Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2001; 14(2): 76-77.

Zápis z 14. zasedání výboru ČOS konaného dne 13.února 2001
Přítomni: prof. Klener Pavel, doc. Petruželka Luboš, MUDr. Drbal Josef, MUDr. Jelínková Alena, prof. Koutecký Josef, as. Přibylová Olgak, MUDr. Šmelhaus Vratislav, prof. Vorlíček Jiří, doc. Žaloudík Jan. Nepřítomni: MUDr. Fischer Jan

  1. Kontrola zápisu Zápis schválen bez připomínek, úkoly splněny. Prof.Koutecký zaslal na MZd stanovisko k péči o onkologicky nemocné adolescenty, kteří musí být léčeni na specializovaných pracovištích dětské onkologie.

  2. Výbor se zabýval ohlasem na tiskovou konferenci uspořádanou doc. Kavanem – předsedou pediatrické sekce ČOS. K této záležitosti přijal výbor usnesení, které bude publikováno jako příloha tohoto zápisu. Výbor doporučuje, aby se k situaci vyjádřila též členská schůze pediatrické sekce. Protože v kartotéce členů ČOS není příslušnost k sekci zvlášť zaznamenaná, pověřuje výbor prim. Šmelhause, aby do příští schůze zajistil úplný seznam členů této sekce. Současně se pověřuje doc. Žaloudík pořízením seznamu členů chirurgické sekce. Výbor se rovněž usnesl, aby sekretář pediatrické společnosti dr. Štěrba byl pozván na příští schůzi výboru ČOS (zajistí pí. Schweinerová).

  3. Návrhy na granty a ceny
    • Výbor projednal došlé přihlášky do soutěže o grant firmy Galena pro mladé onkology. V kategorii publikovaných prací bylo většinou hlasů navrženo první místo MUDr. L. Krásné za práci „Temporal in vitro expansion of the luminal lineage of human mammary epithelial cells achieved with 3T3 feeder layer technique “ publikované v časopise Breast Cancer Res. Treat, 60, 2000, 241-249. V kategoriižádostí o grant doporučuje výbor udělení grantu Mgr. A. Svobodníkovi na realizaci studijního pobytu na Mayo clinic. O výsledku výběru informován zástupce Galeny dr. Kozel.

    • Výbor navrhl do hodnotící komise pro udělení Staškovy ceny z Nadace P. Janssena MUDr. Pavla Šlampu,CSc. (MOU-Brno).

    • Výbor vyzývá členy ČOS k podání návrhů na cenu ČLS a cenu ČOS za práce publikované v roce 2000.

  4. Nejbližší akce pod záštitou ČOS. Staškův den (27. březena 2001 Praha); IV. dny mladých onkologů (8. – 10.červena 2001 hotel Medlov u Žďáru nad Sázavou) garant za ČOS doc. Petruželka.

  5. Nová verze klasifikace MNK – O (WHO – Geneva 2000). Výbor pověřuje prof.Klenera, aby požádal MZD ČR o vydání českého překladu.

  6. Koncepce onkologie. K návrhu koncepce, který byl publikován ve ZN nedošly výboru žádné připomínky. Kritické poznámky byly však publikovány v ZN (autoři doc. Zámečník a doc. Kovařík). Výbor konstatuje, že v jejich příspěvku jsou některé nepřesné a zavádějící informace, na které bude výbor reagovat. Výbor pověřil napsáním odpovědi prof. Vorlíčka a prof. Klenera. V souvislosti s koncepcí proběhla též diskuse osystému dalšího vzdělávání. Výbor nemění své stanovisko v tom smyslu, že klinická onkologie nemůže být základním oborem, ale nástavbou na internu či pediatrii. V ostatních vybraných specializacích by měla existovat funkční nástavba z klinické onkologie, která by opravňovala k aplikaci chemoterapie, hormonální a biomodulační léčby.

  7. Schváleno přijetí nových členů. Byli přijati: MUDr. Hafuda Abdulbaset, FN Hr. Králové, MUDr.Mgr.Širanec Alois, Čadca SR, MUDr.Krajsová Ivana, VFN P-2, MUDr.Malinová Běla, FN Motol, MUDr.Prošvic Petr, FN Hr. Králové, MUDr. Daněk Roman, BN Zlín, MUDr. Hájek Jan, BN Zlín, MUDr. Andel Josef, BN Zlín, MUDr .Duša Josef, BN Zlín, MUDr. Hýžďal Vít, BN Zlín.

