Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 1999; 12(3): 112.

Oznámení o výsledcích voleb 23. 2. 1999

Dne 23. 2. 1999 proběhlo zasedání odstupujícího a nově zvoleného výboru Onkologické společnosti ČLS JEP.
Do nového výboru byli zvoleni v řádných dvoukolových korespondenčních volbách (uvedeno bez titulů, v závorce počet hlasů):

Petruželka (95), Klener (94), Žaloudík (88), Vorlíček (83), Koutecký (79), Drbal (54), Fischer (47).


Revizní komise: Jelínek, Smelhaus, Přibylová O.

Zvolení funkcionáři nového výboru:
Předseda: Klener. Místopředseda: Vorlíček.

Vědecký sekretář: Petruželka.


Předseda revizní komise: Jelínková.


Oznamujeme, že zprávy ze zasedání nového výboru budou v plném rozsahu zveřejňovány v časopise Klinická onkologie.


Zápis ze schůze výboru onkologické společnosti 1999

  1. Kontrola zápisu z minulého zasedání:
    a) Postavení krajských odborníků a jejich kompetence: Všechny navržené krajské odborníky uvědomí dopisem prof. Vorlíček. Kompetence určí výbor OS, protože Mzd ČŘ zatím nevydalo žádné instrukce. Po definitivním určení regionů budou určeni příslušní odborníci. (přípomínkováno dopisem
    MUDr. Hanuše).

    b) Výbor souhlasí s podmínkou specializované atestace v kIinické onkologii, jako předpoklad pro vykonávání této funkce. Výjimka platí pouze šest měsíců.

    c) Zprávu o činnosti OS za uplynulé období v angličtině pro přihlášku do UICC dodá odstoupivší výbor do konce dubna.

    d) Byla vypracována pracovní verze doporučených postupů onkologické péče (I. Etapa) a do konce dubna budou distribuovány všem členům OS aostatním odborným společnostem JEP s průvodním dopisem. Seznam adres a průvodní dopis bude dodán do nakladatelství Galén.

    e) Výbor souhlasí s revizí vyhlášky 77/1981 paragraf 28 odfstaves b o udělování specializačních atestací , a zrušení přídělováni bez aterstační zkoušky pro obor klinická onkologie. Dopis bude zaslán na Mzd ČR. (Klener).

    f) Zástupcem v ESO za OS byl navržen doc. Žaloudík. Toto dude sděleno výboru ESO dopisem. (Klener)

    g) Zástupci oborové komise ČLK byli jmenováni kromě předsedy OS doc. Petruželka, prim Němec z MOU Brno. Bude sděleno dopisem vedení ČLK (Klener).

    h) Výbor nesouhlasí s koncepcí informovaného souhlasu připtravenou prof. Šolcem , odpověď bude zaslána na Mzd ČR. (Klener)

    i) Výbor projednal přípominky k obecné koncepci oboru. Schválil obecnou koncepci obopru a dopis bude zaslán do 8.4.1999 na Mzd. (Petruželka)
  2. Korespondence
    a) Výbor vzal na vědomí výzvu k odstoupení ředitele Drbala podepsanou současnými a bývalými zaměstnanci MOÚ, a nebude se k ní dále vyjadřovat.

    b) Podklady pro historii OS, které žádá ČLS, budou shromážděny do příštího zasedáni výboru OS. Doc. Žaloudík zjistí údaje od MUDr. Mechla a MUDr. Konečného, a prof. Koutecký od bývalé sekretářky MUDr. Stankušové, a další podklady dodá doc. Bek. Za konečnou verzi zodpovídá as. Přibylová, u níž budou veškeré materiály shromážděny do konce května a která kontaktuje též Ústav Dějin lékařství.

    c) Výbor souhlasí s vydáním nové verze TNM klasifikace, a souhlas výboru bude zaslán MUDr. Mazánkové na UZlS, MUDr. Beška byl pověřen zastupováním OS v dané záležitosti.

    d) Výbor vzal na vědomí dopis firmy Sanofi ohledně cytostatika Eloxatin, nepovažuje za nutné udělovat výjimku z registrace.

    e) Výbor souhlasí s dodáním indikačních kritérií pro přípravek Eprex v onkologii obdobně jak je tomu v nefrologii, pro účely kategorizační komise. Pověřen doc. Petruželka.
  3. Výbor souhlasí s urychleným uveřejněním příspěvku prof. Klenera o léčitelích v časopisu Klinická onkologie.
  4. Doc. Petruželka podal informnaci o aktivitách ligy proti rakovině týkajících se screeningu ca prsu, příštího zasedání výboru OS se na vIastní žádost zúčastní prof. Dientsbier.
  5. Výbor souhlasí s aktivitou doc. Žaloudíka a založením Onkochirurgické sekceOS.
  6. Výbor schválil přijetí nových členů, Helmichová, Kubát, Bacoková, Odrážka, Vaculíková, Vyzula, Kalbáčová, Třicátníková, Březinová, Kalábová, Kocáková, Kotorová.
  7. Byl zvolen pokladník OS: prim. Fischer.
  8. Výbor schválil zástupce pro výběrová řízení pro obor klinická onkologie (pokud se uskuteční v plánovaném dubnovém termínu) a jmenoval tyto zástupce: Petruželka, Jelínková, Fischer, Vorlíček, Macháček, Klener.
  9. Připrava koncepce oboru. Výbor souhlasí s urychleným vypracováním nové koncepce oboru klinické onkologie. Pro aktualizaci sítě ambulantní a lůžkové péče v oboru osloví prof. Vorlíček všechny krajské odborníky k dodání podkladů. Vypracování definitivní verze bude náplni příští schůze.
  10. Bude připravena WWW stránka OS, ČLS nabízí vlastni server.
  11. Bude provedena revize financí OS a hledány nové zdroje.
  12. Výbor souhlasí s úvazkem slečny Dagmar Tomkové jako sekretářky OS, bude uzavřena smlouva s JEP.
  13. Výbor souhlasí s dopisem proti přemístěni centra pro trofoblastickou nemoc z VFN do UPDM.
  14. Další zasedání 11. 5. 1999.


