Vliv věku na množství estrogenních receptorů v karcinomech prsu

flag

Klin Onkol 1999; 12(1): 22-26.

Souhrn:
Východisko: Pro zjišťování prognózy a rozhodování o hormonální terapii nádorů prsu je využíváno vyšetření estrogenových receptorů. Tyto výsledky v homogenátu jsou však u starších pacientek vyšší, pravděpodobně vlivem snížení funkce vaječníků. Proto někteří autoři používají u postmenopauzálních vyšší rozhraní mezi pozitivitou a negativitou, než u premenopauzálních.
Typ studie a soubor: Provedli jsme studii klinických výsledků estrogenních receptorů u souboru pacientek z Pardubic a okolí s použitím základních statistických metod.
Metody a výsledky: V práci jsme posoudili výsledky radioreceptorové analýzy estrogenových receptorů (ER) v karcinomech prsu v závislosti na věku. Připomenuli jsme, že zlogaritmování osy y je možno používat pro orientační posouzení statistického souboru. Přitom jsme poukázali na více než řádové rozdíly mezi teoretickými středními hodnotami u nejstarších pacientek různých statistických souborů.
Závěr: Odhadli jsme, že naše výsledky se více podobají italskému neselektovanému souboru pacientek, než jihoafrické skupině vybraných pacientek v pokročilém klinickém stavu, jehož příčiny jsou pravděpodobně důležitější než etnické rozdíly. Hranici mezi pozitivitou a negativitou si u preklimakterických v porovnání s postklimakterickými pacientkami nepředstavujeme jako skokový rozdíl, ale jako plynulou křivku (možná místy zalomenou). V souvislosti s řešením této otázky jsme diskutovali např. o možnosti urychlení karcinogeneze vlivem vysokých hladin ER.

Plný text v PDF