recenze: Comprehensive Tumour Terminology Handbook

flag

Klin Onkol 2002; 15(3): 110.

COMPREHENSIVE TUMOUR TERMINOLOGY HANDBOOK ; MCKEE, P. H., CHINYAMA,C. N., WHIMSTER, W. F.ET AL. (EDS.) Wi1ey-Liss, New York-Chichester 2001 ; 362 str., ISBN: 0-471-18485-3, cena 59,50 GBP

Tato kniha o tenninologii nádorů vznikla za přispění 35 odborníků z podnětu Mezinárodní unie proti rakovině (UICC). Termíny jsou uspořádány v tabulkách ve 44 sekcích podle orgánů a orgánových systémů: nádory oka, CNS, hypofýzy, štítné žlázy, příštítných tělísek, nadledvin, pankreatu, ústní dutiny, slinných žláz,jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva, konečníku, jater, žlučníku, středního a vnitřního ucha, srdce, kostí, ledvin, močového měchýře, prsu, kůže, měkkých tkání aj.


Všechny sekce mají zcela stejné uspořádaní, jež bude vysvětleno blíže na příkladu oddílu o nádorech prsu. V prvním sloupci tabulky jsou názvy nádorů seřazených podle abecedy, ve druhém sloupci jsou uvedena synonyma k těmto názvům, ve třetím sloupci jsou vysvětlující poznámky. Např. u termínu akutní prsní karcinomatóza je ve druhém sloupci odkaz na termín zánětlivý karcinom v téže sekci a ve třetím sloupci je poznámka, že jde o název zastaralý. U termínu zánětlivý karcinom je uvedeno šest nedoporučovaných synonym (nejsou tištěna tučně), z nichž jsou tři označena za zastaralá. Např. pro tubulámí adenom je synonymum čistý (angl. pure) adenom, v poznámce se uvádí, že se jedná o řídce se vyskytující benigní nádor skládající se z rovnoměrných tubulárních struktur a že může být variantou fibroadenomu. Celkem je v sekci o nádorech prsu uvedeno 163 termínů označujících nádory, z toho je tučně vytištěno 70 názvů, které autoři doporučují používat. Celkem kniha obsahuje na 5700 termínů, což potvrzuje, že slovo comprehensive použité v titulu není přehnané.


V předmluvě autoři vysvětlují, že před zavedením imunocytochemie a elektronové mikroskopie se zakládala nomenklatura nádorů hlavně na patologově morfologickém nálezu. Mnoho nádorů bylo v historii popisováno současně na různých místech, což mělo za následek četná synonyma; neznalost histogeneze vedla někdy ke vzniku eponym. Kniha si klade za úkol napomoci odstraňovat nejasnosti v terminologii, zachytit mnohá synonyma dnes používaná a vyznačit ty názvy, kterým by měla být dávána přednost. I když nejsou do textu začleněna imunocytochemická, elektronomikroskopická a molekulární pozorování, tyto modality při stanovení nejvhodnější nomeklatury nádorů uvažovány byly.


Jedná se o výtečnou příručku pro kliniky, patology a zdravotnické pracovníky usnadňující orientaci v rozsáhlé názvoslovné "houštině" oplývající často rozpory a redundancí. Velmi cenné je, že autoři navrhují přijatelnou a standardizovanou terminologii, která ale bude zřejmě podrobována diskusi v odborné veřejnosti. Předpokládají se další vydání této monografie, jež budou zachycovat změny v názvosloví nádorů v souhlase s pokrokem v lékařství.

Adresa pro objednání: John Wiley and Sons Limited, Baffins Lane, Chichester, West Sussex PO19 1 UD, England. V. H.

Plný text v PDF