Doporučení při komplikacích při příjmu výživy u nádorového onemocnění

Tento článek vám pomůže nalézt odpovědi na otázky, jak upravit stravovací režim při výrazném poklesu hmotnosti, co dělat v případě, že máte problém sníst potřebné množství stravy nebo když si nevíte rady při druhotných projevech nádorového onemocnění jako je např. nevolnost, suchost v ústech, průjem, zácpa, snížená imunita, nechutenství apod.

O velkém vlivu výživy na zdraví člověka není pochyb. Přesto se často dopouštíme řady stravovacích zlozvyků, zejména co se týká skladby stravy, jejího množství, vyváženosti a biologické hodnoty. V období nemoci se stravovací chyby vyskytují ještě častěji, což má negativní dopad na příznivý průběh a léčbu onemocnění.

K nejčastějším projevům nádorového onemocnění spojeným s nedostatečnou výživou patří nádorová kachexie (silná podvýživa), která se vyskytuje přibližně u 70 % pacientů. Při nedostatečném přísunu biologicky hodnotné stravy a při zvýšené potřebě energie v průběhu nádorového onemocnění čerpá organismus energii z vlastních tělesných zásob. V tomto případě dochází k výraznému poklesu tělesné hmotnosti, úbytku svalové i tukové tkáně, snižuje se odolnost organismu proti infekcím, zpomalují se procesy hojení a následná rekonvalescence.

Příčinou nedostatečného přísunu živin v období nemoci je nejen vlastní nádorové onemocnění, ale také následná léčba – chirurgická léčba, chemoterapie, radioterapie apod. Zároveň platí, že vyvážená, plnohodnotná a energeticky dostatečná strava se správným poměrem základních nutričních složek – bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny.

Jedním z možných způsobů, jak obnovit plnohodnotný příjem energie a živin jsou přípravky enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení, tzv. „sipping. Tyto přípravky nakoupíte prostřednictvím lékáren v různých variantách a příchutích, či bez příchutě. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj. Popíjení přípravků enterální klinické výživy pomůže obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v jejich optimálním poměru. Tyto přípravky lze též využít při přípravě denních jídel.

Tato sekce vám pomůže nalézt odpovědi na otázky, jak upravit stravovací režim při výrazném poklesu hmotnosti, co dělat v případě, že máte problém sníst potřebné množství stravy nebo když si nevíte rady při druhotných projevech nádorového onemocnění jako je např. nevolnost, suchost v ústech, průjem, zácpa, snížená imunita, nechutenství apod.

Obecná doporučení

Pacientům, jejichž onemocnění je provázeno některým z následujících problémů, jsou určené rady, které mají za cíl zmírnit potíže spojené s léčbou, pomoci s výběrem potravin a tím zlepšit stav výživy.

Doporučení při..

Nádorová onemocnění přinášejí pacientům řadu dalších komplikací. Jednou z nich je nedostatečná výživa. Neexistuje jednotné pravidlo či princip, dle kterého by bylo možné se při příjmu potravy řídit. Nabízíme vám tedy obecná doporučení, která se osvědčila a mohou vám pomoci. I přesto se může vyskytnout nežádoucí komplikace. V tomto případě doporučujeme konzultaci s lékařem.

