tenké střevo

Tenké střevo je část trávicího systému, slouží ke vstřebávání živin z potravy, u člověka je dlouhé 3 až 5 metrů, vnitřní povrch je bohatě zřasený, což zvyšuje celkovou plochu, kterou se ze střeva vstřebává obsah. Má 3 části:

  • dvanáctník (duodenum) vychází ze žaludku. Do dvanáctníku ústí vývody žlučových cest a vývod slinivky břišní, zpravidla společným ústím na Vaterově papile (ampule). Žluč umožňuje vstřebání tuků, sekret slinivky obsahuje řadu enzymů, které  zajišťují chemický rozklad obsahu. V duodenu začíná vstřebávání
  • lačník (jejunum), v něž probíhá většina vstřebávání
  • kyčelník (ileum), v pravé dolní části břicha ústí do tlustého střeva

V tenkém střevu mohou relativně vzácně vznikat nádory, kromě epitelových nádorů (adenokarcinom), to jsou neuroendokrinní nádory (karcinoid), lymfomy a sarkomy (leiomyosarkom)

Značka: C17 (Zhoubný novotvar tenkého střeva)

Více v článku O karcinomu tenkého střeva