Internet + lékaři = zdravotnický server MEDICLUB wwwmediclub.cz

flag

Klin Onkol 1999; 12(1): 14.

Pryč je doba, kdy Internet byl znám pouze jako zdroj návodů na domácí výrobu granátů. Internet se stává naprosto běžným zdrojem získávání informací a v poslední době je také stále častěji využíván jako nástroj vzájemné komunikaci mezi jednotlivými uživateli. Rádi bychom Vás seznámili s českým internetovým systémem, který je výhradně zaměřen na problematiku zdravotnictví.



Systém, jenž se snaží pomoci jak lékařům, tak i všem pracovníkům v oblasti zdravotnictví při orientaci v obrovském množství lékařských informací dosažitelných na Internetu. Systém, který vytvořil místo pro setkání lidí společného zaměření, jejichž oborem je zdravotnictví.



Provoz lékařského informačního centra na Internetu MediClub, které naleznete na internetové adrese www.mediclub.cz, byl odstartován již na jaře roku 1997 a je určen celé lékařské populaci České republiky.



Uživatel zde nalezne nejen unikátní elektronické informace, ale má také možnost využít nový, internetový způsob komunikace.
MediClub svým složením představuje vysokou kvalitu informací. Nejde jen o klasické „browsování“ na world wide web. Jde o prohlížení stránek, které jsou zaměřené na jedinou problematiku – zdravotnictví. Obsahují nejen bohatý výběr pečlivě tříděných internetových odkazů, jak z domova, tak z celého světa, ale také množství vlastních originálních informací nalézajících se pouze na serveru MediClub.
Momentálně tvoří systém MediClub 12 hlavních informačních sekcí, které reprezentují více než 10 000 vlastních internetových stran zahrnujících kolem 60 000 dalších internetových linek a odkazů, na které byste se asi jinak stěží dostali. I když tato čísla vypadají hrozivě, nutno říci, že všechny strany a odkazy jsou pečlivě tříděné podle jednotlivých specializací, čímž prohlížení MediClubu lehce zvládne i naprostý laik.
Za zmínku také stojí sekce zaměřené na vzájemnou komunikaci mezi členy MediClubu. Jsou to Diskusní fórum, obsahující již více než 600 příspěvků, vše z oblasti zdravotnictví, sekce Anket a názorů, Aktuální číselníky léků a stomatologických výrobků a v neposlední řadě nově vytvořená sekce MedMeeting, kde vzájemná komunikace mezi jednotlivými uživateli probíhá v reálném čase.

Využívání celého systému MediClub je zcela zdarma, pouze při první návštěvě je nutná registrace, na základě které získávají noví členové automaticky osobní heslo pro vstup do systému. Registrace je však zcela zdarma a členové nebudou ani v budoucnu platit žádné poplatky.
Momentálně čítá členská základna téměř 4000 členů, lékařů, kteří našli v MediClubu nejen zdroj nových informací, ale představuje pro ně také místo komunikace v úzkém a specializovaném prostředí své profese.
Jelikož všechny informace MediClubu se nacházejí na Internetu a je stále ještě mnoho lékařů, kteří nemají na Internet přístup (třeba z finančních důvodů), nabízí MediClub ve spolupráci se společností Cesnet pro své členy zvýhodněné připojení, zahrnující každý měsíc 2 hodiny připojení na Internet + poštovní schránku, a to zcela ZDARMA.

Členové MediClubu však nemusejí jen pasivně přijímat informace, ale mohou též aktivně zasahovat do podoby těchto stránek prostřednictví komunikace s jejich tvůrci.


Co dodat na závěr?


MediClub je vyjímečný informační systém, jehož obsah je zpracován velice přehlednou formou, a patří na Internetu mezi lékaři k nejnavštěvovanějším.


MediClub, Anglická 17,

120 00 Praha 2,

www.mediclub.cz,

e-mail: info@mediclub.cz,

tel.: 02/66 31 26 00

Plný text v PDF