recenze: Breast Cancer, Prognosis, Treatment and Prevention

flag

Klin Onkol 2003; 16(4): 195.

BREAST CANCER, PROGNOSIS, TREATMENT AND PREVENTION; PASQUALINI, J. R. (Ed.);
Marcel Dekker, New York Basel 2002; 656 str., 98 obr., ISBN 0-8247-0712-5, cena 165,USD

Editor s 33 přispěvovateli ze šesti zemí předložil reprezentativní monografii podávající současné názory na karcinom prsu, jeho prognózu, léčbu a prevenci. Obsáhlé dílo je rozdělena do 19 kapitol. Nejprve je rozebírána epidemiologie karcinomu prsu a rizikové faktory. Je popisován vývoj prsu od adolescence do dospělosti a stručně je načrtnuta souhra hormonálních působků. Vysvětlují se hormonální vlivy na vývoj normálního prsu v různých časových obdobích a mechanismy, jež se uplatňují pravděpodobně při karcinogenezi mammy. Dále se pojednává o problematice karcinomu prsu vznikajícího během gravidity, jeho terapie je obtížná a prognóza nepříznivá.
Další úsek je věnován teoretickému tematu složité kontroly proliferace buněk v normálním a nádor obsahujícím prsu. Analyzují se prognostické a prediktivní faktory, inhibice buněčného růstu a indukce apoptózy. Zdůrazňuje se důležitá úloha estrogenů, jež přispívají k vývoji a progresi ca prsu. Probírají se selektivní modulátory enzymů estrogenu, inhibitory aromatózy, jež mohou nabídnout lepší kontrolu růstu než antiestrogen tamoxifen; kromě toho je lze podávat delší dobu.
Tamoxifen se podává již od r.1973, kdy byl použit nejprve u pokročilého ca prsu, nyní se však indikuje na všechna stadia ca. Zlepšuje přežití, časem však vzniká na tento lék rezistence a může vyvolat vznik ovariálního ca. Tamoxifen má pozitivní vliv na skelet, oddaluje vznik osteoporózy, brzdí také rozvoj aterosklerózy zvláště mozkových a koronárních tepen. Jsou hodnoceny léky namířené proti redukci vlivu růstových faktorů nebo jejich složek, které jsou velmi slibné. Rámcově je hodnocena adjuvantní léčba ca prsu u žen v menopauze, nejvhodně ji tamoxifenem. Cytotoxická léčba je užívána k dosažení rychlého efektu léčby k ulehčení příznaků hlavně u metastáz. Do textu je vloženo schéma algoritmu pro léčbu metastáz. Ošetření lokálně pokročilého karcinomu prsu vyžaduje multimodální léčebný přístup. Objevují se první preparáty určené pro antiangiogenní aplikaci. Probíhají experimenty s terapií fystrogeny. Intenzívně se studuje ca s rodinným výskytem, který představuje vysoké riziko. Obsažná monografie přináší množství aktuálních informací o ca prsu, vedle podrobného biochemického obrazu je bohatě zastoupena klinika, srovnání četných výzkumných studií, je připojen také mimořádně bohatý přehled literatury. Kniha je velmi zajímavá pro onkology, chirurgy, biology, endokrinology a všeobecné lékaře. Adresa nakladatelství: Marcel Dekker, Inc., 270 Madison Avenue, New York, NY 10016-0602-9000, USA (www.dekker.com). V. R., V. H.

Plný text v PDF