Zápis ze schůze výboru České onkologické společnosti dne 16. 6. 2009 v Hradci Králové

flag

Klin Onkol 2009; 22(4): 188.

Přítomni: Vorlíček, Vyzula; Aschermannová, Fínek, Feltl, Bartoš, Petera, Přibylová, Cwiertka, Abrahámová, Stáhalová, Jelínková

Omluveni: Žaloudík, Petruželka


Host: prof. Babjuk (urologická společnost), doc. Neoral (chirurgická společnost)


  1. Prof. Vorlíček přivítal přítomné a zahájil schůzi výboru ČOS.
  2. Prof. Petera přivítal přítomné za pořádající pracoviště.
  3. Ředitel FN HK doc. Heger přivítal účastníky výboru, informoval výbor o spolupráci FN HK s nemocnicí Pardubice (Multiscan).
  4. Prof. Vorlíček překontroloval zápis z minulé schůze výboru ČOS.
  5. Kongres Časná diagnostika v ordinaci praktického lékaře se koná 21. 10. 2009 – výzva k aktivní účasti onkologů – návrhy poslat prof. Vorlíčkovi.
  6. Doc. Neoral – v Olomouci je na chirurgii ze všech pacientů 36% nemocných operovaných pro malignitu, což zabírá 67 % času operačních sálů.
  7. Výbor ČOS schválil návrh hodnotící komise – použití výtěžku TESCO Běhu pro život, předsedou hodnotící komise byl prim. Bartoš.
    Grant TESCO Běh pro život získává kolektiv vedený dr. Argalácsovou (Praha) s projektem Exprese genů proteinů sdružených s cytoskeletem buňky a její změna v procesu invaze a metastázování u lidských nádorů. Grant je ve výši 485 188Kč. Dále kolektiv
    vedený dr. Slováčkem (Hradec Králové) s projektem Zhodnocení kognitivních funkcí u nemocných s glioblastomem získává grant ve výši 85 000 Kč. Prostředky jsou deponovány na účtu ČLS JEP.
  8. Prof. Vyzula – do nové Modré knihy přišla řada připomínek, ozvala se i řada dalších odborných společností, budou doplněny klinické
    studie za kapitoly, přibyla kapitola o neuroendokrinních nádorech. Do konce června 2009 půjde dokument do tisku. Jedná se již o 9. vydání.
  9. Prof. Vyzula – jednání se SÚKL – nutná revize starých preskripčních onemocnění. Prof. Vyzula představuje omezení paclitaxel a gemcitabin z pohledu ČOS. Výbor ČOS souhlasí.
  10. Prof. Vorlíček – nové léky nevstoupily do úhrad, ani staré léky v nové indikaci. Jednání doc. Němeček, dr. Friedmannová proběhlo 15. 6. 2009 v Brně. Výbor ČOS se závěry souhlasí.
  11. Sloučená centra – KOC Praha-Bulovka a Brno MOÚ, FN Bohunice a USA. Stanovisko výboru: pracoviště vyjmenovaná ve Věstníku, jako KOC či spolupracující, mají stejná práva v podávání centrové léčby, a to dle Věstníku MZ ČR.
  12. Výbor ČOS doporučuje zahájit jednání se statutárními zástupci nemocnic k ukotvení struktury KOC v organizačním řádu poskytovatelů zdravotní péče.
  13. Prim. Foretová upozorňuje výbor ČOS na klamavé informace na webových stránkách VZP o genetickém testování. Výbor ČOS souhlasí a upozorňuje na nevědeckost Genetických horoskopů. Výbor ČOS žádá dr. Foretovou o postoupení výsledku jednání s VZP.
  14. Firma Noviere chce financovat manažerské kurzy pro zájemce – členy ČOS. Výbor bere na vědomí a vyčkává další informace.
  15. Noví členové – Nela Nekolná, VFN, Miroslav Hodek, Hradec Králové, Ivona Šporcrová, MOÚ.
  16. Různé: prof. Abrahámová – náklady indikované léčby – výbor ČOS poukazuje na nutnost navýšení paušálu na indikované náklady na léčbu a diagnostiku, podávanou v souvislosti s léčbou centrovou.
  17. Prof. Abrahámová: v loňském roce schválilo MZ ČR finanční podporu na provoz NOR pro rok 2009. Do dnešního dne nedošlo k převodu žádných prostředků.
  18. Jednání výboru ČOS v roce 2009. Výbor ČOS zasedá od 10 hod, není-li uvedeno jinak.



    8. 9. 2009 Liberec
    6. 10. 2009 Olomouc
    10. 11. 2009 MOÚ
    22. 12. 2009 VFN

Plný text v PDF