Informace o lécích

flag

Klin Onkol 1992; 5(1): 29-30.

Souhrn není k dispozici. Uveden začátek textu: BRISTOL — Myers Squibb Company
CYTOSTATIKA
Celosvětový prodej cytostatik má roční nárůst 20%. Předpokládá se vzrůst z 3,8 mld. USD v roce 1989 na 8 mld. USD v roce 1993. Bristol Myers Squibb má vedoucí postavení v produkci cytostatik. V budoucnosti se předpokládá větší využití stávajících léčiv, lepší zvládnutí nežádoucích účinků chemoterapie, zavádění analogů dosud užívaných léčiv a nových účinnějších cytostatik do praxe. Ze širokého stroimentu BMS lze uvést:

PLATINOL (Cisplatina), PARAPLATIN (Carboplatina), VEPESID (Etoposid), MEGESTROL (Megestrolidacetas), BLEOXANE (Bleomycin), BCNU (Carmustine), CCNU (Lomustin), CYTOXAN (Cyklofosfamid), MUTAMYCIN (Mytomycin C), IFEX (Ifosfamid), VUMON (Teniposid), LYSODREN (Mitotane), FLUDESTRIN (Testolcton).
Paraplatinol obdržel v r. 1989 osvědčení FDA pro léčbu ovariálních nádorů, kde selhala jiná terapie. Platinol zavedený v r. 1978 v indikaci ovariálních a testikulárnich nádorů se nyní používá také při léčení nádorů močového měchýře a v Japonsku též při léčení plicních karcinomů. Vepesid poprvé použitý v r. 1983 při léčbě testikulárnich nádorů, které byly resistentní na jinou léčbu, se nyní stává jedním z nejpoužívanějších cytostatik, zejména proto, že získal v r. 1986 jako první osvědčení pro použití při léčení malobuněčného karcinomu plic. Vumon (etoposid) očekává osvědčení FDA pro použití při akutní dětské leukémii. Biotechnologické výzkumné centrum v Seattlu vyvíjí monoklonálni protilátky, které by buď samy působily jako cytostatikum, nebo by jinému cytostatiku byly nosičem do cílové tkáně. Mohou být též využity jako nosiče radionuklidů nebo radiostopů používaných při léčbě tumorů a karcinomů nebo při zobrazování určitých částí těla. L 6 je ve druhé fázi klinických zkoušek v indikaci karcinomu prsu, plic, tlustého střeva a vaječníku.