Informace o knihách

flag

Klin Onkol 1992; 5(3): 94.

INTRODUCTION TO CLINICAL RADIATION ONCOLOGY; L. R. Coia, D. J. Moylan; Medical Physics Publishing, Madison 1991; 578 s., 23 obr., 37 tab., brož., cena 24,50 dol.

Kniha vyšla poprvé v nakladatelství Williams and Wilkins Company v r. 1984 pod názvem „Therapeutic Radiology for the House Office". Titul vycházející pod novým názvem zahrnuja ovšem pokrok, k němuž došlo v minulých letech. V prvých dvou kapitolách autoři vysvětlují fyzikální a biologické základy radiační onkologie - velmi stručně je zmíněna interakce záření s prostředím, měření, zdroje záření, biologické účinky záření na subcelulární, celulární a tkáňové úrovni, odezva nádorů k ozařování aj. Dalších dvanáct kapitol je věnováno nádorům kůže, hlavy a krku, CNS, očí, prsu, plic, zažívacího ústrojí, genitourinárního ústrojí, kostí, dále lymfomům, nádorům měkkých tkání, gynekologické rakoviny a nádorů u dětí. Třídění do jednotlivých kapitol je tedy provedeno spíše podle hlavních fyziologických systémů nebo anatomické lokalizace; i když se jedná o rozdělení poněkud libovolné a umělé, autoři soudí, že je užitečné. V každé kapitole je prezentován přehled patologie, stážování, klinické charakteristiky, léčba (chirurgická, ozařováním, chemoterapie) a její výsledky, morbidita; v odstavcích o morbiditě jsou vyjmenovány akutní a chronické komplikace léčby spolu s důležitými informacemi o patogenezi. Obsah šesti posledních kapitol: náhlé příhody v radioterapii, paliativní terapie, kombinace terapeutických modalit, (chirurgie a radioterapie, kombinace terapeutických modalit pozdní ochrana (pozdní účinky záření, nejvyšší přípustné dávky, monitorování, zásady ochrany se zvláštním zaměřením na brachyterapii), poslední pokroky v radiační oknologii, klinické zajištění kvality v radiační onkologii. V dodatku jsou přetištěna doporučení, jež vydala v r. 1991 American College of Radiology; „rozhodovací stromy" a „léčebné systémy" se týkají rakoviny děložního krčku a rekta, Hodgkinovy nemoci, nádorů prostaty a prsu.

Kniha se vyznačuje malým formátem (175 x 127 mm), stručným a přehledně uspořádaným výkladem, zvýrazněním některých částí textu jinými druhy písma a poměrně malým počtem literárních pramenů uvedených za každou kapitolou. Má zcela vyhraněný charakter příručky dovolující rychle vyhledávat požadované informace. Ocení ji především studenti a mladí lékaři, kteří se chtějí zaměřit na radioterapii, internisté a chirurgové se zájmem o rozšířeni znalostí o léčbě zářením, léčebné odezvě a morbiditě spojené s touto modalitou. Adresa pro objednání: Medical Physics Publishing, Suite 27B, 1300 University Avenue, Madison, Wisconsin 53706, U.S.A.