  • Dopřejte si dostatek pestré a rozmanité stravy.
  • Jezte spíše v malých dávkách, 5 – 6 x denně.
  • Zůstaňte u svých oblíbených jídel, není nutné zavádět razantní změny jídelníčku.
  • Dbejte, aby jídelníček obsahoval všechny základní živiny (bílkoviny , tuky, sacharidy ), vitaminy , minerály, stopové prvky .
  • Dbejte na to, aby v chladničce nechyběly mléčné výrobky.
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny, hlavně syrové.
  • Omezujte potraviny, které obsahují velké množství živočišných tuků a cholesterol, dávejte přednost rostlinným olejům. Jezte potraviny bohaté na kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží nebo rybí maso, luštěniny). Pokud se vyskytuje nesnášenlivost masa, vynechejte ho a nahraďte rostlinnými potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny.
  • Pijte denně alespoň 2 litry tekutin.
  • Vyhýbejte se potravinám, které jsou imunologicky rizikovější.
  • V případě, že se stravujete mimo domov, vybírejte si ověřené restaurace, kde je zajištěna dostatečná hygiena.
  • Pro zvýšení chuti k jídlu a pokud to stav a léčba dovolují, dopřejte si malou skleničku piva nebo vína.
  • Dopřejte si krátkou procházku před jídlem.
  • Potravinová pyramida napoví, jak postupovat při výběru potravin

Nezapomínejte, že nejen chutí, ale i ostatními smysly vnímáte přijímanou potravu. Barevně pestrá úprava talíře, vůně, vhodná teplota jídla celkově zvyšují chuť a přitažlivost pokrmu. Dopřejte si tedy to nejlepší.

U většiny nemocných je výrazně oslabena imunita, což vyžaduje zvýšenou pečlivost a důslednost zaměřené na hygienu potravin. Vyzkoušejte v praxi některé z našich rad a receptů a vyberte si ty, které vám nejlépe vyhovují.

Doporučení při nechutenství

  • Jezte pomalu, v klidu, nespěchejte.
  • Jezte malé porce jídla častěji, velké porce jídla chuť spíše potlačují.
  • Jezte kdykoli během dne i pozdě večer, není třeba dodržovat přesný a pevný časový harmonogram.
  • Ke konzumaci jídla bohatého na bílkoviny a energii využívejte doby, kdy se cítíte lépe.
  • Mějte po ruce vždy kousek či malou porci oblíbeného jídla.
  • Vyvarujte se nízkoenergetických pokrmů a nápojů, tzn. výrobků označených light, 0 % tuku.
  • Při nechutenství vůči masu používejte náhradní zdroje kvalitní bílkoviny – mléko, tvaroh, sýr, jogurty, vejce, luštěniny, tofu, sójové mléko apod.
  • Přidávejte k hlavním jídlům kousek ovoce, je dobře stravitelné a může zvýšit chuť na následující pokrm.
  • Často jsou lépe snášena jídla studená, sladkosti, studené saláty apod. než jídla teplá.
  • Sklenička alkoholu (piva, vína i destilátu) může zvýšit chuť, avšak pozor na kombinaci alkoholu s léky. Tuto možnost vždy konzultujte s lékařem.
  • Jezte nejprve hlavní chod, nepijte v průběhu jídla – vede to k pocitu plnosti bez odpovídajícího přívodu energie.
  • Vytvořte si při jídle příjemnou atmosféru lákavým vzhledem pokrmu, úpravou prostředí, poslechem oblíbené hudby.
  • Zkuste měnit prostředí, místo, kde jíte, čas i další okolnosti jídla.
  • Udržení běžné denní činnosti, duševní i fyzické, přispívá také ke zlepšení chuti k jídlu.
  • Krátká procházka venku, místnost před jídlem dobře vyvětraná od kuchyňského pachu příznivě ovlivní vaši chuť.
  • Zpestřete svůj jídelní lístek novými recepty.

Pokud vám ani zavedení dietní úpravy nepomáhá zmírnit nechutenství a udržet si váhu, jsou k dispozici další možnosti léčby. Ty spočívají v podávání dietních doplňků a léků, které může předepsat lékař.

V lékárně též můžete zakoupit přípravky enterální klinické výživy tzv. sipping, určené k popíjení. Jedná se o přípravky různých příchutí, které svým vyváženým složením pomáhají obnovit dostatečný příjem živin a energie. Nejlépe chutnají vychlazené.