  8. Korespondence
    • Dr.Rath odpověděl na dopis předsedy ČOS žádající koordinaci doškolovacích akcí ČLK s akcemi pořádanými katedrou onkologie IPVZ a ČOS. Plán akcí na rok 2001 je již hotov, na příští rok žádá dr. Rath domluvu s dostatečným časovým předstihem.
    • ČLK žádá o zprávu o aplikaci „pozitivních reverzů“ v klinické onkologii (vypracuje doc. Petruželka)
    • Ředitel MUDr.Březovský požádal o stanovisko ke kontaktům s mezinárodní homeopatickou společností. Stanovisko ČOS je zamítavé.
    • MUDr. Radina žádá výbor ČOS o stanovisko k rozšíření onkologické péče v Novém Jičíně o radioterapii, resp. 2 lineární urychlovače. Výbor zaujal negativní stanovisko s odkazem na koncepci Společnosti radiační onkologie o rozmisťování a využití rad. techniky.
    • MUDr. Petera (FN Hradec Králové) žádá o převzetí záštity nad III. Hradeckými onkologickými dny. Výbor nedoporučil převzetí záštity jednak proto, že tematika je převážně radioterapeutická (vhodnější pro záštitu SROBF), jednak proto, že nepovažuje za účelné zavádět další „DNY“, kromě již 2 existujících celostátních akcích (jarní BOD, podzimní JOD).

  9. Různé
    • MUDr. Přibylová upozornila na nutnost doplnění bodového hodnocení výkonů v onkologii. Výbor souhlasí s revizí dosavadního systému a pověřuje dr. Přibylovou, aby do příští schůze připravila návrh na revizi.
    • Prof. Klener navrhl, aby prof. Jean Klášterský z institutu Julese Bordeta byl jmenován čestným členem ČOS. Prof. Klášterský se pravidelně zúčastňuje sympozií pořádaných ČOS a aktivně se podílí na pregraduální i postgraduální výuce pravidelnými kurzy (4 – 5x do roka).Výbor vyslovil s návrhem jednotný souhlas.

V Praze 13. února 2001
Za ČOS: doc.MUDr.Luboš Petruželka, CSc., vědecký sekretář; prof. MUDr. Pavel Klener DrSc., předseda

Vyjádření výboru Onkologické společnosti ČLS J. E. Purkyně k tiskové konferenci doc. MUDr. Petra Kavana
Dne 6. 2. 01 uspořádal doc. Kavan, jako předseda pediatrické sekce České onkologické společnosti (ČOS), a prezident „Sdružení pro rozvoj dětské onkologie“ tiskovou konferenci. O jejím konání nebyl výbor ČOS informován a nikdo z členů výboru nebyl na konferenci pozván. Vzhledem k tomu, že na konferenci byla vyslovena řada závažných námitek k úrovni onkologické péče v pediatrii, které byly ještě téhož dne mediálně zveřejněny, považuje výbor ČOS za nutné vyjádřit k celé záležitosti své stanovisko. Především proto, že pediatrická sekce je součástí ČOS a proto veřejná vystoupení konaná pod hlavičkou této sekce se nutně dotýkají celé onkologické společnosti.
Doc.Kavan, spolu se sekretářem sekce MUDr.Štěrbou zpochybnil odbornou úroveň péče o děti s nádorovým onemocněním v ČR, aniž by na tuto skutečnost dříve upozornili. Z kontextu tiskového prohlášení vyplynulo, že námitky směřovaly hlavně k pražskému pracovišti dětské onkologie, ve kterém doc.Kavan působí po řadu let jako zastupující přednosta. Z toho vyplývá:
  1. Doc. Kavan měl ze svého funkčního postavení možnost nedostatky korigovat. Pokud tak neučinil, nese spoluodpovědnost za stagnaci či zhoršení úrovně onkologické péče na svém pracovišti.

  2. Doc. Kavan měl možnost obrátit se se svými negativními postřehy na výbor ČOS (což nikdy neučinil), na kontrolní orgány MZ ČR (což neučinil jak vyplynulo z televizního vystoupení mluvčího p. Černého), popřípadě na ČLK (není nám známo, že by tak učinil).

  3. Namísto toho prezentoval své výhrady před televizními kamerami TV NOVA a uvedl tak v nejistotu stovky rodin, jejich ž děti se léčí pro nádorová onemocnění. Takovýto postup považuje výbor ČOS za skandální, odporující zásadám lékařské i občanské etiky.

