Informace o knihách

flag

Klin Onkol 1992; 5(3): 94.

CURRENT TOPICS IN LUNG CANCER; P. A. Bunn, Jr. (Ed.); Springer-Verlag Berlin-Heidelberg 1991; Monographs-Series Editor: U. Veronesi

V knize kolektivu autorů jsou uvedeny v přehledném souhrnu problémy etiologie, diagnostiky, stagingu, léčby i nových trendů v léčbě maligních nádorů plic. Vzhledem k dosti časté disseminaci onemocnění do mozku (u 10% pacientů s malobuněčným karcinomem nově diagnostikovaných jsou sympt. mozkové metastázy a asi u 5% jsou přítomny asymptomaticky) je kapitola „Cranial Irradiation" (A. T. Turrisi, str. 67—69) věnována profylaktickému ozáření mozkovny u nádorů plic.

Obecně se používá profylaktické ozáření krania u malobuněčného karcinomu při použití dávky 20 - 30 Gy, což je dávka, která se používá i při paliativním ozařování krania, je většinou celkově netoxická a také epilace je minimální. Nízká dávka záření představuje také nízké riziko neurologických komplikací a eliminuje radiosensitivní nádorové buňky. Léčebná schémata různých autorů používají vyšší frakce v kratším intervalu, např. 10x3,0 Gy, 5x4,0 Gy, 8x3,0 Gy, 10x2,0 Gy. V uvedené tabulce léčebných výsledků různých autorů je signifikantně nižší výskyt relapsu onemocnění v CNS u profylakticky ozářených pacientů. Termín profylaktického ozáření je různý, ale pokud se provádí, neměla by se současně aplikovat konkurující systémová chemoterapie. Dále je oprávněný restaging před započetím profylaktického ozařování — u pacientů v celkové remisi bez známek systémového postižení.

Použití profylaktického ozáření krania u nemalobuněčného karcinomu plic je kontroversní. Mozek jako jediné místo disseminace je nesmírně vzácné. Použití profylaktického ozáření neprodlouží přežívání, nicméně může však změnit charakter přežívání. Používání profylaktického ozáření krania u nemalobuněčného karcinomu plic je potřeba potvrdit či vyvrátit dalšími pozorováními.