Zpráva ze studijního pobytu

flag

Klin Onkol 1991; 4(4): 124.

Souhrn není k dispozici. Uveden začátek textu:
V lednu 1991 jsem na pozvání dr. Brady, konzultanta pro radioterapii a onkologii v Royal Marsden Hospital v Londýně, navštívila pracoviště v Sutton. Nemocnice v Sutton má 142 lůžek a ročně je na oddělení radioterapie prováděno 3 300 nových ozařovacích sérií. Během svého 4týdenního studijního pobytu jsem se zaměřila zejména na studium plánování a provádění zevní radioterapie.

Pro plánování radioterapie je pracoviště vybaveno dvěma simulátory fy Philips a dvěma computerovými plánovacími systémy fy GE. Vzhledem k dostatečnému a kvalitnímu přístrojovému vybavení pro plánování radioterapie je možno provádět přesné plánování optimální ozařovací techniky na podkladě potřebných vyšetření, včetně CT a NMR.

Při plánování radioterapie jsou po zakreslení na simulátoru pořizovány rtg snímky ozařovaných polí, je prováděna fotografická dokumentace polohy pacienta při ozáření a tetováž místa vstupu centrálního paprsku a referenčních bodů při velkoobjemovém ozařování. Velká pozornost je věnována přípravě fixačních pomůcek k radioterapii, zejména pro ozařování nádorů oblasti hlavy a krku. K přípravě ozařovacích pomůcek je vyčleněno pracoviště se třemi techniky, kteří zhotovují individuální transparentní fixační masky s přesným vyznačením ozařovaných polí a vstupů centrálních paprsků. Zvlášť náročná je příprava fixačního aparátu pro speciální techniku stereotaktického ozařování malých mozkových nádorů a AV malformací. Tato technika byla vyvinuta na londýnském pracovišti a má velmi dobré výsledky.

Vlastní ozařování je prováděno na urychlovačích fy Philips, z nichž dva jsou vybaveny počítačovým řídicím systémem. Při zahájení ozařovací série jsou vždy prováděny kontrolní snímky ozařovaných polí. Na jednom urychlovači je instalováno zařízení pro každodenní verifikaci přesného nastavení ozařovaných polí. Ozařovny jsou vybaveny laserovými zaměřovači a při vlastním ozáření je v maximální míře používáno fixačních a zaměřovacích pomůcek s precizním nastavením ozařovaných polí.