Aktuální pohled na roli hemopoetických růstových faktorů granulocytární řady při standardně dávkované chemoterapii u dětí

flag

Klin Onkol 2000; 13(3): 91-95.

Souhrn: Rekombinantní DNA technologie umožnily v posledním desetiletí produkci hemopoetických růstových faktorů (CSF), které ovlivňují proliferaci, aktivaci a maturaci buněk hemopoetického systému. Nejpoužívanější jsou CSF myeloidní řady, zejména komerčně dostupné faktory stimulující kolonie granulocytů (G-CSF) a granulocytů a makrofágů (GM-CSF).
. Původní, velmi optimistická očekávání ze zavedení CSF do klinické praxe se sice nepotvrdila, G-CSF a MG-CSF jsou nicméně jednou z nejpoužívanějších a nejnákladnějších součástí onkologické péče. Používání CSF v dětské onkologii je velmi široké, i přes absenci jednoznačných dat podporujících tak široké používání i navzdory vysokým nákladům spojeným s jejich použitím. Tento přehled je určen jedné z nejčastějších, ale také nejvíce kontraversních indikací G a GM-CSF profylaktickému použití ve standardně dávkované chemoterapii. V článku jsou diskutovány výsledky relevantních kliníckých studií spolu se souhrnem doporučení pro současnou pediatrickou praxi.

Plný text v PDF