recenze: Radiation Therapy for Head and Neck Neoplasms

flag

Klin Onkol 1997; 10(3): 79.

RADIATION THERAPY FOR HEAD AND NECK NEOPLASMS, THIRD EDITION; C. C. WANG; WlLEY -LISS, NEW YORK CHICHESTER 1997; 387 STR., 156 OBR., 101 TAB., ISBN 0-471-14971-3, CENA 85,GBP
Třetí vydání této úspěšné knihy (druhé vydání je z roku 1990), jejímž autorem je profesor a vedoucí oddělení radiační onkologie v bostonském Massachusetts General Hospital (dále MGH) bylo podníceno nedávným pokrokem v radiační onkologii. V 18 kapitolách autor pojednává o koncepci radioterapie nádorů hlavy a krku, technických aspektech radioterapie, péči o chrup léčených pacientů, principech praxe alterované frakcionované radioterapie, nádorech kůže, ústní dutiny, orofaryngu, hypofaryngu, hrtanu, nosohltanu, nosních a paranazálních dutin, slinných žláz, krčních lymfatických uzlin, spánkové kosti a báze lební, různých nádorech, nádorech oka, komplikacích radioterapie a vyhlídkách radioterapie do budoucna.

První kapitola poskytuje obecný přehled o preoperativní, pooperativní a frakcionované terapii, smíšené léčbě svazky fotonů a elektronů, dávkování, rekurenci po radioterapii a péči o pacienty. Výklad ve 2. kap. se týká ozařovacích modalit, zařízení pro znehybnění ozařovaných částí těla a příkladů léčebných plánů; moderní techníka přispěla k tomu, že ve srovnání s "kilovoltovou érou" se snížil počet ireparabilních radiačních poškození kostí a měkkých tkání a chirurgické zákroky se provádějí bez význačnějších pooperativních komplikací. Ve 3. kap. jsou na snímcích demonstrovány hlavní stomatologické problémy vztahující se k radioterapii. Ve 4. kapitole se uvádí, že v USA se v posledních desetiletích používá konvenční léčebný program sestávající z jedné frakce 1,8-2 Gy denně, pět dní v týdnu, po dobu 7-8 týdnů s celkovou dávkou 65-70 Gy. Od roku 1979 se v MGH začalo s alterovaným programem urychlenou hyperfrakcionací s 1,6 Gy na frakci, 2 frakcemi denně (zkrácené označení 1,6 Gy/f BIO), při celkové dávce 67,2-70,4 Gy v 6 týdnech. Tento program, který je dobře tolerován, je minimálně o jeden týden kratší než při konvenčním postupu.

Další kapitoly zaměřené na nádory v jednotlivých anatomických oblastech sestávají z úvodu, popisu klinického vyšetření, volby terapie, popisu vlastní léčby, výsledků a souhrnu. Výborných výsledků se v léčbě rakoviny kůže dosahuje vhodnou volbou kvantity a kvality záření, velikosti frakce a pečlivou ochranou sousedících a vespod ležících struktur (5. kap.). Šestá kapitola je členěna na části o nádorech rtu, jazyka, ústní spodiny, gingivy, měkkého a tvrdého patra aj. Výsledky léčby spinocelulámího karcinomu kořene jazyka jsou srovnatelné s výsledky léčby karcinomu v předních dvou třetinách jazyka; není na místě pesimistický přístup k tomuto onemocnění (7. kap.). Zkušenosti z MGH naznačují, že přežívání pacientů s karcinomem hypofaryngu po urychlené radioterapii BID je poněkud lepší než při konvenční radioterapii s jednou frakcí denně (8. kap). Obdobně úspěšná je v MGH radioterapie BID v případě pokročilých nádorů laryngu při zachování tohoto orgánu i hlasu (9. kap.). U karcinomu nazofaryngu se po pečlivě prováděné radioterapii dosahuje pětiletého přežití v 80% případů (10. kap.). Pokrok v radiační onkologii umožnil postupně se rozšiřující nasazení radioterapie u malignit slinných žláz (12. kap.). Při kombinaci chirurgie a radioterapie se dosahuje pětiletého přežití v 50% nádorových onemocnění spánkové kosti (14. kap.). V 15. kapitole se pojednává o maligních lymfomech, extramedulárních plasmocytomech, ameloblastornech aj. Konstatuje se, že megavoltová terapie, pečlivé plánování léčby pomocí počítače, lepší porozumění radiobiologii a interakcí mezi radioterapií a chirurgickou léčbou přispěly ke snížení výskytu závažných komplikací v moderní praxi radiační onkologie (17. kap.). Chemoterapie jako adjuvantní postup v léčbě nádorů v oblasti hlavy a krku se příliš neuplatnila; nedoporučuje se jako standardní metoda před definitivní chirurgií a radioterapií. Bez užitku se pro léčbu nádorů hlavy a krku ukázaly neutrony, terapie pomocí protonů je však úspěšná (18. kap.). Adresa nakladatelství: John Wiley and Sons; Ltd., Baffins Lane, Chichester, West Sussex POI9lUD, UK. V. H.