Zpráva ze zasedání UICC General assembly, Hamburk, 14. a 15. srpna 1990

flag

Klin Onkol 1990; 3(6): 187-188.

UICC je mezinárodní organizace, která se zabývá všemi aspekty boje proti nádorům. Byla založena v r. 1933 jako nevládní, nezávislá organizace s 250 členy z 80 zemí. Členem mohou být dobrovolné organizace, které se věnují výzkumu nebo léčbě nádorů. Některé země jsou zastoupeny přímo orgány ministerstva zdravotnictví. Hlavním úkolem společnosti je podpora výzkumu, diagnostiky, léčby a prevence nádorových chorob. Zvláštní pozornost je věnována výchově jak profesionální, tak široké veřejnosti.

UICC (Unio Internationalis Contra Cancrum) je nevýdělečnou organizací se sídlem v Ženevě. Své programy rozšiřuje po světě pomocí stovky dobrovolných pracovníků. Finanční základ tvoří příspěvky členů, nacionální subskripce a dary, roční rozpočet tvoří v posledních letech v průměru 2,5 mil. dolarů.

Vrcholným orgánem UICC je valné shromáždění (general assembly), které se schází každé 4 roky. Ve stejném intervalu jsou organizovány mezinárodní kongresy (UICC International Cancer Congress). Vedle toho je pořádána celá řada symposií, pracovních jednání a setkání. Vydávány jsou International Journal of Cancer, UICC Cancer Magazine, UICC Newsletter, International Calendar of Meetings on Cancer. Rozsah činnosti je široký a nedovoluje zde ani stručně uvést přehled nejzávažnějších zájmových oblastí, proto byl požádán nový prezident UICC, prof. S. Eckhardt o informativní přehlednou zprávu, kterou slíbil předat k publikaci v časopisu Klinická onkologie.

Nyní stručně k programu jednání, kterého se účastnili zástupci ze 67 zemí, z nichž 63 mělo hlasovací právo. Prvním bodem jednání byla otázka členství. 16 zemí bylo vyloučeno z členství pro neplacení členských příspěvků. Při tom UICC akceptuje placení příspěvku částečně, nebo dokonce u 7 zemí zcela v domácí měně.

Dalším bodem byly zprávy o činnosti: prof. Schmidt - prezident, dr. G. Murphy - generální sekretář, prof. Eckhardt - pokladník. Po přípravách nových voleb bylo přistoupeno k jednání a diskusím o aktivních programech.

Z programu, který probíhal dva dny, vyjímám jen to nejdůležitější.

CICA: Committe on international Collaborate Activities. Snahou programu, který je veden dr. Cletonem, je koordinovat aktivitu regionálních onkologických ústavů a organizací. Byl vydán manuál s návodem, jak vytvářet komprehensivní onkologická centra. Dále byl vytvořen projekt ICPDES - International Cancer Patient Data Exchange System, do kterého je již zapojeno 20 ústavů. Jsou sbírány informace o diagnostice a léčbě některých onemocnění a vyhodnocovány počítačem v Houstonu. Dnes je k dispozici analýza více jak 250 000 nemocných. Finálním záměrem je vytipování optimálních diagnostických a léčebných postupů a jejich zavedení do všeobecné praxe.

Jiným orgánem CICA je OECI - Organisation of European Cancer Institutes, orgán, který shromažďuje 40 onkologických ústavů z 23 evropských zemí. Hlavním úkolem této organizace je výměna zkušeností, zlepšení výchovy a v současné době je zdůrazněna pomoc v edukaci východním zemím.

COPES: Campain, Organisation, Public Education and Patient Support. Zaměřuje se na program kontroly nádorových onemocnění především ve vývojových zemích, dále výukou onkologie ve školách a konečně výchovu veřejnosti.

Program Detekce a diagnóza je řízen dr. Veronesim. Hlavním projektem je TNM, klasifikace. V současné době je připravováno již páté vydání.

Program Epidemiologie a prevence je zaměřen na programy vyhledávání karcinogenů a mutagenů, především v potravě třetího světa.

Program studijních pobytů (Fellowships and Personnel Exchange) vedený sir. W. Bodmerem se těšil velkému zájmu. Podpora výzkumu je konečně jedna z nejdůležitějších oblastí UICC. V roce 1961 byla zahájena nadace E. Roosveltové. Bylo realizováno 1897 studijních pobytů. V současné době American Cancer Society zvýšila roční podporu na tento projekt částkou 550 000 US dolarů. Také o granty Yamagiva Yoshida Memorial International Cancer Study je velký zájem, v průměru ze 60 zájemců ročně dostane 20 kandidátů 5700 US dolarů na 3měsíční pobyt.

Nejčastěji využívaným stipendiem je ICRETT - International Cancer Research Technology Transfer Project. Počet žádosti se zvýšil v posledních letech na dvojnásob. Na 3 měsíce je možno získat 2400 US dolarů. Nově byly zavedeny v rámci ICRETT Clinical Oncology Fellowship. Důležitým programem je: Professional Education, řízené dr. Shermanem. Již 5 vydání Manual of Clinical Oncology je věnováno studentům vysokých škol, praktikům a sestrám pracujícím v oboru klinické onkologie. Tento projekt se dále zabývá problematikou výuky onkologie. Je zdůrazněno, že jak v USA tak v západní Evropě se daří prosazovat výuku onkologie jako samotného předmětu. Postgraduální výchovu lékařů a sester je dalším bodem tohoto projektu.

Byly předloženy výsledky celé řady dalších projektů jako tabák a karcinom, nádorová biologie, počítačová technika v onkologii, celá řada kontrolovaných klinických studií a další.

Závěrem jednání bylo zvoleno nové předsednictvo. Novým prezidentem byl zvolen prof. S. Eckhardt. Další zasedání a Mezinárodní kongres se bude konat za 4 roky v New Delhi.