Spojení dvou pharmaceutických společností Pliva a Lachema

flag

Klin Onkol 2000; 13(5): 170.

Společně znamená účinněji – nejvyšší mezinárodní standard léků za přijatelné ceny. Čas od času se můžeme setkat s názorem, že současný farmaceutický výzkum, vývoj a výroba jsou „velkým obchodem“. Jistě ano, vezmeme-li v úvahu, že zatímco ještě v roce 1960 měla celosvětová produkce léků hodnotu kolem 80 mld USD, v roce 1998 to bylo už 306 miliard USD a pro rok 2002 předpokládá IMS hodnotu celosvětové produkce léků na 406 miliard USD. Současně ale představuje i značné riziko s malou garancí konečného úspěchu. Za této situace se na farmaceutickém trhu rozbíhají v celosvětovém měřítku horečnaté závody, jež na sebe berou různé podoby - hledání optimálního portfolia, tzn. strategické zaměření výzkumu, vývoje a výroby na nejperspektivnější lékové skupiny, Urychlování výzkumného procesu, zejména využíváním biotechnologií, genového inženýrství, genomiky a kombinatorní chemie, a konečně i slučování a sdružování v podobě horizontální integrace a vytváření strategických aliancí s cílem posílit výzkumný a výrobní potenciál i kapitálový základ. Poněkud ve stínu takových sňatků, jako byly fúze firem Glaxo + Wellcome a nyní GlaxoWellcome + SmithKline Beecham, Pharmacia + Upjohn a nyní Pharmacia Upjohn + Monsanto, Hoechst + Marion Merrell Dow a nyní Hoechst Marrion Roussel + Rhone Poulenc (Aventis), Sandoz + Ciba Geigy (Novartis), Sanofi + Synthélabo, Astra + Zeneca, a konečně poslední a největší spojení Pfizer + Warner Lambert, proběhlo nedávno spojení dvou farmaceutických společnosti, jež jsou nám mnohem blíže – chorvatské firmy PLIVA a české, respektive moravské společnosti LACHEMA.
Akciová společnost LACHEMA (se závody v Brně, Blansku a Neratovicích) je jedním z našich nejvýznamnějších tradičních domácích výrobců vysoce kvalitních přípravků s téměř padesátiletou tradicí. Hlavním předmětem podnikání s více než 56% podílem na tržbách je výzkum, vývoj a výroba léčiv pro závažná civilizační onemocnění – protinádorová léčiva (cytostatika Platidiam, Cycloplatin, Methotrexat, Dacarbazin, Tamoxifen, Refador), antidota (Leucovorin Ca), léčiva kardiovaskulární (Enalapril, Dobutamin, Blocalcin) a antivirotika proti herpetickým virů m a HIV (Herpesin, Azitidin). Neméně významné místo ve výrobním programu zaujímá široký sortiment diagnostických přípravků pro biochemické, mikrobiologické a hematologické laboratoře a farmaceutických substancí. V roce 1998 získala LACHEMAa.s. certifikát jištění jakosti dle ISO 9001 a v květnu 1999 dokončila nový pavilon pro výrobu sterilních cytostatických injekcí v hodnotě 390 milionů Kč, který obdržel po auditu inspektory SÚKL certifikát Správné výrobní praxe (GMP).
Do nedávna se ovšem firma LACHEMA projevovala spíše jako výrobce, který ne zcela využíval celého svého obchodního potenciálu. Právě to byl ostatně důvod, proč potřebovala a hledala silného strategického partnera.
Nakonec se našel – stala se jím chorvatská firma PLIVA. Firma PLIVA vznikla na základě společnosti Kaštel, založené již v roce 1921, a v polovině třicátých let se stala jedním z prvních světových producentů sulfonamidů. Na jejím rozvoji se podílela řada významných osobností, nesporně nejvýznamnějším z nich však byl nositel Nobelovy ceny Vladimir Prelog, který stál v roce 1952 u zrodu Výzkumného institutu PLIVA. Výsledkem vlastního výzkumu a vývoje byly v následujících letech originální technologie pro výrobu vitaminů C a B, oxytetracyklinu, methacyklinu adalších antibiotik, a v roce 1980 pak pro produkci vůbec nejúspěšnějšího a nejznámějšího přípravku firmy – azitromycinu pod firemním názvem Sumamed. Jde o makrolidové antibiotikum II. generace s výjimečně dlouhým biologickým poločasem v trvání 60 hodin a s velmi dobrou tolerancí, užívané k léčbě širokého spektra infekčních onemocnění. Jeho zcela mimořádné vlastnosti revolucionalizovaly antibiotickou terapii a uvedly firmu PLIVA do společenství špičkových firem s vlastními originálními preparáty. Ostatně azitromax (pod názvem Zithromax) vyrábí v licenci firmy PLIVA i americká společnost Pfizer. PLIVA je dnes bezesporu největším farmaceutickým výrobcem ve střední a východní Evropě, s mimořádně silným marketingem a prodejním potenciálem. Její roční zisk činí více než 100 milionů USD při obratu téměř 600 milionů USD. Zabývá se výrobou širokého spektra léčivých přípravků pro humánní i veterinární medicínu a agrochemikálií; výrobní program zahrnuje dále přípravky pro potravinářský průmysl, kosmetiku a osobní hygienické potřeby. Pro nás je navíc důležitá a zajímavá tím, že její léková a cenová politika jsou blízké českým poměrům.
Začlenění firmy LACHEMA do rodiny PLIVA GROUP je součástí již delší dobu probíhajícího procesu rozšiřování a internacionalizace firmy PLIVA. Za jeho začátek lze považovat 11. duben roku 1996, kdy akcie firmy začaly být obchodovány na londýnské burze, pokračování pak lze spatřovat v koupi polské firmy POLFA, britské společnosti MIXIS GENETICS, a konečně i ve spojení s firmou LACHEMA.
PLIVA GROUP koupila přibližně 66 procent akcií společnosti LACHEMA – 48 procent od francouzské banky Credit Lyonnais, 18 procent od společnosti II. Epic Holding – za téměř 26,5 milionu dolarů. Vstup tohoto silného strategického partnera je nesporně zárukou dalšího pozitivního vývoje společnosti LACHEMA a dokončení transformace společnosti na moderní farmaceutickou firmu. Vzhledem k tomu, že PLIVA dává najevo zájem etablovat se na českém trhu dlouhodobě, lze předpokládat, že bude hájit zájmy českého zákazníka.
Důležitou skutečností je, že spojení obou firem zajišťuje kontinuitu ve výrobě zavedených přípravků a není proto třeba se obávat žádných výpadků na trhu. Pro moravský region je podstatné také to, že zachování kontinuity výroby přípravků LACHEMA pomůže řešit i jeho sociální potřeby (zachování, eventuálně rozšíření pracovních kapacit). Navíc pak vstup nového strategického partnera s sebou nesporně přinese i nové investice, nové technologie a jistě i celkově nový image; PLIVA také může využít svého postavení na zahraničních trzích a vývozem přípravků firmy LACHEMA šířit dobré jméno kvalitních českých produktů. V současné éře globalizace tedy vstupují firmy LACHEMA a PLIVA bok po boku do farmaceutického světa bez hranic.

Plný text v PDF