Úvod

flag

Klin Onkol 1999; 12(Suppl 1999): 1.

Vážené kolegyně a kolegové,

je pro mne velkou poctou přivítat Vás zde v Brně na 5. středoevropském kongresu koloproktologie
a viscerosyntézy. Kde se tradičně setkávajíi lidé nejen ze střední Evropy, ale i z jiných světadílů vyměňují si své znalosti, názory a přátelí se. Dovolujeme si při té příležitosti prezentovat několik vybraných přednášek, které zde zazní.

Tématem jsou ,nejpopulárnější´ témata maligních koloproktologických onemocnění: karcinom rekta a kolon (pro svou častost) a anální karcinom (pro svou nečetnost a tím obtížné léčení.
Autoři jsou známé kapacity jak na národní, tak na mezinárdní úrovni. Jsme hrdi na to, že můžeme
publikovat jejich názory v takto důležitých oblastech koloproktologie a viscerosyntézy.
Současně jsme velmi rádi, že možností vydat je jako zvlaštní číslo Klinické onkologie můžeme tyto poznatky dále šířit, především v takzvané ,,východní Evropě".

Snahou kongresu i tohoto zvláštního čísla je srovnat stav vědomostí v nejdůležitějších oblastech koloproktologie, zabývajících se maligními onemocněními, tj. Kolorektálním karcinomem a análním karcinomem, včetně diagnostiky, prognózy, chirurgické a adjuvantní léčby a tím pomoci kolegům jak v naší zemi, tak zemích dalších. Z toho důvodu jsou vyžádané přednášky přísně praktické. Vzhledem
k tomu,že je nutno, aby všichni lékaři, zabývající se koloproktologií, měli přehled o současných vědomostech i v jiných aspektech těchto chorob, zahrnujeme i témata jako jsou prekancerózy, nové technologie a komplikace.

Využívám této příležitosti, abych poděkoval všem, kteří svou prací zajistili přípravy tohoto setkání a všem našim sponzorům, kteří setkání umožnili. Nejdůležitější je však Váš přínos v podobě přednášek, posterů a diskuse. Doufáme, že toto setkání bude úspěšné a přínosné pro naše pacienty s kolorektálními onemocněními.

Děkujeme také redakční radě Klinické onkologie za jejich spolupráci, za praktickou pomoc a předevšim chceme poděkovat výkonné radě, s níž bylo potěšení pracovat.

Plný text v PDF