Vliv pozitronové emisní tomografie (PET) na léčebné rozhodování u karcinomu prsu - předběžné sdělení

flag

Klin Onkol 2002; 15(5): 189-191.

Souhrn:
Východiska: Pozitronová emisní tomografie (PET) s použitím 2-[18F]fluoro-2-deoxy-D-glukózy (FDG) je neinvazní zobrazovací metoda s velkým významem v onkologii. Dosud neexistuje práce o výtěžnosti metody u karcinomu prsu v podmínkách České republiky.
Typ studie a soubor: Během prvního 1,5 roku provozu PET centra Praha bylo provedeno 105 vyšetření pro karcinom prsu. Z rozeslaných dotazníků všem indikujícím lékařům jich vstoupilo do retrospektivního vyhodnocení 62.
Metody a výsledky: FDG-PET byla snímána ve 2D režimu s korekcí absorpce na specializované kameře. V 51 případech byla FDG-PET indikována pro suspektní recidivu. V této skupině vedlo vyšetření ke změně léčby v 60 % případů, u ostatních indikací tomu bylo signifikantně méně (12,5 %). U suspektní recidivy spojené s nárůstem onko-markerů vedla FDG-PET ke změně terapie v 72,7 % případů; u suspektní metastázy v 54,5 % případů. Mezi skupinami FDG-PET pozitivních a negativních nálezů nebyla nalezena signifikantní odchylka v hladinách CA 15-3. Naopak v případě růstu hladin byla FDG-PET významně častěji pozitivní a vedla k významně častějším změnám terapie než u nerostoucích hladin.
Závěry: Zařazení FDG-PET do rutinních diagnostických algoritmů u karcinomu prsu lze považovat za velmi přínosné, a to jak v situacích rostoucích hladin CA 15-3, tak i u suspektní recidivy tohoto zhoubného onemocnění.

Plný text v PDF