Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2000; 13(4): 139-140.

Onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně

Předseda: Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. Tel: (02) 297471
Vědecký sekretář: Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. Tel: (02) 294304 .

Výroční zpráva o činnosti České onkologické společnosti ČLS JEP za rok 1999.

V březnu 1999 byl zvolen nový výbor ČOS v tomto složení:
Předseda: Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc.
Místopředseda: Prof. MUDr.Jiří Vorlíček, CSc.
Vědecký sekretář: Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.
Pokladník: MUDr. Jan Fischer
Členové: MUDr. Josef Drbal, Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Revizni komise: MUDr. Alena Jelínková , MUDr. Olga Přibylová, MUDr. Vratislav Šmelhaus

Po ročním působení podává výbor tuto zprávu:

  1. Výbor provedl kontrolu evidence členů. Vzhledem k tomu, že v průběhu roku se oživil zájem o společnost. Bylo přijato 67 nových členů. Počet členů se zvýšil k 31.3.2000 na 443 členů. Byla provedena též inventura majetku a pokladník výboru prim Fischer provedl kontrolu účtů.
  2. Za prvořadý úkol považoval nový výbor zlepšení komunikace s členskou základnou. Již od března 1999 jsou zápisy ze schůzí pravidelně zveřejňovány v časopise "Klinická onkologie". Za velmi významný počin lze považovat zřízení internetové stránky, na niž mohou členové společnosti najít informace o veškerých aktivitách společnosti, chystaných akcích, doškolovacích kurzech a podobně. Stránka byla připravena ve spolupráci a za podpory firmy AstraZeneca a se souhlasem předsednictva ČLS JEP máme v úmyslu zavést stránku pro zpětnou komunikaci a dotazy členů.
  3. Pod záštitou ČOS byly uspořádány tyto odborné akce:
    • den profesora Vladimíra Staška, 1999/03/23, Praha
    • 23. brněnské onkologické dny, 1999/05/07-09, Brno
    • 3. ostravské dny podpůrné léčby v onkologii, 1999/04/09-10, Ostrava
    • 5. brněnský den paliativní medicíny, 1999/09/30, Brno
    • 6. jihočeské onkologické dny, 1999/10/14-17, Český Krumlov
  4. Výbor aktivoval žádost o členství ČOS v UICC. Po ročním jednání byla Česká onkologická společnost přijata za člena. Do ESO (European School of Oncology) byl zaslán návrh na kooptaci Doc. Žaloudika do organizačního výboru. ČOS převzala garanci za členství ČR v EACR (European Association for Cancer Research). Councelerem za ČR v této organizaci byl na dobu dvou let zvolen prof. Klener.
  5. Byl kompletován a vydán návrh doporučených lékařských postupů v onkologické péči a rozeslán k připomínkování nejen všem členům společnosti, ale také ostatním odborným lékařským společnostem. V současné době je v přípravě definitivní verze, jejíž vydáni se předpokládá do poloviny roku 2000. Tato konečná verze bude vystavena na internetových stránkách ČOS.
  6. Byla vypracována koncepce klinické onkologie, výbor se vyjadřoval k návrhům vyhlášek MZ ČR, členové výboru zasedají v NOR. Zástupcem ve vědecké radě MZ ČR za onkologii je prof. Vorlíček.
  7. Spolupráce s ČLK: výbor jmenoval svého zástupce do orgánů ČLK a ve spolupráci s ČLK připravil na rok 2000 4 doškolovací kurzy. (viz.) .
  8. Spolupráce s jinými subjekty: započalo se s mapováním všech odborných i laických společností, spolků a občanských sdružení, zabývajících se problematikou nádorových onemocnění (Liga proti rakovině, Arcus onkocentrum, Studio pro život, Česká společnost podpory zdraví, Prevence a pomoc ženám s rakovinou prsu a další) Bylo. zahájeno jednáni o fúzi Společnosti komplexní onkologické péče s.r.o. s ČOS ve snaze o integraci onkologických aktivit. Byla navázána spolupráce s konsorciem farmaceutických fIrem sdružených do "ONKOFORA ". Z této spolupráce vzešla informace pro veřejnost "Onkologické Minimum" otištěná v Mladé frontě DNES. Byla uspořádána tisková konference o problémech onkologické prevence.
  9. Výbor ČOS udělil cenu společnosti za rok 1998 za práci Přibylová O., Macháček J., Kohoutek M., Vodvářka P., Kyselá T., Tajblová J., Suk J., Dorazilová V., Bauer J. Srovnání adjuvantni chemoterapie karcinomu prsu kombinací cyklofosfamíd, metotrexat, 5-fluorouracil (CMF) aAC (doxorubicin, cyklofosfamid). První výsledky národní kooperativní studie.
  10. Na cenu předsednictva ČLS JEP výbor navrhl monografii Klener P., Vorlíček J. et al: Podpůrná léčba. Předsednictvo ČLS návrh přijalo a monografie obdržela cenu předsednictva ČLS JEP za rok 1998.
  11. V průběhu roku 1999 byla vyhlášena soutěž o návrh na logo ČOS. V této době je již jeden z vybraných návrhů vystaven na s komentářem.
  12. Všem členům společnosti byl odeslán otevřený dopis s výzvou o popis takových případů, aby mohl být iniciován postih nelegálních postupů orgány ČLK. Ve snaze účinněji zasáhnout v potlačení non lege artis postupů rozhodl se výbor soustředit konkrétní případy nemocných poškozených těmito postupy.
  13. Byla založena onko-chirurgická sekce ČOS. Za ČOS ČLS JEP: Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., předseda



