Program pro nácvik rozhodovacích procesů při plánování léčby v radioterapii

flag

Klin Onkol 1989; 2(3): 65-68.

Autoři předkládají popis řešení tématického úkolu vypsaného Institutem pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů s názvem Vytvoření programů pro nácvik rozhodovacích procesů při plánování léčby v radioterapii.

Řešením tématického úkolu je program v jazyku BASIC, který umožňuje při dialogovém způsobu práce s počítačem praktický nácvik rozhodování a volby optimálního postupu při tvorbě ozařovacího plánu, dále ověření teoretických znalostí TNM klasifikace, přístupu ke stanovení cílového objemu a hodnocení anatomických a fyzikálních vlivů na výsledné rozložení absorbované dávky záření v těle pacienta.

Program sestává ze dvou částí. V první si školící pracoviště jednoduchým způsobem vytvoří soubory dat pro konkrétní případy, na nichž se bude provádět, popřípadě testovat úroveň znalostí posluchačů. S druhou částí pak pracuje posluchač a postupně v logické návaznosti jednotlivých činností volí optimální ozařovací plán. Protože jsou mu nabízeny alternativní možnosti vhodné či nevhodné, musí posluchač prokázat své znalosti při výběru vhodných alternativ, nebo se může poučit z komentářů při výběru alternativ nevhodných. Předložené řešení není vázáno na přístrojovou techniku dováženou z devizových oblastí.