Informace o knihách

flag

Klin Onkol 1992; 5(3): 94.

PRACTICAL RADIOTHERAPY PLANNING; 2. vydání; J. Dobbs, A. Barrett, D. Ash; Edward Arnold (Division of Hodder and Stoughton), London 1992; 303 s., 171 obr., 7 tab., brož., cena 24,95 libry

Prvá kapitola této knihy pojednává o základech plánování terapie pomocí ionizujícího záření; vysvětlují se základní pojmy - objem nádoru, cílový objem (ozařované ložisko), plánovaný cílový objem, pojednává se o poloze nemocného, lokalizaci cílového objemu vzhledem k pacientově anatomii a referenčním bodům na kůži, použití simulátoru, stanovení dávky, modifikaci svazku, implementaci plánu, kontrole kvality, frakcionaci a toleranci normálních tkání. Není opomenuto trojrozměrné plánování využívající snímky z výpočetního tomografu. Druhá kapitola je věnována brachyterapii; zmiňuje se postupné nahrazování 226Ra radiocesiem 137Cs a 192Ir a vyjmenovávají se zásady ukládání iridiových zářičů do léčené tkáně. Následuje 30 kapitol o plánování radioterapie při léčbě nádorů hlavy a krku, hrtanu, hypofarynxu, nosohltanu, orofarynxu, ústní dutiny, ucha, očnice, kůže a rtu, štítné žlázy, jícnu, prsu, CNS, pankreatu, rekta, pánve, prostaty, močového měchýře, varlat, penisu, kostí aj. Každá kapitola je členěna do následujících částí: úloha radioterapie, regionálni anatomie, postup při plánování (posouzení nemoci, definice cílového objemu, lokalizace), uspořádání polí, doporučené dávky a počet frakcí, péče o pacienta. Obsahem posledních dvou kapitol je celotělové ozařování a paliativní radioterapie. Text je doprovázen mnoha schematickými nákresy, distribucemi izodos a rtg. a VT snímky.

Druhé vydání knihy se liší od prvého z r. 1985 třemi hlavními změnami. Bylo začleněno doporučení ICRU týkající se definicí objemů a specifikace dávek. Byla přidána shora zmíněná kapitola o brachyterapii a do kapitol o léčbě nádorů byl připsán příslušný odstavec. Text ovlivnila významně i ta skutečnost, že autoři v mezidobí od prvého do druhého vydání přešli z Royal Marsden Hospital na pracoviště v Leedsu, Glasgowě a Londýně. Celkově je možné hodnotit knihu jako praktickou příručku klasické radioterapie zahrnující popis anatomických a fyziologických poměrů. Autoři upozorňují, že popsané radioterapeutické postupy se na různých pracovištích mohou poněkud odlišovat; jejich příručka je však koncipována tak, že by měla umožnit sestavení bezpečného a vyhovujícího plánu a stanovení dávky pro většinu běžných nádorů. Kniha představuje výborný stručně a přehledně uspořádaný doplněk obsažnějších monografií s touto tematikou. Snad jediným nedostatkem je, že není uvedena žádná literatura. Adresa pro objednání: Hodder and Stoughton Limited, Mill Road, Dun-ton Green, Sevenoaks, Kent TNI3 2YA, UK.