Klin Onkol 2007; 20(4): 294-297.

Východiska: Etiologie karcinomu ledviny není známá. Přesto je v literatuře v souvislosti s parenchymovými nádory ledvin opakovaně diskutována řada rizikových faktorů včetně vlivů výživy. Typ studie a soubor: Mezinárodní studie případů a kontrol pod vedením IARC Lyon. Soubor tvořilo celkem 635 subjektů, z toho 300 případů karcinomu ledvin a 335 kontrolních osob z Olomouce a Českých Budějovic. V období od srpna 1999 do ledna 2003 byly vybírány nově diagnostikované a histologicky potvrzené případy karcinomu ledvin ve věku od 20 do 79 let. Kontrolní osoby byly vybírány z pacientů stejných nemocnic jako případy s podmínku stejného pohlaví, stejného věku (+/- 5 let) a přibližně stejné geografické lokality. Metody a výsledky: Pomocí standardizovaného dotazníku byly zjišťovány údaje o výšce, hmotnosti a výživových zvyklostech. Výsledky byly hodnoceny pomocí hrubého odds ratio (OR) a dále pomocí logistické regrese. S rizikem vzniku karcinomu ledvin byla zjištěna pozitivní asociace u obezity (OR = 1,65), vysoké konzumace mléka (OR = 1,93) a sýrů (OR = 1,94). Inverzní asociace na vznik karcinomu ledvin byla naopak zjištěna u vysoké konzumace jogur-
tu (OR = 0,49) a kuřecího masa (OR = 0,31). U vysoké konzumace červeného masa a uzenin nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl. Závěry: Byl potvrzen vliv obezity, pravidelného pití mléka a konzumace sýrů jako rizikového faktoru pro vznik karcinomu ledvin. Byla zjištěna inverzní asociace při vysoké konzumaci jogurtu a kuřecího masa.

Plný text v PDF