Doporučení při nevolnosti a zvracení

  • Jezte v malých dávkách, častěji, 6 – 7 x denně, a vyvarujte se přejídání.
  • Jezte pomalu, jídlo dobře rozžvýkejte, usnadňuje to trávení.
  • Vyvarujte se jídla nejméně 2 hodiny před chemoterapií nebo radioterapií, pokud při ní pociťujete nevolnost nebo zvracíte.
  • Pokud míváte nevolnost ráno, mějte při ruce u postele krekry, slané netučné sušenky, trvanlivé slané pečivo apod., a ještě dříve než vstanete, snězte kousek tohoto suchého jídla.
    Doporučení nelze aplikovat při zánětu dutiny ústní, krku a při nedostatečné tvorbě slin.
  • Jezte netučná, lehce stravitelná jídla – měkké ovoce, jogurty, tvaroh, tavené sýry, kompoty, kuře bez kůže, bílé pečivo, brambory, rýži, těstoviny apod.
  • Vyhýbejte se velmi sladkým, aromatickým, kořeněným a tučným pokrmům.
  • Lépe jsou snášena jídla pokojové teploty a chladnější.
  • Vyhýbejte se jídlům s intenzivními vůněmi.
  • Jezte v dobře větrané místnosti, vyhýbejte se intenzivním zápachům (kouř, parfémy, vůně při vaření pokrmů).
  • V případě nevolnosti a zvracení vynechejte výjimečně oblíbená jídla. Mohli byste si k nim vypěstovat trvale negativní vztah.
  • Nepijte během jídla, počkejte s pitím nejméně 1/2 hodiny po jídle.
  • Popíjejte během dne chlazené nápoje, ředěné ovocné šťávy, neperlivé vody, slabý, mírně slazený čaj apod.
  • Zkuste zmrazit nápoj a cucat mražené kostky, zkuste zmrazit ovoce – např. kousky melounu.
  • Zkuste popíjet nápoje pomocí slámky.
  • Při opakovaném zvracení přerušte krátkodobě příjem tekutin i jídla a vyhledejte lékaře. Pokračujte, až když se podaří zvracení utlumit.
  • Po epizodě zvracení zkuste po lžičkách malé množství čirých tekutin, zpočátku každých 20 – 30 minut a postupně množství zvyšujte a přidejte i měkkou stravu.
  • Při jídle raději seďte – poloha vleže není vhodná.
  • Po jídle odpočívejte (nejlépe na židli nebo v křesle), námaha zpomaluje trávení.
  • Noste volný oděv, nevhodná je např. pevná guma v pase nebo opasek – vhodnější jsou šle.
  • Zaměřte svoji pozornost na komunikaci se svým okolím, na příjemná témata a činnosti. Odvádějte pozornost od svých potíží nezávazným povídáním se spolupacienty, členy rodiny, přáteli – ale neprobírejte s nimi své zdravotní potíže.
  • Poslouchejte oblíbenou hudbu, sledujte nenáročné pořady v televizi a rozhlase.
  • Úlevu vám může přinést klidné soustředění, dechové cvičení a relaxace.

Doporučení při průjmech

Při těžším a déletrvajícím průjmu hrozí ztráta tekutin, minerálních látek, vitaminů a stopových prvků.
Pokud se u vás objeví průjem, musíte na tento problém upozornit lékaře, který stanoví příčinu a rozhodne o dalším postupu léčby a dietním opatření. Pokud vám lékař doporučil dietu, jsou pro vás vhodná následující doporučení.

