Onkologické společnosti

flag

Klin Onkol 2003; 16(4): 199-200.

ZÁPIS ZE SCHŮZE ODSTUPUJÍCÍHO VÝBORU ČOS JEP KONANÉ DNE 2. ČERVENCE 2003
Přítomni:Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prim. MUDr. Alena Jelínková As. MUDr. Olga Přibylová Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Omluveni:Doc. MUDr. Tomáš Eckschlager, CSc. Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. Prim. MUDr. Jan Fischer
Nepřítomni: Prim. MUDr. Šmelhaus, MUDr. Josef Drbal
Dále hosté(budoucí výbor): Doc. MUDr. Jitka Abrahámová, CSc. Prim. MUDr. Jindřich Fínek Doc. MUDr. Jiří Petera, PhDr. Prim. MUDr. Hana Stankušová, CSc. Doc. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc. Doc. MUDr. Bohuslav Konopásek, CSc. Prim. MUDr. Alexandra Aschermannová MUDr. Karel Cwiertka

  1. Kontrola zápisu – ad 3) verze doporučených postupů doplněná o připomínky byla zaslána doc.Němečkovi na VZP. Pro vypršení mandátu výboru OS nebyl však rukopis připraven do tisku.

  2. Zpráva za období od 1. 4. 03 do 30. Mandát výboru OS skončil 31.3.2003, ale teprve dopisem ze dne 20.května 03, podepsaným předsedkyní revizní komise ČLS JEP, byla činnost výboru obnovena (prodloužena ) do 30.6. V tomto období došly přihlášky do OS, které členové výboru odsouhlasili „per rolam“. Stejným způsobem vyslovili souhlas s ukončením pracovního poměru pí.Amiroucheové k 30.6.2003. Dopis s žádostí o ukončení poměru odeslal předseda předsednictvu ČLS.

    Seznam nových členů:Doc. RNDr. Kolářová Hana, CSc., Ústav lékařské fyziky, LF UP, Hněvotínská 3, 775 15 Olomouc; MUDr. Vladimír Kotek, Nemocnice v Třebíči, Urologie, Purkyňovo nám. 2, 674 01 Třebíč; MUDr. Iveta Kolářová, Krajská nem. Pardubice, Kyjevská 44, 532 03 Pardubice; MUDr. Vojtech Chrenko, CSc., MOÚ, Žlutý kopec 7, 656 53 Brno; MUDr.Jan Banský, FTN, onkol.odděl., Vídeň ská 800, 140 59 Praha 4-Krč; Bc. Michaela Libosvárová, Lab. experimentální med., Dětská klinika, UP a FN Olomouc, Puškinova 6, 775 20 Olomouc; Mgr. Radek Trojanec, PhD., Lab.exp.mediciny, Dětská klinika, UP a FN, Olomouc, Puškinova 6, 775 20 Olomouc; MUDr. Kateřina Špačková, Lab. exp. mediciny, Dětská klinika, LF UP a FN Olomouc, Puškinova 6, 775 20 Olomouc; Mgr. Gabriela Kořínková, Lab. exp. mediciny, Dětská klinika Olomouc, LF a FN UP Olomouc, Puškinova 6, 772 00 Olomouc; RNDr. Věra Nosková, PhD., Lab. exp. mediciny, FN Olomouc, Dětská klinika, Puškinova 6, 775 20 Olomouc; MUDr.Radomír Zachoval, Nemocnice v Třebíči, Urologie, Purkyňovo nám. 2, 674 01 Třebíč; MUDr Martin Šmakal, ÚOP Nová Ves pod Pleší