  4. Předseda ČOS byl doc. Kavanem o nedostatcích onkologické péče na Klinice dětské onkologie osobně informován, avšak teprve dne 7. 2. 01, a to pouze na verbální úrovni, bez předložení jakéhokoliv průkazného materiálu nebo podepsaného písemného vyjádření.

Výbor ČOS se proto od aktivit doc. Kavana adr. Štěrby distancuje. Pokud již byla závažná obvinění vznesena a medializována, považuje výbor ČOS za nutné, aby se kontrolní orgány ČLK a MZ ČR vyslovenými námitkami doc. Kavana a dr. Štěrby zabývaly a aby komise nezávislých expertů
(včetně možného přizvání expertů zahraničních) situaci prošetřila. Za stejně naléhavé považuje výbor, aby se etická komise ČLK zabývala zcela nestandardním a neetickým postupem doc. Kavana adr. Štěrby a vyvodila z jejich jednání patřičné důsledky.
Schváleno na schůzi výboru ČOS dne 13. února 2001.
Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc., předseda Onkologické společnosti ČLS Na vědomí: předseda ČLS prof. Blahoš; ministr zdravotnictví ČR prof. Fišer prezident ČLK MUDr. Rath redakce zpravodajství ČT NOVA

Činnost Masarykova onkologického ústavu v Brně na poli onkologického vzdělávání odborné i laické veřejnosti
Posláním Masarykova onkologického ústavu je poskytování specializované onkologické péče srovnatelné se světovým standardem. V souladu s tím se ústav také systematicky věnuje vzdělávání. Probíhá ve dvou základních směrech.
  1. Celoživotní kontinuální vzdělávání
    Pro lékaře i ostatní pracovníky ve zdravotnictví se celoživotní kontinuální sebevzdělávání stává samozřejmou nezbytností. Protože onkologické obory v posledních letech přinášejí neobyčejné množství nové informace, tvoří zajišťování takového vzdělávání důležitý proud vzdělávacích aktivit ústavu. Cílem vzdělávacích akcí nabízených ústavem je informovat o aktuálních poznatcích a zkušenostech z vybraných oblastí onkologické péče a podpořit zájem odborné zdravotnické veřejnosti o celoživotní vzdělávání. Jednotlivé akce jsou připravovány odborníky v dané problematice jako„problem-oriented discussions“ a jsou koncipovány tak, aby usnadnily orientaci v praktických aspektech diskutovaného problému. Současně chce ústav v nabízených akcích získat od účastníků náměty na zlepšení vzájemné spolupráce.

    Pro informaci uvádíme vzdělávací akce už probíhající, včetně těch, které ústav uskutečňuje ve spolupráci s IDV PZ v Brně. Účastníci dostávají také řadu připravených materiálů a osvědčení o absolvování školicí akce.
    I. pololetí 2001: Vzdělávací akce MOÚ pro lékaře:Chemoterapie solidních maligních onemocnění, Intenzivní režimy karcinomu prsu (DD, DI), Diagnostika a terapie urologických malignit, Racionální léčba bolesti u onkologicky nemocných, Chemoterapie gynekologických malignit, Neurologické komplikace vybraných modalit, (chemoterapie, radioterapie) u onkologické léčby, Digestivní endoskopie se zaměřením na problematiku onkologie, Psychoterapeutický přístup k onkologicky nemocným, komunikace ve vztahu lékař – pacient, Konformní radioterapie, Metody nukleární medicíny v léčbě onkologicky nemocných, Školicí místo v genetice hereditárních forem nádorů, Základní metody analýzy proteomu, Obrazová analýza LUCIA G– využití systému v práci patologa, Arteterapie u onkologicky nemocných“, Indikace a interpretace vyšetření nádorových markerů, Computer – assisted, Chirurgie prsu pro chirurgy, Sentinelová lymfadenektomie
    I. pololetí 2001: Vzdělávací akce MOÚ pro střední zdravotnické pracovníky:Novinky v kardiopulmonální resuscitaci, Výživa onkologicky nemocných, Ošetřovatelská péče o žilní katetry, Komunikativní dovednosti I, Komunikativní dovednosti II, Výuka rodinných příslušníků pečujících o nemocné v domácím prostředí, Výuka nemocných, Školicí místo v evidenci nádorů, Péče o sekundárně se hojící a chronickou ránu, Ošetřovatelská péče u pacientek ozařovaných pro gynekologický nádor, Využití tkáňových kultur v onkologickém výzkumu, Zásady správné klinické praxe spojené s léčbou cytostatiky (příprava, aplikace), Vzdělávací program pro pacienty a jejich příbuzné „Balance“

