Redakční sdělení

flag

Klin Onkol 1991; 4(1): 3-4.

VÁŽENÉ KOLEGYNĚ A KOLEGOVÉ,

je tomu již více než dva roky, co se po několikaletém úsilí podařilo České a Slovenské onkologické společnosti získat souhlas k vydávání vlastního odborného časopisu s názvem „Klinická onkologie", jehož první číslo se dostalo do rukou onkologické veřejnosti a zájemcům dalších lékařských oborů v dubnu 1988. Toto periodikum vyplnilo mezeru v našem medicínském písemnictví, kde se onkologická tematika objevovala v řadě domácích periodik jiných odborných společností, což znesnadňovalo komplexní pohled na současný stav, rozvoj a potřeby onkologie, komplikovalo možnost získat ucelené představy a informace o zkušenostech lékařů základních i nadstavbových oborů, kteří se diagnostikou, léčbou i prevencí zhoubných nádorů zabývají.

Poněvadž kvalita i výsledky léčebné péče o naše nemocné jsou nejenom odrazem individuálních schopností a zodpovědnosti lékařů a zdravotnického personálu, ale i odrazem jejich teoretických znalostí, často i schopností a ochotou integrovat do vlastní činnosti nové přístupy a zkušenosti, bylo naším hlavním cílem vytvořit časopis, který by splňoval kritéria postgraduálního onkologického vzdělávání, zvýšil informovanost a současně by byl jakousi platformou pro odborný dialog, kritiku a názorovou konfrontaci.

Přesto, že doba tří let je poměrně krátká pro bilancování, naše vlastní zkušenosti i řada Vašich připomínek a námětů signalizují, že časopis ne vždy plnil své poslání, neodpovídal zcela Vašim představám ani potřebám oboru. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli provést od začátku ročníku 1991 řadu změn, jak v obsahovém profilu časopisu, tak i ve složení redakční rady a stylu redakční práce. Jejich cílem je kvalitativně zlepšit odbornou úroveň časopisu, rozšířit objem informací a zvýšit tak i jeho čtivost a tím i odběratelskou základnu, která bezprostředně odráží publicitu časopisu a je ekonomickou podmínkou jeho existence.

Za zásadní změnu považujeme nové složení redakční rady, jejíž členové svou kvalifikací a odborným kreditem budou hlavním garantem úrovně časopisu. Složení nové redakční rady je uvedeno v tiráži. Nově byla vytvořena „výkonná redakční rada", která jako celek zodpovídá za včasné zajištění aktuálních příspěvků a za konečnou formu každého čísla. Její členové mají osobní zodpovědnost za jednotlivé oblasti, které tvoří strukturu časopisu. Úroveň našeho časopisu by měla příznivě ovlivnit i jeho novelizovaná struktura, která zahrnuje v každém čísle: redakční sdělení (Editorials), přehledné články, původní práce, onkologické aktuality, rubriku informaci o nových lécích, knihách, zprávy z odborných společností a sjezdů, data kongresů a sjezdů, údaje o nadcházejících odborných akcích, dopisy čtenářů, stručnou prezentaci některého ze zahraničních onkologických pracovišť, inzerce. Pro rok 1991 připravujeme rovněž novou grafickou úpravu obálky časopisu. Přejeme si, aby výsledkem naší práce byl kvalitní onkologický časopis, který bude důstojně reprezentovat československou onkologii a současně přispívat ke zvýšení odborné úrovně péče poskytované nemocným se zhoubnými novotvary. Do jaké míry se nám podaří realizovat naše představy záleží i na Vás, kteří jste svými příspěvky spolutvůrci časopisu a svými názory a kritikou i arbitry jeho úrovně. Rádi přijmeme, případně i zveřejníme, Vaše kritická stanoviska i náměty, které nám na jedné straně pomohou průběžně odstraňovat chyby a na druhé straně umožní přetvářet časopis tak, aby splňoval Vaše potřeby a představy.

J. Kovařík

OZNÁMENÍ ODBĚRATELŮM.
Současné ekonomické těžkosti si vynucují ze strany vydavatele a redakce přijímat řadu účinných opatření k získávání finančních prostředků k úhradě výrobních nákladů, které jsou počínaje lednem 1991 podstatně vyšší než dotace poskytované MZ ČR a MZ SR. Přijímají se určitá úsporná opatření, omezuje se vyplácení autorských honorářů budou vypláceny pouze za objednané práce, ruší se výroba separátních výtisků s tím, že první autor obdrží autorský výtisk časopisu, rozšiřuje se inzertní služba a distribuce jednotlivých čísel časopisu je plně v režii redakce. I přes značné finanční potíže nezvyšujeme cenu jednoho výtisku. Ponecháváme původní cenu, roční předplatné 90 Kčs. Včasné zaplacení uvedeného předplatného ovlivňuje vydavatelskou činnost. Požadujeme proto zaplatit předplatné do 15. 3. 1991. Při nedodržení uvedeného termínu zvyšujeme finanční částku předplatného na 120 Kčs. Lékařským fakultám a zdravotnickým školicím střediskům, při minimálním odběru 10 výtisků, snižujeme cenu výtisku na 10 Kčs, roční předplatné 60 Kčs.

Vážení přátelé, žádáme Vás o pochopení a akceptování našich opatření. Naším cílem je i přes složité ekonomické podmínky zajistit kontinuitu vydávání našeho odborného lékařského časopisu.

VEDOUCÍ REDAKTOR