    Vzhledem k tomu, že výtěžek z běhů Terryho Foxe měl být rozdělen do 30.6.03 a uzávěrka pro žádosti se prakticky kryla s koncem mandátu výboru OS, nemohl výbor ustanovit oponenty a administrativně zpracovat přidělení podpory. Po jednání s Nadací Terryho Foxe a s předsedou ČLS bylo rozhodnuto náhradní řešení pro využití částky získané v roce 2002, a to pro zakoupení přístrojů nutných pro onkologický výzkum. Požadavkem nadace bylo co nejširší využití přístrojů. Částka byla rozdělena rovným dílem pro české a moravské pracoviště. Bude zakoupen přístroj „Metafer“, pro automatické vyhledávání buněk na cytogenetických a histologických preparátech umístěných v laboratoři molekulární genetiky prof. Michalové (využití 1.LF, 2.LF, VFN, ÚHKT a ve spolupráci další pracoviště) a kapalinový chromatograf Waters, typ Aliance, který bude sloužit k vyhledávání jedinců s potenciálem výrazné toxicity a k individualizaci cytostatické léčby, umístěný na MOU v Brně (využití MOÚ, 2.interní hemato-onkologická klinika, nemocnice u sv.Anny a další spolupracující pracoviště moravského regionu). Žádosti o grantovou podporu budou zpracovány novým výborem a budou dotovány z výběžku běhů T.F. získaných v r.2003. Řešitelé tak budou moci obdržet podporu hned počátkem kalendářního roku 2004.
    V souvislosti s běhy T.F. obdržel předseda stížnost dr. Hrušáka, který opakovaně žádal vědeckého sekretáře o informace, ale jeho žádosti zůstaly bez odpovědi. Obrátil se pak se stížnostíi na Nadaci T.F. a na kanadské vyslanectví. Předseda se dr. Hrušákovi písemně omluvil.

    Na žádost VR MZ-ČR vypracoval předseda OS stanovisko k projektu „Protonového ozařovacího centra“, které vědecké radě předkládal doc. Petruželka. Stanovisko bylo jednoznačně zamítavé. Je pozoruhodné, že vědecký sekretář společnosti předsedu o své aktivitě neinformoval.

    Prof. Klener podal žádost o zrušení více než dvacet let staré vyhlášky, umožňující přiznat specializační atestaci z klinické onkologie bez zkoušky, pouze na základě proběhlého habilitačního řízení, po obhajobě práce se vztahem k onkologii. Tento vztah může být značně vzdálený a nedává záruku o erudici uchazeče v celé šíři oboru.

    Prof. Klener odeslal předsednictvu ČLS JEP žádost o ukončení pracovního poměru dosavadní sekretářky OS pí. Amiroucheové a poděkoval za její práci pro OS.

    Prof. Klener se spolu s prof. Vorlíčkem zúčastnili tiskové konference konané 13.6.v Praze , jejímž cílem bylo upozornit novináře na některé aktuální problémy (prevence, význam včasné diagnózy, nové léky a jejich dostupnost). následující den vyšla v MF Dnes naprosto zkreslená informace, podle níž OS dala pokyn, aby se nemocní s pokročilým onemocněním neléčili. Následně TV NOVA odvysílala podobně zkreslené informace v pořadu „Střepiny“. Prof. Klener odeslal do redakce protestní dopis s žádostí o korekci neopravdivých informací, nedostal však žádnou odpověď. Proto po dohodě s vedením ČLS podává trestní oznámení na oba subjekty.


  3. Volby nového výboru. Prof.Klener seznámil přítomné s výsledkem voleb do nového výboru. Vyslovil překvapení nad tím, že čtyřletá pasivita členské základny se po vyhlášení voleb náhle proměnila v neobvyklou aktivitu vyjádřenou množstvím připomínek, jejíchž povaha neukazovala na nutnost anulování vyhlášeného prvního kola. Výbor přesto souhlasil s opakováním voleb a neprosazoval přímou volbu, která by situaci vyřešila rychleji a bez finančních nákladů na obě další kola. Ve volbách rozhodujícího druhého kola bylo odevzdáno 204 platných hlasů, což činí při počtu oprávněných voličů (členů OS) pouze 36 % ze všech členů OS. Počty hlasů odevzdaných ve druhém kole jsou následující:

    Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. 148
    Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. 131
    Doc. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. 130
    Doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. 118
    MUDr. Jindřich Fínek, PhD. 104
    Doc. MUDr. Jiří Petera, PhD. 99
    MUDr. Hana Stankušová, CSc. 97
    Doc. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc. 94
    Doc. MUDr. Bohuslav Konopásek, CSc. 84
    Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. 81
    MUDr. Karel Cwiertka 80
    Doc. MUDr. Josef Kovařík, CSc. 80
    MUDr. Vladimíra Stáhalová 80
    MUDr. Pavel Vodvářka, PhD 75
    MUDr. Jan Fischer 71
    Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. 63
    MUDr. Jana Prausová 55
    Doc. MUDr. Pavel Šlampa 53
    Doc. MUDr. Tomáš Eckschlager, CSc. 50
    Doc. MUDr. Lukáš Rob, CSc. 50
    MUDr. Alena Jelínková 49
    MUDr. Marian Hajdúch 43
    MUDr. Alexandra Aschermannová 39
    MUDr. Olga Přibylová 37