  • Jezte během dne malé porce jídla, častěji, v intervalech 2 – 3 hodin.
  • Vyřaďte nadýmavou a špatně stravitelnou zeleninu.
    … Vhodná je zelenina vařená a dušená, např.: mrkev, celer, petržel, dýně, špenát, lisovaná zelená fazolka, rajský protlak k přípravě polévek a omáček apod.
    … Nevhodná je zelenina nadýmavá, syrová a sterilovaná, např.: zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata, cibule, kukuřice, hrášek apod.
    … Nevhodné jsou všechny druhy luštěnin – hrách, fazole, čočka, sója apod.
  • Omezte ovoce.
    … Vhodné je dobře vyzrálé, nenadýmavé ovoce, např. strouhaná jablka, banán, kompotované loupané broskve, meruňky; malé množství džemu nebo pyré meruňkového, jablkového, jahodového bez zrníček apod., vhodné jsou i různé ovocné rosoly.
    … Nevhodné jsou všechny druhy nezralého ovoce; kyselé ovoce – např. rybíz, angrešt, kiwi, višně; ovoce obsahující drobná zrníčka a křemičitany – jahody, maliny, ostružiny, hrušky; ovoce, které bobtná – třešně, hrozny, fíky, švestky, ryngle apod.
    … Citrusové ovoce je vhodné konzumovat ve formě vymačkaných šťáv, vláknina ve slupkách může dráždit trávicí trakt. Je nutné přihlížet k individuální snášenlivosti.
  • Konzumace pečiva.
    … Vhodné je bílé pečivo – housky, rohlíky, veka, bílý toastový chléb, netučná vánočka, mazanec nebo starší chléb.
    … Nevhodné je celozrnné pečivo, čerstvé kynuté pečivo, buchty, koláče, koblihy, kupovaný polévaný perník, müsli.
  • Omezte mléko a některé mléčné výrobky.
    … Vhodný je netučný tavený sýr, nízkotučné tvrdé sýry (např. eidam), nízkotučný tvaroh, tvarohové sýry bez příchutí, netučné jogurty apod.
    … Nevhodné jsou plísňové sýry, zrající sýry, smetanové sýry, šlehačka, mléko jako samostatný nápoj apod.
    … V ojedinělých případech je nutné přechodně mléko a mléčné výrobky zcela vyloučit ze stravy. Důvodem je obsah laktózy, která může být z důvodů léčby špatně trávena.
  • Jezte vhodné potraviny bohaté na draslík a sodík.
    … Hovězí nebo kuřecí vývar, rybí maso, kuřecí maso, šunka, brambory, mrkev, banán, jablko, rýže atd. Meruňky jsou také vhodné, doporučujeme však přihlížet k individuální snášenlivosti a konzumovat nejlépe jako kompot, pyré nebo ovocnou přesnídávku.
    … Při přípravě pokrmů dochází ke ztrátám draslíku špatnou technologickou úpravou, především zbytečně dlouhým namočením loupaných brambor ve vodě nebo dlouhým vařením ve velkém množství vody. Vhodná je úprava zeleniny i brambor v páře.
  • Maso, uzeniny a uzenářské výrobky:
    … Vhodné je maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby, např. filé, kapr, štika, libové vepřové, např. kýta, kotleta a libové hovězí maso z kýty.
    … Konzumace uzenin není vhodná. Pokud však chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné, kuřecí šunku, vepřovou šunku, drůbeží dietní uzeniny apod.
    … Nevhodná jsou tučná masa, jako je vepřový bůček, krkovice, kachna, husa, skopové, zvěřina, uzené maso, slanina, vnitřnosti, jitrnice, prejt, masové konzervy, paštiky a ostatní uzeniny.
  • Vejce:
    … Používejte k přípravě pokrmů, ve kterých jsou tepelně zpracována.
    … Vhodná jsou vařená vejce.
    … Nevhodná jsou míchaná smažená vejce.
  • Tuky:
    … Přidávejte v malém množství do hotových pokrmů, např.: máslo, rostlinný olej. K namazání pečiva můžeme použít máslo nebo rostlinné tuky (Flóra, Rama, Perla apod.). Množství tuku závisí na individuální snášenlivosti. Tučná jídla zhoršují průjmy.
    … Vynechejte smažená jídla a přepálené tuky, tučné pokrmy.
  • Koření:
    … Vhodné jsou zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, sůl, citrónová šťáva apod.
    … Nevhodné je ostré koření, jako je pepř, čili, paprika, směsi koření na grilování, pečení, do gulášů, hořčice apod. Lze použít malé množství plnotučné hořčice, cca 1 polévkovou lžíci/porci.
  • Nápoje:
    … Jsou vhodné neperlivé nápoje, mírně slazený slabý černý čaj, zelený čaj, bylinné čaje, ovocné čaje, obilninová káva (Melta, Vitakáva, Caro), káva bez kofeinu, v malém množství ovocné a zeleninové šťávy získané lisováním, např. z mrkve, pomeranče, jablka, červené řepy.
    … Omezte nápoje s obsahem kofeinu, jako je káva, silný čaj a čokoládu.
    … Nevhodné jsou perlivé nápoje, limonády, sycené perlivé vody, džusy, nápoje s vyšším obsahem cukru a alkoholické nápoje.
  • Ostatní pokrmy a pochutiny:
    … Omezujte žvýkačky bez cukru a cukrovinky slazené sorbitolem, který může vést k průjmům.
    … Vhodnými příkrmy jsou brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky, noky.

