Zpráva ze sjezdu Fourth International Conference on Malignant Lymphoma

flag

Klin Onkol 1991; 4(4): 125.

Souhrn není k dispozici. Uveden začátek textu:
V krásném prostředí výletního města na jihu Švýcarska, na břehu jezera Lago di Lugano, se konala již počtvrté mezinárodní konference o maligních lymfomech. V jejím organizačním výboru byla přední jména světové onkologie pod vedením prof. dr. F. Cavalli. Konference byla výborně organizována v několika sálech Kongresové haly, jejíž některé sály se daly prostorově upravovat podle potřeb programu, což všechno hladce probíhalo.

Program začal ve středu 6. června oficiálním ceremoniálem v odpoledních hodinách, ale již od rána probíhala satelitní symposia o nových přípravcích v léčbě maligních lymfomů a především velmi zajímavá setkání s předními světovými onkology na neformálních sezeních, kdy přednášející nadnesl krátce nějakou problematiku, např. transplantace kostní dřeně, periferní T lymfomy, CNS lymfomy atd., a pak chodil mezi přítomnými a rozvíjel diskusi.

7. června začaly obsáhlejší tematické bloky, týkající se biologie lymfomů, molekulární genetiky, lymfomů v dětství, vše u m. Hodgkin (MH). Zaujala informace o nalezení genetického kódu EB viru v Reed-Sternbergových buňkách, kterou našli autoři z Berlína ve více než 50% případů. Z molekulární genetiky byly potvrzeny více autory stejné translokace genů u nehodgkinských lymfomů s nízkou malignitou t (14; 18) a s vysokou malignitou t (8; 14). Stejně jako objevení dalšího deregulačního genu B buněk tzv. bcl-3. Profesor Bonadonna shrnul dosavadní výsledky s léčbou m. Hodgkin a doporučil i nadále osvědčenou kombinaci MOPP - ABVD u IV.stadia a u II. a III. stadia doplnit chemoterapii radioterapií.