    Všem zájemcům jsou otevřeny také pravidelné odpolední semináře, které Masarykův onkologický ústav organizuje pro své pracovníky.
    Ve spolupráci s dalšími institucemi (Česká onkologická společnost, Slovenská onkologická společnost, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, Česká asociace sester) pořádá Masarykův onkologický ústav každý rok vědeckou konferenci Brněnské onkologické dny, spojenou s konferencí SZP. Letos se tyto události uskuteční ve dnech 30. května - 1.června 2001 a budou mít tuto náplň:
    XXV. Brněnské onkologické dny:„Medicína založená na důkazech“Národní onkologický registr využití v medicinské praxi, Onkopatologie základna pro diagnostiku a výzkum nádorů, Onkologie založená na průkaznosti klinické studie v České republice, Minimální invazivní chirurgické metody v léčbě zhoubných nádorů, Intervenční radiologie v onkologii edukační seminář IDVPZ
    XV. konference SZP:„Ošetřovatelská péče založená na potřebách onkologicky nemocných“ Vzdělávání onkologicky nemocných, Řízená péče v onkologii, Iontová dysbalance u onkologicky nemocných

    O XXV. Brněnských onkologických dnech a XV. konferenci SZP informuje stránka www.mou.cz/bod. pí Eva Čechmanová, telefon: 05/4313 2450, 05/4313 6803, e-mail: cechmanova@mou.cz, pí Hana Chaloupková tel.: 05/4313 4103, fax: 05/4321 1169, e-mail: direct@mou.cz.

  2. Zdravotní výchova a osvěta v oblasti prevence První úrovní je osvěta a zdravotní výchova laické veřejnosti (zdravé i nemocné). Další úrovní je „školení školitelů“ zdravotníků-odborníků. Školitelé onkologové potom na další úrovni vzdělávají ty zdravotnické pracovníky, kteří přicházejí do styku s laiky (praktičtí lékaři, ambulantní gynekologové a přísluš. sestry). Školitelé, hygienici nebo učitelé zdravotnických škol provádějí na další úrovni osvětu přímo mezi laiky. Ústav v tomto směru spolupracuje s jinými subjekty, převážně v rámci ucelených programů.
    V současnosti je ústav zapojen do programu Prevence nádorových onemocnění ve 21. století, řešeného ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v rámci Národního programu zdraví. Dále v tomto programu MOÚ vydal r. 2000 dvojici osvětových brožur pro širokou veřejnost „Prevence nádorových onemocnění pro muže po čtyřicítce“ a „Prevence nádorových onemocnění pro ženy po čtyřicítce“. V rámci projektu„Naděje pro život“ MOÚ vydal osvětové brožurky „Co by měly ženy vědět o prevenci karcinomu prsu“ a „Zhoubné nádory prsu základní informace pro nemocné“.
    Pro budoucnost se připravuje systematičtější spolupráce s různými sdělovacími prostředky, propojení dosavadních aktivit se soustavou vzdělávání lékařů i středních a nižších zdravotnických pracovníků, systematická spolupráce s Ligou proti rakovině, svépomocnými organizacemi pacientů a občanskými sdruženími. Masarykův onkologický ústav sídlí v Brně, Žlutý kopec 7, PSČ 656 53, tel.: 05/4313 1111, fax: 05/4321 1169. MOÚ na adrese www.mou.cz. Další informace o vzdělávání naleznete na adresách www.mou.cz/nabidka (nabídka vzdělávacích akcí) resp. www.mou.cz/aktuality/akce/seminare (ústavní semináře). Kontaktní pracovník pí Blanka Dvořáčková, tel.: 05/4313 4108, e-mail: bdvorack@mou.cz. Informaci o aktivitách ústavu na poli zdravotní výchovy a osvěty v oblasti prevence podává internetová stránka www.mou.cz/odd/edukace nebo Ing Zachoval, tel.: 05/4313 4108, e-mail: zachoval@mou.cz. Na Internetu jsou k disposici i brožurky „Prevence nádorových onemocnění pro muže / ženy po čtyřicítce“ (www.mou.cz/odd/edukace/broz_muz.htm, resp. www.mou.cz/odd/edukace/broz_zen.htm).

Plný text v PDF