Klin Onkol 2000; 13(Speciál 2000): 1.

Nádor, který nevznikne, neohrozí člověka na zdraví ani na životě. Jakkoli prázdně zní tato věta klinickým onkologům pečujícím o nemocné, je zcela relevantním obsahem snažení preventivní onkologie. Snížila-li se u nás incidence karcinomu žaludku, jsou-li zaznamenávány poklesy incidence u celé řady hlavních onkologických diagnóz v USA, Kanadě, Austrálii, Skandinávii a některých západoevropských zemích, lze v absolutních hodnotách vyčíslit úbytek nemocných i zemřelých na nádory. Lze diskutovat, nakolik se na příznivých trendech zúčastnila cílevědomá preventivní opatření a nakolik třeba spontánní a nechtěné civilizační změny, nelze však zpochybnit, že snížení incidence vede k poklesu mortality mnohem efektivněji než sebelepší novinky v léčbě. Vědecký přístup v onkologii neznamená totiž jen zdokonalování diagnostiky a léčby nádorových onemocnění, nýbrž také poznávání a vyhledávání kancerogenních vlivů i způsobů, jak je ze života odstraňovat.


Redakce časopisu Klinická onkologie si uvědomila deficit, který se nahromadil v našem zdravotnictví
i onkologické obci ve vztahu k onkologické prevenci. S celým problémem citlivým společensky i politicky
je třeba jakkoliv začít. Vstup nemůže být zcela vyčerpávající a dokonalý s postižením celé problematiky
primární a sekundární onkologické prevence. Prvním krokem, jak problémy řešit je popsat je. Jsme vděční skupině odborníků z řad preventistů, odborníků na rizika kouření, výživu, hygienu pracovního prostředí i ekotoxikologům, že ochotně zareagovali na myšlenku dát naší onkologické veřejnosti k dispozici ucelený soubor prací věnovaných onkologickým rizikům životního stylu a prostředí.


Věříme, že v nich naši onkologové i manažeři onkologické prevence naleznou nejen zajímavé informace, ale především inspiraci pro svou práci v oblasti, kde máme nesporně rezervy a v níž hledáme především efektivní cestu ke snížení incidence a úmrtnosti na nádorová onemocnění. V neposlední řadě má tento soubor článků sloužit k inspiraci pro další články na téma onkologické prevence, které je v našem časopisu dosud velmi vzácné.

MUDr. Vuk Fait, CSc.; výkonný redaktor; Doc. MUDr. A. Rejthar, CSc.; vedoucí redaktor; Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.; editor suplementa

Plný text v PDF