Helsinská deklarace

flag

Klin Onkol 1991; 4(2): 42-43.

Souhrn není k dispozici. Uveden začátek textu:

Doporučení vedoucím lékařům v biomedicínském výzkumu zahrnujícím lidské subjekty.
Přijato 18. světovým lékařským shromážděním, Helsinky, Finsko, červen 1964, doplněno 29. světovým lékařským shromážděním, Tokio, Japonsko, říjen 1975 a 35. světovým lékařským shromážděním, Benátky, Itálie, říjen 1983.
ÚVOD
Posláním lékaře je chránit lidské zdraví. Jeho vědomosti a svědomí jsou zasvěceny k plnění tohoto poslání. Deklarace ze Ženevy ze Světového lékařského sdružení svazuje lékaře se slovy Zdraví mého pacienta bude mým prvním zřetelem a Mezinárodní kodex lékařské etiky prohlašuje, že Lékař má jednat pouze v pacientově zájmu. Cílem biomedicínského výzkumu zahrnujícího lidské subjekty musí být zlepšení diagnostických, terapeutických a profylaktických postupů a pochopení etiologie a patogeneze nemoci.

V běžné medicínské praxi většina diagnostických, terapeutických a profylaktických postupů zahrnuje určité riziko. Toto se týká zvláště biomedicínského výzkumu.

Medicínský pokrok je založen na výzkumu, který nakonec musí částečně spočívat na experimentu zahrnujícím lidské subjekty.

Na poli biomedicínského výzkumu musí být dodržen základní rozdíl mezi medicínským výzkumem, který má za cíl diagnostiku a léčbu pacienta, a medicínským výzkumem, jehož hlavní účel je pouze vědecký a bez přímého vyvození diagnostické a terapeutické hodnoty pro osobu podrobenou výzkumu. Zvláštní opatrnost musí být dodržována při provádění výzkumu, který může ovlivnit životní prostředí, a musí být brán zřetel na ochranu živočichů užívaných pro výzkum.

Protože je podstatné, že výsledky laboratorních experimentů jsou aplikovány na lidské bytosti k obohacení vědeckých poznatků, a k pomoci trpícímu lidstvu, Světové lékařské sdružení připravilo následující doporučení jako vodítko pro každého lékaře v biomedicínském výzkumu zahrnujícím lidské subjekty. Musí být zdůrazněno, že navržená kritéria jsou pro lékaře na celém světě pouze vodítkem. Lékaři nejsou zproštěni trestné, občanské a etické odpovědnosti podle zákonů jejich vlastní země.