Z výroční zprávy České onkologické společnosti ČLS JEP


Za prvořadý úkol považoval nový výbor zlepšení komunikace s členskou základnou. Již od března 1999 jsou zápisy ze schůzí pravidelně zveřejňovány v časopise Klinická onkologie. Za velmi významný počin lze považovat zřízení internetové stránky http://www.linkos.cz, na níž mohou členové společnosti najít informace o všech aktivitách společnosti, chystaných akcích, doškolovacích kurzech a podobně. Se souhlasem předsednictva ČLS JEP máme v úmyslu zavést stránku pro zpětnou komunikaci a dotazy členů.

Pod záštitou ČOS byly uspořádány tyto odborné akce: 4. den profesora Vladimíra Staška, 3/1999, Praha; 23. brněnské onkologické dny, 5/1999, Brno; 3. ostravské dny podpůrné léčby v onkologii, 4/1999, Ostrava; 5. brněnský den paliativní medicíny, 9/1999, Brno; 6.jihočeské onkologické dny, 10/1999, Český Krumlov.

Po ročním jednání byla Česká onkologická společnost přijata za člena UlCC. Do ESO (European School ofOncology) byl zaslán návrh na kooptaci doc. Žaloudíka do organizačního výboru. ČOS převzala garanci za členství ČR v EACR (European Association for Cancer Research). Councelerem za CR v této organizaci byl na dobu dvou let zvolen předseda společnosti.

V uplynulém období byla vypracována koncepce klinické onkologie. Vydán byl rovněž návrh doporučených lékařských postupů v onkologické péči, který byl rozeslán k připomínkování členům ČOS a také ostatním odborným lékařským společnostem. V současné době je v přípravě definitivní verze, jejíž vydání se předpokládá do poloviny roku 2000. Bude vystavena na internetových stránkách ČOS.

Výbor se vyjadřoval k návrhům vyhlášek Ministerstva zdravotníctví ČR, členové výboru zasedají v NOR. Zástupcem ve vědecké radě MZ ČR za onkologii je prof. Vorlíček. Svého zástupce jmenoval výbor také do orgánů ČLK a ve spolupráci s ní připravil na rok 2000 čtyři doškolovací kurzy (viz www.linkos.cz).