Za výbor OS: Doc. MUDr. L Petruželka, CSc., Prof MUDr. P.Klener, DrSc.

Zápis ze schůze výboru COS 11.5.1999

  1. Jako host se účastnil prof. Dienstbier za Ligu proti rakovině.

    Projednáno:
    a) obnovení činnosti komise pro screening karcinomu prsu. dr. Drbal uvědomí MZd ČR.

    b) rekondiční pobyty léčených nemocných s karcinomem prsu budou letos sponzorovány menším množstvím finančních prostředků

    c) garance za schůzku mladých onkologů nebere ani výbor ČOS ani Liga proti rakovině ani IPVZ - nebylo předem projednáno.

  2. Kontrola zápisu

    1. Jmenování krajských odborníků- prof. Vorlíček projedná tuto otázku s ministrem zdravotnictví. Není jasno v otázce kompetencí krajských odborníků a jejich vztahu k NOR.
    2. Příhláška COS do UICC s přiložením anglického překladu zprávy o činnosti ČOS- zařídí doc. Petruželka. Otázka zaplacení členského poplatku - pověřen doc. Petruželka.
    3. Prof. Zielinski souhlasí s kooptací doc. Žaloudí'ka do výboru ESO
    4. TNM kIasifikace- nebyla zařazena do plánu UZIS z finančních důvo dů - prof. Vorlíček požádá ministra zdravotnictví o úhradu nákladů na vydání.
    5. Standardy léčení nejčastějších nádorů byly rozeslány členům ČOS k připomínkování, konečná redakce s případným doplněním bude provedena v září. Standardy budou brány jako závazné minimum pro obor klinická onkologie.
    6. Centrum pro léčení nemocí oka - výbor seznámen s dopisem řed. Alušíkové a prof. Kuchyňky. Centrum bude orientováno na terapii dospělých
    7. Sepsání konceptu historie ČOS - úkol trvá, dr. Příbylová.

  3. Korespondence
    1. Výbor seznámen s dopisem dr. Talače z MOU, nebude se k němu vyjadřovat.
    2. Na žádost dr. Krajhanzla Janssen Cilag- doc. Petruželka provedl kvalifikovaný odhad nutné spotřeby erythropoetinu u nemocných se solidními nádory ( včetně dětí) - bude projednáno kategorizační komisí MZd. - prof. Vorlíček.
    3. Dr. Lapeš se obrací na IPVZ se žádostí o přejmenování katedry radioterapie na katedru radiační onkologie - výbor ČOS požádán o stanovisko. Výbor nesouhlasí, radioterapie je jednou z terapeutických modalit. V tomto smyslu bude informováno IPVZ. - prof. Klener.
    4. Na žádost VZP o vysláni odborníka do výběrového řízeni na revizní lékaře 28. 5. 1999 deleguje výbor doc. Petruželku.
  4. Příjetí nových členů

    Výbor souhlasí s přijetím nových členů: dr. Trněný, Vykoukal, Šmakal.
    Ukončení členství:

    Vyřazení již zemřelých členů - otázka každoročního dotazu na změnu údajů - bydliště.

    Provede Inre-sones na žádost OS.

  5. Různé

    1. Prof. Vorlíček podal infortnaci o možnosti přesunu preparátu Gemzar v určitých indikacích do kategorie P, výbor doporučuje omezit na: pankreas a NSCLC st. III a,b. - jako neoadjuvanci.
    2. Koordinace akcí se Slovenskou onkologickou společností - bude projednáno na příštím výboru OS.
    3. Internetová stránka-definitivní zadání bude projednáno na příštím výboru ČOS.
    4. Koordinace činnosti regionálních odborníků v klinické onkologii s regionálními odborníky radioterapeuty a hematology - zajistí doc. Petruželka.
    5. Hesla pro kontinuální vzdělávání v klinické onkologii, požadovaná ČLK - doplní prof. Klener.
    6. Výbor projednal návrh kritérií pro výběrová řízení v oboru klinícká onkologie a navrhl zástupce ČOS do komisí pro tato řízení.
    7. Výbor obdržel pozvánku na konferenci LYMPHO99, pořádanou v Pra ze 15.-16.října 1999.
    8. Výbor upozorňuje členy na možnost objednání časopisu Onkologická péče vydávaný Českou společností sester ve spolupráci s BMS.

Plný text v PDF