Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2002; 15(1): 40.

Zápis ze zasedání Výboru ČOS JEP ze dne 4. 12. 2001

Přítomni: prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc.
Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. Doc. MUDr. Luboš Petruželka, Csc. Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. Prim. MUDr. Jan Fischer
Prim. MUDr. Vratislav Šmelhaus Prim. MUDr. Alena Jelínková MUDr. Josef Drbal
Omluveni: Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, Csc. As. MUDr. Olga Přibylová
Hosté: Doc. MUDr. Eckschlager, CSc.

  1. Kontrola zápisu Všechny body splněny
  2. Provedena opravy chyb koncepce onkologie (viz web MZ) bude provedena kontrola aktualizované verze (doc. Petruželka).
  3. Stanovisko ke koncepci radiační onkologie zpracoval prim. Fischer a bylo předáno na setkání členů výboru OS a SROBF.
  4. Mammografický skreening. Komise bude zasedat 13. 12. 2001.Členy komise jsou z výboru OS doc. Žaloudík a doc. Petruželka. Nutné vypracování přesně definovaných akreditačních podmínek.
  5. Navýšení příspěvku na členství v ČOS JEP není dostačující pro pokrytí nákladů a poštovného pro všechny členy. Definitivní řešení ve spolupráci s redakční radou vyřídí doc. ž3Ioudík. Nutné další jednání s výborem ČLS JEP ohledně financování (prof. Klener).
  6. Návrh na zvýšení odměny za nejlepší publikaci (10 000,-) vyhlášené ČLS JEP nebyl předsedou ČLS akceptován.
  7. Dle jednání se zástupci VZP by měl být vyřešen od příštího roku problém limitované preskribce transtuzumabu (Herceptin). Výbor OS navrhuje nové přímé jednání s vedením pojišťovny (Dr. Musílková). zajistí doc. Petruželka. OS poskytne indikační kriteria a zajistí racionální indikaci kvalifikovaným onkologem.
  8. Příprava výroční zprávy-vedoucí sekcí dodají vypracovanou svou část prof Klenerovi.
  9. Z jednání zástupců OS a SROBF (prof.Klener, doc. Petruželka, prim.Stankušová, Doc. Petera) vyplynula nutnost OS navrhované funkční specializace pro další obory včetně radioterapie, když klinická onkologie se po přechodném období stane nástavbovou specializací na internu nebo pediatrii.
    Projednán návrh onkogynekologické sekce. Výbor OS podporuje vypsání nového výběrového řízení pro centrum pro trofoblastickou nemoc s přesně vymezenými kriterii, když základní modalitou je chemoterapie vyžadující erudovanou suportivní péči. V tomto smyslu napíše odpověď prof.Klener. k dalším návrhům zaujme výbor stanovisko až po setkání se členy gynekologické společnosti.
  10. Informace o změnách organizace NOR. Je nutné zajistit přístup do databáze pro NOR vytvářejících onkologů. Prof. Klener požádal doc. Žaloudíka, aby prof. Vorlíček připravil vysvětlující dopis přímo ministrovi zdravotnictví. Dopis bude obsahovat mimo jiné následující body:
    • a)Lze pouze vzít na vědomi oznámení o převodu databáze NOR z ÚZIS do jiného databázového systému zřizovaného subdodavatelem firmou ICZ pod garancí nově vzniklého Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy pro podporu rozvoje národních zdravotních registrů i oznámení o zániku lokálních databází a vzniku jediné centrální databáze. Šlo o rozhodnutí učiněná mimo Radu NOR a mimo obec českých onkologů.
    • b )Lze obecně přivítat úsilí o technologické inovaci NOR, které přinášejí prospěch producentům i uživatelům onkologických dat, jimiž jsou především onkologové a onkologicky profilovaní specialisté řady oborů, ovšem i široká lékařská veřejnost, včetně manažérů zdravotní péče.
    • c) Lze přivítat úsilí o legislativní zakotvení NOR v zákonné normě.
