Zofran v prevenci zvracení a nevolnosti u vysokodávkovaného Dakarbazinu (HD DTIC)

flag

Klin Onkol 1992; 5(2): 61.

Masarykův onkologický ústav Brno

Protinádorová chemoterapie je ve vysokém procentu provázena výskytem nevolnosti a zvracení, což způsobuje nevůli pacientů k další léčbě nebo i rozvrat vnitřního prostředí. Účelem této studie bylo ověření antiemetického účinku Zofranu u silně emetogenní chemoterapie jako je HD DTIC a tím umožnění amb. podávání.

Zofran byl podáván 16 pacientům. Celkem bylo ve studii zaznamenáno 30 cyklů podání. Aplikační formou byly tbl v jednotlivých dávkách 8 mg v intervalech — —2 hod. před CHT, +8 hod. a +16 hod. po zahájení CHT. Všichni pacienti dostávali chemoterapii ambulantně, průběh nevolnosti či zvracení 24 hod. po podání chemoterapie sami zaznamenávali na předtištěný dotazník.

Z 30 hodnocených podaných cyklů chemoterapie vykazovali pac. absenci zvracení v 27 případech (90%), 1—2 episody zvracení se vyskytly u 1 pacienta (3,3%), 3—5 episod zvracení bylo ve 2 případech (6,6%). Větší výskyt zvracení zaznamenán nebyl.

Žádnou nevolnost po podání CHT 13 nevykazovalo pacientů (43,3%), 1. stupeň nevolnosti, definovaný jako lehčí nevolnost — (pac. jí pravidelně, ale menší množství), byl zaznamenán 14 x (46,6%), 2. stupeň nevolnosti, definovaný jako těžší nevolnost — odpor ke stravě, pac. vynechává některá hlavní jídla, byl popsán ve 2 případech (6,6%), 3. stupeň nevolnosti, definovaný jako nejtěžší nevolnost (pac. v den podání CHT prakticky nemůže jíst), zaznamenal 1 pac. (3,3%).

Podáním antiemetika Zofran při aplikaci HD DTIC u 16 nemocných s maligním melanomem byl ověřen jeho vysoký antiemetický účinek, nebyl zaznamenán rozdíl v antiemet. účinku v závislosti na dávce cytostatika a byla prokázána možnost podávání HD DTIC ambulantní formou.