Doporučení při zácpě

Chronická zácpa je častou funkční poruchou, na které se může podílet celá řada faktorů – nedostatek pohybu, strava chudá na vlákninu a tekutiny, nervové vypětí, některé druhy léků (např. léky proti bolesti) nebo samo nádorové onemocnění apod. U mnohých pacientů lze vhodnou stravou s vyšším obsahem vlákniny a dostatečným příjmem tekutin dosáhnout dobrého výsledku a zlepšit vyprazdňování.

  • Pijte alespoň 2,5 l tekutin denně, vhodné jsou ovocné šťávy, džusy, minerální vody, bylinné nebo ovocné čaje.
  • Vypijte vždy 1/2 hodiny před obvyklou dobou vyprazdňování teplý nápoj.
  • Jezte denně ve stejnou dobu k navození pravidelného vyprazdňování.
  • Jezte potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Vhodná je syrová zelenina, ovoce – především ty druhy, které lze jíst se slupkou, semena, kukuřičné lupínky, ovesné vločky, celozrnné potraviny apod. Vhodné je zařadit do stravy i přípravek enterální klinické výživy určený k popíjení, tzv. sipping.
  • Zpočátku může zařazení většího množství vlákniny do stravy zvýšit nadýmání (meteorismus). Časem tyto nepříjemné příznaky vymizí. Proto se v počátku vyhýbejte jídlům či nápojům, které výrazně vedou k plynatosti (okurky, luštěniny, květák, cibule, perlivé nápoje).
  • Věnujte se každodenní fyzické aktivitě a pravidelně cvičte.
  • V lékárně se informujte o možnosti použití přírodních projímadel nebo vhodných minerálních vod; všechna projímadla používejte až po poradě s lékařem.

