, nebo jen mírně zvýšené. Blizší údaje vám nemohu dát. Rtg plic nemusí zachytit nádor plic v časném stadiu a také vás zatěžuje zářením.

20. 6. 2013, Doc.MUDr. Lenka Foretová , Ph.D., foretova@mou.cz


4. 6. 2013

V rodině otce je rakovina vaječníku u sestry v 53letech,sestra otce je vyšetřena na genetice s positivním nálezem..Matka otce+ na stejný nádor v 39 letech.Prababička měla asi rakovinu prsu v pokročilém věku. Mám nárok na genetické vyšetření?Jak velké mám riziko já ? Je mi 27let.

Pokud je Vaše teta již testovaná a je pozitivní a máte v přímé rodině další 2 karcinomy prsu, přičemž babička zemřela v poměrně mladém věku, na genetické vyšetření nárok máte. Obraťte se prosím na nejbližší pracoviště, které tato vyšetření provádí. Z informací, které mám, nevyčtu, kde bydlíte. 

Riziko, které máte Vy je možné stanovit až po provedeném vyšetření, nicméně bych určitě doporučila už teď provedení UZ vyšetření prsou – zatím jako samoplátkyně – protože nyní žádný důkaz o Vaší genetické dispozici zatím nemáme. Pokud by jste potřebovala ještě nějaké informace, napište. 

 

10. 6. 2013, prim. MUDr. Renata Neumanová, Ph.D., MBA, neumanova.ren@volny.cz