Léčba bolestí pomocí implantovaného injekčního systému a portabilní pumpy

flag

Klin Onkol 1991; 4(3): 88-90.

Implantační injekční systém lze doporučit zvláště u nemocných s delším předpokladem přežití, s dobrou prognózou. Portabilní pumpa je výhodná pro všechny nemocné s epidurálním katetrem. Někdy je možno tímto systémem dosáhnout dokonalé analgesie, a to ambulantně.

Účelem studie bylo ověřit účinnost implantovatelného systému pro kontinuální peridurální anestézii, a jak vyplývá ze srovnání s kontrolní skupinou, podařilo se autorovi tento záměr splnit. Výsledek vyznívá ve prospěch systémů s implantabilnim portem a tím se shoduje s ostatními studiemi a literárními údaji zabývajícími se touto tematikou. V práci je navíc zmínka o použití kontinuálního podávání analgetika pomocí perfuzoru, které - opět ve shodě s literárními údaji - se vyznačuje větším komfortem pro pacienta. Škoda jen, že není uvedena celková denní dávka analgetika, nutná k dostatečné analgezii. Uvádí se, že bývá až o 1/3 nižší, než při použití frakcionovaných dávek. Vhodné by bylo doplnit tab. č. 3 za údaj o místě implantace katetru, údajem o poloze konce peridurálnlho katetru a o počtu analgetikem zasažených segmentů.

Celkově práce připomíná medicínské veřejnosti metodu, která je v analgezii onkologických pacientů zatím velmi málo rozšířena, a to ke škodě našich nemocných.