Karcinom jícnu - směry výzkumu. Mezinárodní společnost pro onemocnění jícnu a její IV.světový kongres 5.-8.září 1989 v Chicagu, USA

flag

Klin Onkol 1990; 3(6): 186-187.

Souhrn není k dispozici. Uveden začátek textu:
Péče o nemocné s karcinomem jícnu představuje typický interdisciplinární problém, vyžadující úzkou spolupráci chirurga a onkologa. Již řadu let se tato vědecká spolupráce uskutečňuje na bázi mezinárodní vědecké společnosti, o které v následujících řádcích přinášíme některé informace.

Mezinárodní společnost pro onemocnění jícnu (I. S. D. E. — International Society for Diseases of the Esophagus), založil v roce 1979 prof. K. Nakayama z Japonska. I. S. D. E. sdružuje v současnosti více jak 600 specialistů z různých oborů z celého světa, přičemž polovina je jich z Japonska. Společnost vydává vlastní časopis: „Diseases of the Esophagus" (Onemocnění jícnu) a pořádá pravidelné kongresy: 1980 Tokio, (prezident K. Nakayama), 1983 - Řím (G. Castrini), 1986 Mnichov (J. R. Siewert) a 1989 Chicago (D. B. Skinner). Prvním předsedou společnosti byl její zakladatel prof. K. Nakayama, druhým od roku 1986 prof. K. Inokuci (oba z Japonska) a novým prezidentem společnosti od kongresu v Chicagu byl zvolen prof.J.R.Siewert z Mnichova, SRN. Hlavním cílem společnosti je napomoci mezinárodní výměně vědeckých a lékařských poznatků ve výzkumu a léčení onemocnění jícnu.