Univerzitní onkologické centrum v Brně

flag

Klin Onkol 1999; 12(2): 44.

Chceme-li dosáhnout potřebných výsledků v onkologické péči, mezinárodně akceptovaných standardů její organizace a zajistit pokrok v klinické onkologii, je nutné:

  1. kvalifikované rozhodování onkologicky orientovaných specialistů řady medicínských oborů o optimálním diagnosticko-léčebném postupu a dalším zajištění nemocného,
  2. provázat tyto specializace s vyhraněně onkologickými disciplínami jako jsou radioterapie, protinádorová chemoterapie a onkologická paliativní medicína,
  3. umožnit dostupnost a návaznost teoretických a preklinických oborů s onkologickou problematikou na jednotlivé specializace klinické onkologie,
  4. poskytovat přehledné informace o komplexních onkologických službách odborné i laické veřejnosti.

Vynechání nebo nedostatečnost kteréhokoli z uvedených čtyř pilířů současné onkologie brání dosažení nebo udržení potřebné kvality a šíře onkologických služeb, univerzitního vzdělávání v onkologii i konkurenceschopnosti při získávání odborných akreditací, grantové podpory a nabídek k odborné spolupráci tuzemské i zahraniční. Protože neexistuje univerzální onkolog a obor klinické onkologie je reprezentován širokým souborem onkologicky orientovaných specialistů, nelze zajistit komplexní onkologický přístup v rámci jednoho pracoviště, nýbrž pouze vzájemnou funkční provázaností jednotlivých subjektů.

Na brněnské univerzitě a ve fakultních nemocnicích jsme dospěli k názoru, že přes značnou klinickou, výzkumnou, vzdělávací a expertní kapacitu pro boj se zhoubnými nádory v Brně a okolí existují rezervy ve vzájemném poznání svých záměrů, v uvědomění si a rozvinutí možností kooperujících pracovišť a týmů a v provázanosti onkologických činností.


Na základě ujednání vedení lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně s řediteli Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice U sv. Anny, s podporou děkanů přírodovědecké fakulty a fakulty informatiky MU, ředitelky Biofyzikálního ústavu AV ČR a ředitelů nemocnic U Milosrdných bratří a Brno-venkov bylo po schválení Vědeckou radou LF a MU, Akademickým senátem LF MU a řadě přípravných prací rozhodnuto zřídit s platností od 1.ledna 1999 Univerzitní onkologické centrum v Brně jako funkční celek spojující specializované týmy z klinik, oddělení a laboratoří pro poskytování onkologických služeb v celé šíři klinické problematiky, pro výuku onkologie a vybrané oblasti výzkumu zhoubných novotvarů. Od počátku roku 1999 bylo také na LF MU v Brně schváleno postgraduální studium v oboru onkologie. Horizontální způsob koordinace práce v rámci UOC nikterak nenarušuje vertikální řízení, kompetence a vnitřní pravidla zúčastněných pracovišť. Cílem je dosáhnout způsobu práce, který usnadní orientaci lékařům i onkologicky nemocným, umožní formulovat společné programy a vystupovat navenek jako homogenní interdisciplinární tým onkologicky profilovaných odborníků s akreditací Masarykovy univerzity v Brně.


O koncepci Univerzitního onkologického centra (UOC) , struktuře a nabídce jeho klinických služeb, rámcových programech a jeho činnosti získají zájemci informaci na internetových stránkách na adrese:
http:// www.med.muni.cz/uoc/
Koordinační rada UOC Brno

Plný text v PDF