    • d) Je nutno striktně požadovat, aby na všech rozhodováních o technologických inovacích NOR, především pokud jde o sběr a validaci dat na straně jedné a způsoby jejich využití a analýz na straně druhé, se přímo účastnili onkologičtí odborníci, zástupci odborných společností i klinických onkologických pracovišť regionálního a celostátního významu.
    • e) Je nutno striktně dbát na to, aby koncepce fungování a využívání NOR zůstávala pří všech technologických inovacích otevřenou pro všechny iniciativy onkologů směřujících k provázanosti NOR a odborné onkologické činnosti a aby účast subdodavatelů či správců centrální databáze NOR tyto iniciativy nikterak nelimitovala.
      Kompletně zpracované stanovisko bude zasláno ministrovi zdravotnictví. (zajistí prof. Vorlíček).
  11. O rozdělování prostředků z běhu Terryho Foxe požádala Česká obec sokolská výbor OS. Rozdělování prostředků na onkologický výzkum by mělo proběhnout formou grantového systému. Podrobnosti domluví s Nadací Terryho Foxe prof.Klener.lnformaci podá na příštím zasedání výboru.
  12. Cena Nadace Paula Janssena byla slavnostně předána v Českém Krumlově prof. Vonkovi Plánovaná změna organizace. Nominace bude kromě přihlášených prováděna též výběrem OS.
  13. Finanční hospodaření: definitivní zpracování na žádost prezidia ČLS bude součástí výroční zprávy (prim. Fischer).
  14. Na žádost předsednictva ČLS bude provedena změna úpravy dopisních papírů pro korespondenci OS (zajistí pí Amirouche).
  15. Návrh odborných poradců pro klinickou onkologii v rámci krajů: Liberecký kraj: Dr. Holíková, Pardubice: Dr. Pavlíková.
  16. Vyúčtování drobného vydání: zajistí pí Amirouche do 8.1.2002 na ČSL JEP. Schválena dohoda o pracovní činnosti pro sekretář- ku OS.
  17. Problematika onkologické medikamentozní léčby v urologii - bude uskutečněno setkání s představiteli výboru US.
  18. Výbor UICC žádá o návrhy na nominace nových členů předsednictva. Zajistí Dr. Drbal
  19. Podmínky pro studijní pobyty pro mladé výzkumníky sponzorované UICC jsou u pí.Amirouche , kterou mohou zájemci přímo kontaktovat.
  20. Pracoviště, která mají zájem o postgraduální výchovu v ruském jazyce toto oznámí na sekretariát OS.
  21. MZ zaslalo k připomínkám nové vyhlášky, předány k prostudování Dr. Jelínkové která, zašle připomínky do 15. 12.2001.
  22. Návrh komory o nové vyhlášce týkající se ukazatelů minimální dostupnosti zdravotní péče. Na sekretariát vědecké rady ČLK (Monika Nováková) odešle pf. Amirouche zpracovanou koncepci klinické onkologie, která tyto ukazatele řeší.
  23. Vědecká rada MZ CR přijala bez výhrad koncepci klinické onkologie. Další oponentury koncepce příbuznými obory zajistí prof. Vorlíček.
  24. 6. vydání TNM klasifikace nebude v plném rozsahu, ale pravdě- podobně formou doplňků k 5. vydání. Nutno však 6. vydání prostudovat. Pf.Amirouche požádá o zaslání 6. vydáni k rukám prof. Klenera.
  25. Bylo schváleno přijetí 3 nových členů:
    Prof.MUDr.Pelikán Anton, Jilemnického 13,74801 Hlučin MUDr.Pumprlová Alena, Evropská 618/50, 16000 Praha 6-Dejvice
    MUDr.Kubecová Martina, Břežanská 4, 10000 Praha 10
  26. Na žádost skupiny zabývající se organizací péče o nemocné s hereditárním rizikem karcnomu prsu (Iniciativa Carmen) budou kriteria projednána v rámci konsensuální konference na Staškově dni.
  27. Doc. Žaloudík předal pozvánky na Brněnské onkologické dny členům ČOS
  28. Současný počet členů OS je 507.
  29. Další schůze dne 29. 1.2002 na obvyklém místě v 10.30 hod.

Prof. MUDr. Pavel Klener,DrSc., vědecký sekretář doc. MUDr.Luboš Petruželka,CSc., předseda

Plný text v PDF