Věc: otevřený dopis pro Hlavního hygienika ČR

flag

Klin Onkol 2002; 15(4): 125.

MUDr. Michal Vít; Hlavní hygienik ČR; MZd ČR
Věc: otevřený dopis pro Hlavního hygienika ČR
Vážený pane doktore,
byl jsem svými kolegy informován o Vašem vystoupení na konferenci Brněnské onkologické dny, dne 29. května tohoto roku, v němž jste se velice negativně vyjádřil o činnosti našeho Konsorcia i jeho jednotlivých částí.
Ve svém vystoupení jste se velmi ostře postavil proti naší účasti v procesu hodnocení rizik a doslova nás odmítl jako nekompetentní.
Dokumentoval jste to na konkrétním příkladu hodnocení dat o kontaminaci skládky Barré, kdy jste nás označil za organizaci „odpovědnou za naměření 6 hod. nesmyslných hodnot a rozpoutání dezinformační kampaně“. Útok nebyl v přímé souvislosti s tématem konference a přítomní pracovníci neměli dostatek informací, aby se mohli ohradit.
Naše Konsorcium nebylo odpovědné a ani nikdy neprovádělo měření kontaminace na haldě Barré a žádná 6 hod. data neprodukovalo. Odběry byly prováděny pracovníky Státního zdravotnického ústavu (včetně Vámi zmiňovaných 6 hod. a dle mého názoru nepříliš dobře zvoleného intervalu odběru) a analýzy laboratořemi KHS a AXYS, s.r.o. Experti našeho Konsorcia byli najati na základě podnětu Českého geologického ústavu k provedení základního zhodnocení primárních dat o chemických koncentracích organických polutantů identifikovaných v odebraných vzorcích ovzduší z okolí haldy Barré. Toto hodnocení bylo formou zprávy (TOCOEN REPORT no. 220: I. Holoubek, P. Čupr: Základní
zhodnocení dat organického znečištění ovzduší v okolí haldy Barré)
odesláno zadavateli České geologické službě v pondělí, 27. května, 2002. Tedy po medializaci celé záležitosti včetně velice pochybně zpracovaného pořadu TV Nova Střepiny.

Závěr naší studie je doslova konstatováno: „Po zvážení všech dostupných informací a výsledků této studie nelze jednoznačně potvrdit hypotézu významného vlivu emisí z prohořívající haldy Barré na zdraví místních obyvatel“. Závěrem této studie bylo jednoznačné odmítnutí dezinformační kampaně týkající
se skládky Barré jako neopodstatněné – tedy pravý opak situace, kterou jste prezentoval.
Nechápu tedy dost dobře, odkud pocházejí Vaše informace, jenž jste veřejně prezentoval na zmíněné konferenci. Naše Konsorcium ani žádná jeho součást se nepodílela ani na zpracování plánu odběrů a analýz ani na jejich provádění a už vůbec ne na případné medializaci výsledků. To je dokonce v přímém
rozporu se zásadami naší činnosti a odporuje to naším pravidlům styku s obchodními partnery.
Vzhledem k tomu, že Vaše vystoupení zaznělo na tak významném fóru jako jistě jsou Brněnské onkologické dny a naše Konsorcium úzce spolupracuje s řadou onkologických pracovišť, vyvíjí metodiku pro hodnocení ekologických rizik a částečně spolupracuje na rozvoji analytického zázemí pro data Národního onkologického registru (projekt SVOD), cítíme se Vaším vystoupením na tomto odborném fóru velmi poškozeni právě v očích odborné onkologické veřejnosti. A nemohu si samozřejmě být jist ani tím, zda jste toto své stanovisko neprezentoval i při jiných příležitostech.
Protože nepravdivá tvrzení a obvinění se šíří mnohem rychleji než pravdivá a toto Vaše prohlášení zřetelně poškozuje naši dlouholetou odbornou činnost, zasílám tento svůj dopis do odborného zdravotnického a onkologického tisku spolu se žádostí o Vaši omluvu. Pokud ji nezveřejníte, budu velmi vážně uvažovat o podání žaloby.
Tento svůj postoj a tvrzení jsem schopen kdykoli doložit příslušnými materiály.
S úctou Prof. RNDr. IVAN HOLOUBEK, CSc.; Vedoucí Konsorcia RECETOX-TOCOEN&Associates; Ředitel Centra RECETOX, MU Brno

Plný text v PDF