Doporučení při suchosti v ústech

  • Žvýkejte žvýkačky bez cukru, zvyšují vylučování slin a pomáhají udržovat dobrou hygienu dutiny ústní.
  • Žvýkání jídla má podobný účinek jako žvýkačka.
  • Cucejte tvrdé kyselé bonbóny nebo kostky ledu. Doporučení není vhodné při zvýšené citlivosti sliznice v dutině ústní.
  • Dutinu ústní zvlhčujte častým popíjením malého množství vody.
  • Mléko a mléčné nápoje mohou být vhodnější náhražkou slin než voda.
  • Jezte pokrmy s masovými šťávami, omáčkami, dresinky, abyste usnadnili polykání. Měkké jídlo – kaše, pudinky, tvaroh, jogurty, kompoty, zmrzlina, banány apod. se lépe polykají, ale nezvyšují tvorbu slin.
  • Jídlo zapíjejte tekutinami.
  • Nejezte ani suchá, ani příliš kořeněná jídla, která vysušují sliznici.
  • Kyselá jídla zvyšují tvorbu slin, ale nejsou vhodná u nemocných s bolestmi v dutině ústní. Vyzkoušet můžete i enterální klinickou výživu určenou k popíjení tzv. sipping.
  • Udržujte vlhké rty vláčné pomocí masti, vazelíny, balzámu na rty.
  • Udržujte správnou hygienu dutiny ústní, čistěte pravidelně zuby měkkým zubním kartáčkem, vyplachujte vhodnou ústní vodou. Nejsou vhodné ústní vody s alkoholem a glycerinem, protože vysušují sliznice.
  • Lékař vám může předepsat speciální náhražky slin nebo tablety zvyšující tvorbu slin.
  • Žádejte v lékárně výrobek např. Nutilis, určený k přidání do stravy. Nutilis po přidání do hotového pokrmu nebo nápoje usnadní polykání.
  • Zařazujte do jídelního lístku pokrmy s vyšším obsahem energie, abyste zabránili hubnutí. Vhodnými potravinami jsou např.: mléko, ovocné mléčné nápoje a koktejly, čokoládové nápoje, acidofilní mléko; mražené mléčné výrobky, tvarohové dezerty, jogurty, tvaroh, termix, pudink, smetanové krémy; sýry smetanové, tvarohové, tavené; kompoty, džemy, ovocné přesnídávky, ovocné šťávy, džusy apod.

Doporučení při hubnutí

Pokud nepřijímáte potřebné množství živin běžnou stravou, využívá váš organismus vlastní zásobní živiny. Takový stav hubnoucího člověka postupně vyčerpává a způsobuje jeho celkovou slabost. Především ztráta bílkovin vede k oslabení obranyschopnosti organismu proti infekcím, oslabení funkcí svalové tkáně a dalším komplikacím.