    Revizní komise:
    MUDr. Alena Jelínková 50
    MUDr. Alexandra Aschermannová 37
    MUDr. Bohuslav Konopásek, CSc. 32
    (upřednostnil mandát ve výboru)
    Doc. MUDr. Tomáš Eckschlager 30
    Doc. MUDr. Lukáš Rob 30
    MUDr. Olga Přibylová 30


  4. Poděkování. Prof. Klener poděkoval všem členům odstupujícího výboru za jejich docházku na výborové schůze. Za práci pro OS pak jmenovitě poděkoval prim.Fischerovi, prim.Jelínkové, prof. Vorlíčkovi a prof. Žaloudíkovi.

  5. Blahopřání. Prof. Klener gratuloval nově zvoleným členům výboru a popřál výboru hodně úspěchů. Poté protokolárně předal bývalému místopředsedovi a nově zvolenému členu OS prof. Vorlíčkovi dokumentaci a seznam nejnaléhavějších úkolů, které musí nový výbor urychleně vyřídit, s tím, aby jej předal nově zvolenému předsedovi.

  6. Úkoly, které nemohl dořešit odstupující výbor:
    a) Urychleně zadat do tisku novou verzi “Doporučených nových postupů“.
    b) Administrativně vyřídit žádosti o grant z výtěžků běhu Terryho Foxe. Je nutno jmenovat 2 oponenty pro každý projekt, stanovit termín dodání oponentských posudků tak, aby vyhodnocení mohlo být provedeno do konce kalendářního roku 2003.

Vzhledem k rovnosti hlasů 3 x 80 pro výbor, 3 x 30 pro revizní komisi navrhla volební komise 3 varianty:
a) rozšířit výbor na 13 členů a revizní komisi na 5 členů, b) losovat,
c) zohlednit počty hlasů do obou orgánů.
Varianta c) je však nepřípustná – nelze slučovat hlasy z voleb do různých orgánů. Rozhodnutí o variantě a) či b) musí rozhodnout nový výbor.

Prof. Klener se svého mandátu vzdává. Kandidoval do Onkologické společnosti, nikoliv do společnosti Radiační onkologie, kterou svým složením nový výbor připomíná. Vyslovil svůj podiv nad tím, že předseda a vědecký sekretář jedné společnosti souhlasí se svým zvolením do výboru jiné společnosti, i když to stanovy ČLS nevylučují.
c) Napsat stanovisko k dopisu Doc. Emmerové
d) Odpovědět na dopis zdravotního rady Středočeského kraje. e) Jmenovat zástupce OS do transplantační sekce, společné pro Hematologickou a onkologickou společnost. Doc. Petruželka jmenovaný bývalým výborem se schůzí této sekce nezúčastňoval.
f) vypsat výběrové řízení na novou sekretářku společnosti. g) Inovovat stránky www.linkos.cz, kde např.“visí“ informace z ASCO v r. 2002 a další neaktuální informace.
h) Podat zprávu předsednictvu ČLS JEP o složení nového výboru.
i) Kontaktovat Ing. Knížka, tel 266 052 429, domů 466 393 552, který má zájem o uspořádání semináře a žádal, aby se s ním nový předseda OS spojil.
j) Pověřit nově zvoleného pokladníka, aby kontaktoval prim. Fischera (t.č. v pracovní neschopnosti) a převzal doklady o hospodaření OS.

Za odstupující výbor s přáním mnoha úspěchů novému výboru Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc.

Informace pro členy OS: Po ukončené schůzi odstupujícího výboru zvolil nový výbor funkcionáře OS:
Předseda: Prof. MUDr.Jiří Vorlíček, CSc.; Místopředsedkyně:Doc. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc.; Vědecký sekretář: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.; Pokladník:Prim. MUDr. Jindřich Fínek, PhD.; Členové:MUDr Karel Cwiertka; Doc. MUDr Bohuslav Konopásek, CSc; Doc. MUDr. Jiří Petera, PhD; Doc. MUDr Luboš Petruželka; CSc. MUDr. Hana Stankušová, CSc; Doc. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.; Revizní komise:Prim. MUDr. Alexandra Aschermannová; Doc. MUDr. Tomáš Eckschlager, CSc.; Prim. MUDr. Alena Jelínkova

Plný text v PDF