Klin Onkol 2023; 36(6): 430.

Vážené kolegyně, vážení kolegové!

Dovolte mi touto cestou krátké ohlédnutí za Brněnskými onkologickými dny (BOD). Ačkoliv se letošní kongres konal v pozdně podzimní listopadové atmosféře, byl nabit nesmírně pozitivní energ.

V úvodu nemohu nevzpomenout na některé významné události z historie BOD. V roce 1976 začínaly jako malá onkologická konference, která se postupně etablovala a stala se každoročním mítinkem specialistů podílejících se na péči o onkologické pacienty. O 10 let později BOD obohatila partnerská konference určená nelékařským zdravotnickým pracovníkům (KNZP), která je nyní již 37. rokem pevnou součástí BOD. Konference se dynamicky vyvíjela a během let také rozrůstala. Zůstanu-li u chronologického řazení, od roku 2017 přibyla Konference pro laboratorní pracovníky a od roku 2021 mezinárodní část konference „International Brno Oncology Days“. Posledním počinem je 1. ročník „Psychologie v kontextu medicíny“, který se uskutečnil právě v letošním roce.

Mám–li popsat BOD 2023 v číslech, zahájím počtem účastníků, jichž bylo 2 333. Tito měli možnost vyslechnout si 340 příspěvků (z toho 225 vyzvaných přednášek) a zúčastnit se 35 edukačních bloků a 11 bloků věnovaným volným příspěvkům. Konference rovněž nabídla 14 workshopů, 4 setkání pracovních skupin, 9 satelitních sympoz a řadu setkání výborů společností a pacientských organizací.

Letošní BOD byly zahájeny ve středu 1. listopadu 2023 tradičním GlioMeetingem, již několikátým rokem také programovými bloky pro praktické lékaře a neonkology, a v neposlední řadě i programem věnovaným problematice klinických stud. Čtvrtek je nejnavštěvovanějším dnem konference a kromě stabilních edukačních bloků o karcinomu prsu, plic a nádorech zažívacího traktu obsahoval řadu volných sdělení i novinek, jako např. programový blok věnovaný možnostem transplantace v solidní onkologii. Ve čtvrtek byl také zahájen 3. ročník International Brno Oncology Days (I-BOD). Ačkoliv I-BOD v roce 2021 začínal skromně, letošního ročníku se zúčastnilo více než sto zahraničních účastníků. Nejvíc byli zastoupeni naši kolegové ze Slovenska, ale přivítali jsme i účastníky z ostatních sousedních států, a to z Polska, Maďarska, Rakouska a Německa, a minoritně i z ostatních koutů Evropy. Úvodní sdělení I-BOD 2023 se soustředila na problematikou hrudní chirurgie. Tato část konference byla pořádána ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno, kde také probíhala paralelní část programu. Za organizaci si dovoluji poděkovat doc. Teodoru Horváthovi, jehož zásluhou vznikl bohatý program za aktivní účasti etablovaných expertů v oboru hrudní chirurgie, anesteziologie a klinické onkologie. Pozvání přijali odborníci z řady evropských států a z Taiwanu.

Z bohatého programu I – BOD bych dále ráda vyzdvihla „Meet the Experts Session“, tento ročník s odborníky na gastrointestinální nádory a „Breaking News,“ které rekapitulovaly practice changing news roku 2023. Možnosti precizní onkologie v praxi byly tématem „Molecular Tumour Board Session“, která přivítala tuzemské i zahraniční experty precizní medicíny; zde nemohu nezmínit brilantní přednášku prof. Benedicta Westphalena z Mnichova. Společná diskuze pak nastínila možnosti spolupráce GENESIS, národní plaformy sdružující výsledky multigenomového testování a konzultace molekulárních tumor boardů v České republice, s ostatními onkology v ČR a možnost networkingu s evropskými platformami specializovanými na precizní medicínu.

Paralelně s I-BOD samozřejmě probíhal program i v češtině s nabídkou jak tradičních edukačních bloků, tak i kazuistických setkání či panelových diskusí zaměřených na jednotlivá nádorová onemocnění.

Jak jsem již předeslala, novinkou roku 2023 se stala konference „Psychologická péče v kontextu medicíny“ zaměřená na psychologické aspekty péče o onkologického pacienta. Jednalo se o interaktivní setkání nejen psychologů ale i ostatních odborností, tedy celého multidisciplinárního týmu, který se podílí na péči o pacienta. Řada inspirativních témat vzbudila vysoký zájem účastníků a nastínila další nápady a myšlenky, které budou námětem plánovaného 2. ročníku v roce 2024.

Věda a výzkum je stabilní součástí programu BOD. I letos jsme zařadili programovou sekci, kde měli mladí vědci a onkologové z ČR i zahraniční možnost prezentovat výsledky vlastního výzkumu či představit plánované vědecké projekty.

Jedním ze stěžejních úkolů odborníků v onkologické péči je prevence. Komplexní problematika prevence byla zahrnuta v edukačním bloku „Prevence a časná detekce zhoubných nádorů“, kde byly mimo jiné představeny i populační pilotní programy časného záchytu karcinomu plic a prostaty.

A právě zmínkou o významu prevence v onkologii bych si dovolila ukončit letošní ohlédnutí za BOD, poděkovat všem přednášejícím i účastníkům za jejich podíl na úspěchu BOD 2023 a popřát nám hodně zdaru s přípravou dalšího ročníku.

Pro zájemce mi dovolte připomenout, že abstrakta z BOD 2023 byla uveřejněna ve Sborníku abstrakt publikovaném jako supplementum časopisu Klinická onkologie (Klin Onkol 2023; 36 (Suppl 1): 5.).

 

doc. MUDr. Radka Lordick Obermannová, Ph.D.

Masarykův onkologický ústav

Plný text v PDF