Nádorová hypoxie a vliv podpůrné léčby Erytropoetinem na výsledky protinádorové léčby

flag

Klin Onkol 2001; 14(2): 37-45.

Souhrn: Výskyt hypoxických oblastí ve tkáních zhoubných nádorů je jejich obvyklou vlastností. Hypoxie - snížení parciálního tlaku kyslíku - je způsobeno větší vzdáleností některých oblastí nádoru od nově vytvořených kapilár a nedostatečností nově vytvořené kapilární sítě. K hypoxii přispívá častý výskyt anémií u nemocných se zhoubnými nádory. Nedostatek kyslíku během ozáření a těsně po jeho ukončení a snad i během podávání některých cytostatik vede ke zvýšení rezistence nádorové tkáně k uvedeným léčebným metodám. Hypoxie v nádoru vede rámcově ke třem skupinám nežádoucích jevů:

  1. k tvorbě proteinů závislých na hladině kyslíku (oxygen related proteins), které usnadňují metastázování nádoru,
  2. ke genetické nestabilitě a tím selekci buněk s agresivnějším chováním, což se projeví na větší agresivitě celého nádoru
  3. k angiogenezi, která umožňuje progresi nádoru.
V současné době jsou k dispozici výsledky studií ukazující, že korekce anemie erytropoetinem vede ke zlepšení výsledků léčby radioterapií jak v experimentech na zvířatech tak ke zlepšení odpovědi na léčbu chemo-radioterapií u nemocných s nádory hlavy a krku. V přehledu jsou uvedeny údaje o důležitých souvislostech výskytu hypoxie, anémie, chování nádoru, vlivu hypoxie na léčbu a možnosti korekce tohoto stavu erytropoetinem. Podávání erytropoetinu jako léčby podpůrné u nemocných s anemií vede při současné konzervativní onkologické léčbě ke statisticky významnému zlepšení výsledků onkologické léčby.

Plný text v PDF