  • Snažte se zvýšit energetický obsah stravy.
    Toho dosáhnete přidáním malého množství tuku do hotových pokrmů nebo zařazením potravin s vyšším obsahem tuku do jídelního lístku.
    Máslo a rostlinné tuky (margarín) – přidejte do hotových polévek, omáček, kaší, dušené zeleniny.
    Kvalitní rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, řepkový) – přidejte do hotových zeleninových salátů.
    Smetana – sladká kávová smetana je vhodná k přípravě nebo přidánído nápojů (kávy, čaje, kakaa, čokolády, koktejlů), pudinků; neslazená smetana se hodí k přípravě kaší (bramborové, krupicové, rýžové, vločkové apod.). Smetanu lze zakoupit tekutou, sušenou a nebo kondenzovanou. Využijete větší koncentrace živin a energie v sušené variantě smetany a přidávejte ji do pokrmů.
    Kysaná smetana – lze ji použít k výrobě dresinků na zeleninové saláty, do těst, omáček, polévek, k ozdobě moučníků, ovoce apod.
    Šlehačka – oslazená je vhodná k ozdobení pudinků, ovocných pohárů, želatiny, palačinek, neoslazená k přidání do omáček, kaší, polévek, zeleniny, nápojů apod.
    Náhražky smetany – pro nemocné, kteří nesnášejí mléko a mléčné výrobky, je k dostání i sušená smetana vyrobená z rostlinných surovin (sóji). Použití je stejné jako u klasické smetany.
    Sýry – strouhaný tvrdý sýr lze použít do polévky, na zeleninu, těstoviny, pokrmy z rýže, k zapékání zeleniny, brambor, nákypů, do masových pokrmů apod. Při nákupu tavených sýrů vybíráme ty druhy, které mají vyšší obsah tuku, zejména sýry smetanové, a natíráme je na plátky pečiva, připravujeme pomazánky nebo je můžeme přidávat do polévek, omáček a zeleniny.
    Mléko a mléčné výrobky – používejte mléko a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku. K výrobě pomazánek a pokrmů používejte polotučný nebo tučný tvaroh.
    Vejce – strouhané vejce vařené natvrdo můžete přidávat do hotových polévek strouhané vejce vařené natvrdo, vylepšete omáčky, polévky, nákypy, kaše vejcem, které přidáte do pokrmu rozšlehané před dokončením vaření. Nepoužívejte syrová vejce do krémů, studených nápojů a pokrmů, pokud je dále tepelně neupravujete – vystavujete se nebezpečí onemocnění salmonelózou.
    Med, džem, cukr, glukopur (hroznový cukr) – energetickou hodnotu stravy lze zvýšit i vhodným používáním potravin ke slazení. Tyto potraviny však nejsou vhodné pro diabetiky.
    Sušené ovoce – je dobrým zdrojem nejen energie, ale i minerálních látek a vlákniny.
  • Snažte se zvýšit obsah bílkovin ve stravě.
    Zvýšení bílkovin ve stravě dosáhnete především konzumováním pestré stravy, která obsahuje bílkoviny rostlinného i živočišného původu. Výhodné je i doplnit příjem bílkoviny například přípravkem Fortimel.
    Mléko, mléčné výrobky a vejce – způsob doplnění a vylepšení pokrmů sýrem, smetanou, mlékem, vejcem nebo tvarohem je uveden v doporučení pro zvýšení energie pokrmu. Tyto potraviny jsou nejen dobrým zdrojem energie, ale také bílkovin. Lze je mít vždy k dispozici pro potřebu rychlé přesnídávky.
    Maso, ryby, drůbež – nakrájené maso lze přidat do polévek, omáček,zeleninových salátů, můžete ho použít k přípravě pomazánek, nákypů, paštik apod.
    Ořechy, semena, obilné klíčky – jsou zdrojem bílkovin rostlinného původu, ale protože mohou být také zdrojem plísní, nejsou vhodné pro nemocné s výrazně oslabenou imunitou. Nejsou vhodné ani u onemocnění zažívacího traktu, kde je doporučena strava s omezením zbytků. Přidávají se do zeleninových salátů, k ovoci, do těstovin, k masům, do omáček, v semínkách můžete obalovat masa a přidávat je do moučníků a pečiva.
    Luštěniny – jsou dobrým zdrojem bílkovin, ale nevýhodou může být nadýmání a horší stravitelnost. Vhodné jsou pro přípravu polévek, pomazánek, salátů. Sója a výrobky z ní – tofu (sójový tvaroh), sójové maso, sójové mléko apod. – lze použít jako náhradu masa, k přípravě pomazánek, omáček, do zapečených pokrmů, salátů, k přípravě nápojů apod.
  • Snažte se mít neustále v zásobě některé potraviny, které použijete, kdykoli se dostaví chuť k jídlu – malé přesnídávky.
    … Mléko, ovocné mléčné nápoje, čokoládové nápoje, acidofilní mléko.
    … Mražené mléčné výrobky, tvarohové dezerty, jogurty, tvaroh, termix, pudink, smetanové krémy.
    … Sýry smetanové, tvarohové, tavené nebo tvrdý sýr.
    … Vejce vařená natvrdo.
    … Ovoce, kompoty, džemy, ovocné přesnídávky.
    … Ovocné šťávy, džusy.
    … Slané pečivo – chléb, housky, krekry, celozrnné pečivo.
    … Sladké pečivo – loupák, vánočku, koláče, sušenky.
    … Využijte také přípravků enterální klinické výživy určených k popíjení tzv. sippingu, jsou bohatým zdrojem energie a dalších živin v malém objemu.

