Advanced course in radiotherapy and oncology

flag

Klin Onkol 1992; 5(2): 58.

Z iniciativy našich britských kolegů, dr. A. Gregora a dr. M. Brady, se ve dnech 6.-9. října 1991 uskutečnil v Brně seminář pro radioterapeuty.

Seminář byl organizován ČSL SROBF a zúčastnilo se ho 40 radioterapeutů z Čech, Moravy a Slovenska. Z Velké Británie přijelo přednášet pět expertů.

Program zahájila dr. G. Duchesne přednáškou o pokrocích v radiobiologii a aplikaci poznatků radiobiologického výzkumu do klinické praxe. Dr. M. Brada pokračoval přednáškou o současném stavu radioterapeutické technologie pro zevní ozařování a dr. T. Habeshaw přednáškou o pokrocích technologie při brachyterapii.

Další den byly probírány léčebné přístupy u bronchogenniho karcinomu a urologických nádorů a konfrontovány názory na léčbu i výsledky terapie. Koordinátory byli dr. A. Gregor a dr. T. Roberts. Na programu byla i přednáška dr. T. Tačeva o výsledcích léčby rakoviny čípku děložního pomocí brachyterapie Cf252 a zevního ozáření v plynné hypoxii. Léčebné postupy a výsledky léčby lymfomů, rakoviny prsu a dětských nádorů byly předneseny dalšími odborníky z britské i československé strany ve zbývajících dvou dnech. Seminář, který proběhl v Brně, byl prvním bilaterálním setkáním radioterapeutů Velké Británie a ČSFR. Jeho cílem bylo navázáni osobních kontaktů, výměna zkušeností a orientace o současné úrovni radioterapie v obou zemích. Věříme, že poznatky, získané v tomto školení, budou podkladem pro zkvalitnění práce našich radioterapeutů.