recenze: Sentinel Lymphknoten Biopsie

flag

Klin Onkol 2002; 15(3): 97.

SENTINEL LYMPHKNOTEN BIOPSIE ; SCHLAG, P. M. (HRSG.) Ecomed, Landsberg 2001 206 str., 68 obr., ISBN 3-609-16009-8, cena 49,- EUR

Editor, který je onkochirurgem v nemocnici Charité v Berlíně, předkládá knihu v německém jazyce o 16 kapitolách, na jejímž vzniku participovali další 24 odborníci z významných pracovišť v SRN. Je věnována relativně nové bioptické metodě orientované na lymfatické uzliny u zhoubného nádorového onemocnění některých orgánů a systémů - štítné žlázy, prsu, urogenitálního traktu u mužů, žaludku, tlustého střeva aj. Odebírají se uzliny, ležící na spojnici tumor - regionálni uzlinová skupina, jež zachycují buněčný materiál, který vystupuje z nádorové tkáně a je v uzlinách zadržován. Tyto uzliny označované termínem sentinelové uzliny (německy "Wachter- lymphknoten") představují jakousi strážnou strukturu na cestě mezi tumorem a regionálnimi uzlinami. Termín "sentinelový" užil jako prvni Cabanus v r. 1977.


V knize jsou vysvětlovány koncepce a vývoj lymfatického mapování, předpoklady k poznání sentinelových uzlin a jejich významu u některých malignit vhodných pro vyšetření. Poppisuje se detailně biopsie sentinelové uzliny a patohistologické aspekty. Odběr bioptického materiálu se realizuje po zobrazení uzliny pomocí barviva nebo pomocí radiofarmaka (např. Tc99m-nanokoloid) nebo kombinací obou. Získaný materiál k histopatologii je studován na tenkých řezech, jež umožňují rozlišit jemné patologické nálezy, zvláště pak uzlinové mikrometastázy, které mohou uniknout při standardním postupu. Je zde kapitola o přístrojích pro detekci záření gama vycházejícího ze sentinelových uzlin a parametrech detekčních sond. V samostatném pojednání se uvádí, že radiační zátěž pracovníků při uvedených výkonech je velmi nízká - na úrovni několika tísícin až setin roční dávky z přírodního pozadí.
Nejčastějšími indikacemi vyšetření sentinelové uzliny jsou maligní melanomy, ca prsu, štítné žlázy, dlaždicobuněčný ca hlavy a krku, ca penisu, štítné žlázy, prostaty, malignomy vulvy, cervixu, corporis uteri a ca ovaria, ca žaludku a kolorektální a anální ca. Metoda není obtížná, je poměrně přesná, bezpečná a rychlá (počítá se 20 - 30 min. na vyšetření). U lékařů se předpokládá určitá praxe (alespoň 30 samostatných vyšetření).


Tato zajímavá publikace obsahuje řadu instruktivních ilustrací (snímků, schemat a scintigramů), převážně barevných, a řadu tabulek. Je pěkným přehledem o poměrně novém přístupu k biopsii některých maligních neoplazií, jejíž výsledky jsou rozhodující pro léčbu. Je užitečná zejména pro onkology, radioterapeuty, onkochirurgy a patologické anatomy.


Adresa nakladatelství: Ecomed Verlagsgesellschaft AG u. Co KG Justus-von-Liebig-Strasse 1, 86899 Landsberg, BRD (http://www.ecomed.de). V. R., V. H.
Published in joumal Česká radiologie (Czech Radiology) 56, 2002, No. 1

Plný text v PDF