Doporučení výživy pro nemocné s potlačenou imunitou

Měli byste vědět, že v době mezi podáváním jednotlivých dávek chemoterapie jste nejcitlivější na infekce. Léčba svým působením na kostní dřeň může dočasně, v období 1 – 3 týdnů po chemoterapii, utlumit krvetvorbu. Pokles počtu bílých krvinek (leukocytů) vede ke snížení odolnosti organismu vůči bakteriím, plísním, virům a parazitům. Nemocní mohou být ohroženi vznikem infekce mimo jiné i v souvislosti s příjmem stravy, zvláště při nedodržování základních hygienických pravidel. Zvlášť výrazně se tento problém objevuje u nemocných léčených pro zhoubné krevní onemocnění, u kterých chemoterapie, popřípadě radioterapie před transplantací kostní dřeně nebo periferních kmenových buněk, způsobuje značný pokles bílých krvinek.
Proto doporučujeme po dobu léčby stravu s nízkým obsahem mikroorganismů a dodržování některých pravidel při používání potravin.

  • Dbejte na správné skladování potravin, např. teplá jídla po vyhotovení nenechávejte na plotně, ale rozdělte je na porce a uchovejte v chladničce. Nikdy neuchovávejte potraviny v neprodyšných igelitových či mikrotenových sáčcích, toto prostředí podporuje nárůst plísní.
  • Nekonzumujte potraviny s prošlou záruční lhůtou.
  • Vyhýbejte se potravinám s obsahem plísní (například sýry s plísní).
  • Pokrmy s vejci jezte pouze dobře tepelně upravené.
  • Ovoce a zeleninu před jídlem dobře umyjte, nejlépe oloupejte.
  • Umývejte si důkladně ruce vždy po použití WC, po příchodu z veřejných prostor (tramvaj, vlak, kino...) a jakékoli činnosti s penězi (mincemi i bankovkami).
  • Rizikovými potravinami jsou:
    • … syrové mléko (přímo od krávy, kozy nebo ovce, z farmy nepasterizovné apod.),
    • … dlouho otevřené krabicové mléko skladované v chladničce,
    • … mléčné výrobky s živými kulturami a bakteriemi mléčného kvašení,
    • … plísňové sýry – např.: Niva, Hermelín; zrající sýry – Romadur, syrečky apod.,
    • … domácí uzené maso a uzené ryby,
    • … syrové maso a polosyrové maso – tatarský biftek, carpaccio, steak,
    • … jídla z velkoprodukce – hotová sekaná, tlačenka, jelikož mohou rychle podléhat zkáze a je zde vysoká možnost druhotné kontaminace, jejímž zdrojem je skladování či manipulace ve společných prostorách se syrovým masem,
    • … uzeniny s plísní na obalu – maďarské salámy,
    • … uzeniny vyráběné sušením syrového masa – Poličan, Herkules, Lovecký salám, čabajka apod.,
    • … krájené salámy – kvůli riziku špatné hygieny kráječů, skladování ve vitrínách při nevhodné teplotě, manipulaci prodavače (nečistota rukou), to vše může způsobit problém,
    • … uzené ryby, např. makrela; marinované – např. zavináče, pečenáče; syrové – např. ústřice; některé plody moře, suši,
    • … syrová vejce – vejce vařená „naměkko“, míchaná a nedostatečně tepelně upravená vejce,
    • … špatně skladované pečivo v igelitových sáčcích, jelikož může obsahovat plísně,
    • … zelenina konzervovaná kvašením – zelí, nakládaná zelenina,
    • … syrová zelenina, která nelze dobře umýt a oloupat – hlávkový salát, cibule, česnek,
    • … ovoce, které nejde dobře umýt a oloupat – jahody, švestky, třešně, hrozny atd., u jablka odstraňujeme oblast stopky a jádřinec,
    • … sušené ovoce, ořechy, mandle, burské oříšky pro nebezpečí plísní,
    • … voda ze studny nebo přírodních vodních zdrojů; točené pivo, víno,
    • … koření, které nebylo tepelně zpracováno v pokrmu,
    • … v restauraci si vybírejte jídlo, o kterém víte, že musí být dobře tepelně upraveno a kde nehrozí nebezpečí, že jde o pokrm ohřátý např. z předchozího dne,
    • … saláty s dresinky.