Společnost začala mapovat odborné i laické společnosti, spolky a občanská sdružení, zabývající se problematikou nádorových onemocnění (Liga proti rakovině, Arcus onkocentrum, Studio pro život, Česká společnost podpory zdraví, Prevence a pomoc ženám s rakovinou prsu a další). Ve snaze o integraci onkologických aktivit bylo zahájeno jednání o fúzi Společnosti komplexní onkologické péče, spol. sr. o., s ČOS. Společnost rovněž navázala spolupráci s konsorciem farmaceutických firem sdružených do ONKOFORA. Výsledkem bylo Onkologické minimum, informace pro veřejnost, otištěná v Mladé frontě DNES. O problémech onkologické prevence informovala ČOS rovněž na tiskové konferenci.

Výbor ČOS udělil cenu společnosti za rok 1998 za práci Srovnání adjuvantní chemoterapie karcinomu prsu kombinací cyklofosfarnid, metotrexat, 5-fluorouracil (CMF) a AC (doxorubicin, cyklofosfamid) První výsledky národní kooperativni studie (O. Přibylová, J. Macháček, M. Kohoutek, P. Vodvářka, T. Kyselá, J. Tajblová,J. Suk, V. Dorazilová aJ. Bauer).
Na cenu předsednictva ČLS JEP za rok 1998 výbor navrhl monografii P. Klenera, J. Vorlíčka et al: Podpůrná léčba. Předsednictvo ČLS návrh přijalo.

Všichni členové společnosti obdrželi otevřený dopis s výzvou k popisu případů, které by vyžadovaly postih nelegálních postupů ze strany orgánů ČLK. Ve snaze účinněji zasáhnout v potlačení non-lege artis postupů rozhodl se výbor soustředit konkrétní případy poškozených pacientů. V průběhu roku 1999 byla také vyhlášena soutěž o návrh na logo ČOS. V současné době je již jeden z vybraných návrhů vystaven s komentářem na internetové stránce ČOS. Na stejné adrese jsou přístupné mj. zpráva chirurgické a pediatrické sekce společnosti.

V průběhu roku 1999 se zájem o společnost oživil. Bylo přijato 67 nových členů a celkový počet se tak k 31. březnu 2000 zvýšil na 443 členů. V rámci ČOS byla založena onko-chirurgická sekce.

Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., předseda ČOS ČLS JEP




Výroční zpráva Pediatricko-onkologická sekce České onkologické společnosti


Organizátorem a garantem úrovně onkologické péče je v České republice Pediatricko- onkologická sekce České onkologické společnosti založená 9. 7.1997, kdy se v Praze Motole uskutečnila její první, ustavující schůze z iniciativy výboru ČOS. Jejím předsedou byl zvolen profesor Koutecký a vědeckým sekretářem docent Kavan. V půběhu několika měsíců byl publikován koncept principů komplexní centralizované péče o děti se zhoubným nádorovým onemocněním.

Poskytovatelem pediatricko onkologické péče pro Čechy je vládním usnesením z roku 1986, podle dosud stále platné koncepce oboru klinické onkologie MZ ČR, Klinika dětské onkologie FN v Praze Motole. Pro region Morava rozhodnuílm Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 15.7.1998, odsouhlaseným POS ČOS a výborem ČOS, Oddělení dětské onkologie FN Brno. Všichni pacienti mladší 18 let se zhoubným solidním nádorovým onemocněním či lymfomem se zařazují do jednotné databáze POS ČOS a průběh léčby je skupinou monitorován. Pacienti jsou ošetřováni podle identických diagnostických a léčebných standardů vypracovaných a schválených POS ČOS. Standardy jsou dílem celé pediatricko onkologické skupiny, jejich projednávání bylo veřejné a otevřené, přijetí jednomyslné.

V průběhu roku 1999 proběhlo pět zasedání Pediatricko onkologické skupiny. Na zasedáních konaných v dubnu a květnu se členové POS ČOS a Slovenské skupiny dětské onkologie rozhodli dále zintenzívnit vzájemnou spolupráci a integrovat obě skupiny ve smyslu jednotných diagnostických,léčebných a klinicko výzkumných postupů. Bylo odsouhlaseno, že obě sekce se budou v šestiměsíčních intervalech scházet a pracovat ve skupinách dělených podle typů nádorového onemocnění (přehled pracovních skupin viz příloha)


Plán činnosti na rok 2000:

