Vysokodávkovaný cytosin-arabinosid a mitoxantron (HAM) v léčbě rezistentní akutní lymfoblastické leukemie

flag

Klin Onkol 1990; 3(2): 61.

Sdělení prezentuje výsledky léčby HAM režimem (ARA-C 3 g/m2 12 hodin 3 hodinová infuse den 1 - 4 a mitoxantron 10 mg/m2/den 30 minutová infuse den 2-6) u 11 nemocných s primárně rezistentní nebo relabující formou akutní lymfoblastické leukemie (ALL). Věk pacientů byl v rozmezí 17-68 let. Rezistence byla definována takto: 1. primární rezistence na indukční BMFT protokol; 2. první relaps bez odpovědi na B-ALL/NHL režim; 3. druhý nebo další relaps.
Ze sledovaných nemocných u 7 bylo dosaženo kompletní remise, 1 nemocný byl rezistentní na 2 HAM cykly a 3 nemocní zemřeli během aplasie kostní dřeně. Toxicita byla přijatelná, zahrnovala většinou nauseu a zvracení, mukositidu a průjem. U 1 nemocného, který měl kompletní léčbu k profylaxi CNS pomocí intrathekální aplikace MTX a ozáření mozkovny před podáním HAM režimu, byly zjištěny známky cerebrální toxicity.

Tyto výsledky naznačují, že HAM režim by mohl být zařazen v časnějším období léčby nemocných s ALL pro dobrou terapeutickou odpověď a minimální toxicitu.