Potřebujete radioterapii v léčbě Hodgkinovy choroby?

flag

Klin Onkol 2003; 16(4): 184-186.

Souhrn:
Úvod: Postavení radioterapie (RT) v léčbě Hodgkinovy choroby prochází v posledních letech rozsáhlou revizi. Dříve suverénní kurativní metoda je dnes chápána spíše jako pouhý doplněk kombinované chemoterapie a objevují se dokonce úvahy, zda se bez ni nelze obejit úplně. Přinášíme souhrn současné pozice radioterapie a perspektivy jejího dalšího vývoje v teto indikaci.
Výsledky: časná stadia – samostatná radioterapie dosahuje excelentních hodnot celkového přežití, ale s poměrně vysokým procentem relapsů. Iniciální krátká chemoterapie s následnou RT je více než plnohodnotnou alternativou. Intermediární stadia – po úvodní chemoterapii dosahuje involved-field RT stejných výsledků jako extended-field a proto se jednoznačně preferuje. Pokročilá stádia – z hlediska radioterapie nejproblematičtější. Kromě ozáření finálního rezidua po chemoterapii
je pravděpodobně možno od radioterapie zcela upustit. Starší pacienti – prognosticky i léčebně samostatná skupina. Radioterapie zde hraje klíčovou roli pro své krátké trvání a nízkou toxicitu.
Závěr: S výjimkou pacientů v pokročilém stadiu v kompletní remisi po chemoterapii zůstává radioterapie nepostradatelnou léčebnou modalitou Hodgkinovy choroby.

Plný text v PDF