- pracovní setkání POS ČOS a pracovníků zainteresovaných oborů v Brně - uskutečnilo se v únoru
- zasedání pracovní skupiny pro nádory CNS Mezinárodní společnosti pro dětskou onkologii (SIOP) - uskutečnilo se v březnu
- pracovní schůzka nové protokoly a příprava programu na květnové zasedání CZ-SK POG
- pravidelné zasedání CZ-SK POG - místo setkání Praha (Klinika dětské onkologie FN Motol) - 12.-14. květen
- pravidelné zasedání CZ SK POG - místo setkání Brno – říjen
- prezentace výsledků v rámci Pediatrického kongresu Hradec Králové
- prezentace výsledků v rámci Jihočeských onkologických dnů - Český Krumlov

Doc. MUDr. Petr Kavan



Výroční zpráva Sekce chirurgické onkologie (Sechiron) České onkologické společnosti


Sekce chirurgické onkologie (Sechiron) České onkologické společnosti vznikla v září 1999 s cílem prezentovat zájmy a stanoviska onkologicky profilovaných specialistů chirurgických oborů v klinické onkologii, přispívat k rozvoji onkologie jako multidisciplinárního oboru a účinnějšímu boji proti zhoubným nádorům. Vznik sekce byl oznámen v časopise Klinická onkologie, na webových stránkách České onkologické společnosti a na jednání 5. brněnského dne paliativní medicíny věnovaného roli chirurgické léčby v paliativní onkologii. Do sekce se dosud přihlásilo přes 40 převážně všeobecných chirurgů, jejichž pracovním zaměřením je z velké nebo převážné části onkologická chirurgie. Záměrem je získat členy také mezi zástupci dalších chirurgických specializací jako jsou urologové, ortopedi, gynekologové, neurochirurgové, otorhinolaryngologové, stomatochirurgové, plastičtí a dětští chirurgové. Zatím však Sechiron čeká také na znění nového zákona o postgraduálním vzdělávání lékařů, kde by se měl projevit návrh výboru České onkologické společnosti o nadstavbových specializacích z onkologie právě pro jmenované specialisty řady chirurgických oborů, vymezující jejich konziliární onkologickou kompetenci do oborů, které vykonávají. Jde o to, abychom pro členství v sekci mohli cíleně získávat onkologické ordináře chirurgických oborů, kteří dosud ustaveni nejsou, jejichž potřeba je však zřejmá, stejně jako prospěšnost této funkční specializace pro kvalifikovanou a propojenou péči o onkologicky nemocné napříč diagnózami. V podzimních měsících roku 1999 vyšla dvě onkochirurgická monotématická čísla časopisu Onkologická péče 3/99 a 4/99 na téma Problémy po operacích zhoubných nádorů, kde byly zpracovány odborné pohledy specialistů celé řady chirurgických oborů a která prokázala možnost víceoborové publikační spolupráce na společné onkologicky orientované problematice. Sekce chirurgické onkologie je v kontaktu s vedením World Federation of Surgical Oncology Societies (WFSOS), které je průběžně informováno o konstituování členské základny v České republice stejně jako o záměru připojit se k WFSOS jakmile se sekce rozšíří do více chirurgických oborů a bude mít volené vedení. Do řádných voleb je organizací sekce a přípravnými pracemi pověřen člen výboru České onkologické společnosti. V roce 2000 nebude sekce pořádat samostatné konference, její členové však byli vyzváni, aby se aktivně zúčastnili Brněnských onkologických dnů věnovaných problematice nádorů digestivního traktu a Petřivalského dne v Olomouci, kde bude rovněž na programu problematika chirurgické onkologie. Příspěvkem Sekce chirurgické onkologie by mělo být také zvýšení podílu prací s onkochirurgickou problematikou v časopise Klinická onkologie, která v roce 1999 pokrývala pouze 8 % celoročního obsahu časopisu. Dynamika činnosti Sekce je nyní přímo závislá na přijetí nové koncepce lékařského vzdělávání a koncepce oboru onkologie s ustavováním onkologických ordinářů v chirurgických oborech.

Doc. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.

Plný text v PDF