recenze: Expert consultations in breast cancer, critical pathways and clinical decision making

flag

Klin Onkol 2000; 13(4): 121.

EXPERT CONSULTATIONS IN BREAST CANCER, CRITICAL PATHWAYS AND CLINICAL DECISION MAKING
HAIT, W. N., AUGUST, D.A, HAFFTY, B. G. (EDS.)
Marcel Dekker, New York - Basel 1999
486 str., 81 obr., 35 tab., ISBN 0-8247-1954-9, cena 99,75 USD


Předložená monografie, která je 17. svazkem řady Basic and Clinical Oncology vydávané nakladatelstvím Marcel Dekker, se zabývá současnou problematikou karcinomu prsu. Na sestavení knihy se účastnilo 45 odborníků z renomovaných pracovišť v USA. Obsah je rozdělen do tří oddílů. První pojednává o dosavadních výsledcích diagnostiky a léčby karcinomu prsu a přináší epidemiologické údaje o tomto onemocnění v USA. Velikost tumoru, jeho grading a stav regionálních uzlin jsou rozhodujícími faktory pro stanovení prognózy. V patofyziologickém příspěvku jsou hodnoceny způsoby získávání bioptického materiálu. U nehmatných lézí, které jsou indikovány k biopsii pro mikrokalcifikace, se provádí nejlépe stereotaktická lokalizace; odebraná část tkáně se kontroluje rentgenologicky. Probírá se histologie benigních lézí a karcinomu. Vedle chirurgické léčby jsou uvedeny indikace a kontraindi-kace radioterapie a popisuje se její technické provádění. Diskutují se otázky lokálních a regionálních recidiv a rekonstrukce prsu implantátem nebo svalovou náhradou. Závěr první části tvoří výklad konzervativní léčby hormonálními a chemoterapeutickými přípravky.
V druhém oddíle knihy jsou uvedeny sméry ošetření pacientek, jež tvoří logický algoritmus zachycený v 22 tabulkách. Třetí nejobsáhlejší oddíl sestává z řešení jednotlivých otázek, které vyplývají z prezentace protokolů více než 200 reálných pozorování. Postupně je věnována pozornost diagnostickým problémům, neinvazivním a invazívním karcinomům, lokálně pokročilým tumorům, lokálním a regionálním recidivám, metastatickému postižení, sledování v čase a zvláštním postižením (karcinom prsu muže, Pagetův karcinom, uzliny v axile při neznámém primárním nádoru, méně obvyklá histologie, metastázy do CNS, karcinom prsu v graviditě, lymfedém aj.).
Zajímavá monografie obsahující teoretickou část a algoritmy osvědčených postupů, je kombinována s podrobným rozborem klinických pozorování vzatých z praxe, na nichž jsou diskutovány zásady diagnostiky a léčby. Knihu uvítají onkologové, radiologové a chirurgové - najdou v ní velké množství rad a důležitých informací.
Adresa nakladatelství: Marcel Dekker, Inc., 270 Madison Avenue, New York,
NY 10016-0602, USA. V. R., V. H.

Plný text v PDF