Doporučení výživy

  • 14. 12. 2011

Rady a doporučení k výživě během onkologické léčby dostanete od Vašeho lékaře v podobě nutričního dotazníku, ve kterém Váš ošetřující lékař posoudí Váš zdravotní stav a vyznačí vhodná výživová opatření, která pomohou úspěchu léčby.

Dotazník doporučení výživy ke stažení

Trpíte žaludeční nevolností?

Jezte malé porce 6-8x denně. Jezte jídla měkká dobře mechanicky upravená (mletá, nakrájená) a lehce stravitelná (kaše, tvaroh, vařené netučné maso, tavený sýr, kompot, brambory, rýži, těstoviny), lépe pokojové teploty nebo chladná. Vynechejte kořeněná, smažená, aromatická a těžce stravitelná jídla (guláše, smažené řízky, klobásy). Pro předcházení ranní nevolnosti snězte ihned po probuzení dříve než vstanete z postele kousek netučného slaného pečiva - rohlík, sušenku, krekry nebo piškoty. Nezdržujte se v místnosti, kde se jídlo připravuje. Zkuste během dne usrkávat po doušcích Coca-colu bez bublinek. Po jídle odpočívejte v polosedě.

Vnímáte chuť jídla jinak než dosud?

Nepřestávejte proto jíst! Po ukončení léčby se tyto potíže začnou zlepšovat! Nebojte se vyzkoušet nové pokrmy a potraviny nebo nové druhy koření (kari, oregano, tymián,bazalka, máta). Jezte jídla studená nebo pokojové teploty, bývají lépe tolerována. Vyzkoušejte mražené smetanové krémy, nanuky, ovocné dřeně. Dbejte o pravidelnou a správnou hygienu dutiny ústní před jídlem i po něm (čištění zubů, vyplachování úst). Před jídlem cucejte kostky ledu nebo zmrazené ovocné šťávy. Vynechejte jídla, která vám dělají největší potíže, ale nahraďte je dostatečným množství jídel, která vám nevadí a mají stejný obsah energie a bílkovin (např. maso nahraďte rybou, vejcem, tvrdým sýrem, tvarohem).

Máte pocit sucha v ústech a bolest úst nebo hrdla?

Jídlo nejezte horké, každé sousto řádně rozžvýkejte a zapijte douškem vody. Žvýkejte žvýkačky, cucejte bonbóny nebo kostky ledu (ovocné šťávy). V průběhu dne popíjejte často malé množství vody (můžete brčkem). Jezte měkké pokrmy jako jsou omáčky, kaše, pudinky, jogurty, koktejly. Vynechejte jídla příliš kořeněná a suchá. Kyselá jídla a bonbony zvyšují tvorbu slin, ale nejsou vhodná při postižení sliznic v dutině ústní. Pečujte o ústní hygienu (ústní vody bez alkoholu, měkký zubní kartáček, balzám na rty). Informujte se u lékaře příp. lékárníka o užití umělých slin a přípravků pro usnadnění polykání.

Máte průjmy?

Přechodně omezte zeleninu, ovoce včetně kompotů, luštěniny (hrách, čočka, fazole), mléko a mléčné výrobky. Vynechejte kořeněné a velmi tučné pokrmy a potraviny (guláše, klobásy, omáčky, dresinky, smažená jídla, pokrmy na cibulovém základě a zahuštěné jíškou). Jezte malé porce jídel po 2 hodinách. Vhodné jsou bílé pečivo (rohlíky, veka, toustový světlý chléb), brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, libové netučné maso (kuřecí bez kůže, králičí, rybí filé) upravené vařením nebo dušením bez tuku, tvrdý a tavený sýr, banán. Zkuste zařadit několikrát denně malou porci rýžového odvaru (rýži nejlépe kulatozrnnou rozvaříme ve větším množství mírně osolené vody). Po zlepšení potíží postupně obohaťte jídelníček o jablečný, broskvový nebo meruňkový kompot bez slupek, libové vepřové a hovězí maso vařené nebo dušené , šunku, tvaroh a tvarohové sýry (lučina, cottage), jogurt, čerstvé máslo, kvalitní olej přidaný do hotových pokrmů, vařenou nebo dušenou mrkev, celer, petržel, netučnou vánočku, starší chléb. Popíjejte dostatečné množství tekutin, vhodný je mírně slazený černý čaj, neperlivé vody, čaje zelené, ovocné a bylinkové, melta, bujon. Později lze zařadit i malé množství ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy.