Interdependence v pneumologii

flag

Klin Onkol 2004; 17(1): 38-39.

Světová pneumologie na evropském koncertu se specificky rakouským citem pro středoevropský prostor, co dokládá vyzvednutí osobností Severina Dauma (Congress Chair Award), jehož fundamentálním příspěvkem k současnému duchu společné Evropy je založení Societatis Europae Physiologiae Clinicae Respiratoriae (SEPCR) v Praze v r. 1966, předchůdkyně současné European Respiratory Society (ERS) a Jana Zielinskeho z Varšavy (Sadoul Honorary Lecture) renomovaného člena SEPCR, oslovenému stejně jako Paul Sadoul, Daumovým charismatem.
Maraton 3715 sdělení v 384 sekcích za 5 dnů. Od nozokomiálních nákaz po transplantacích plic přes nové obzory v terapii asthmatu, nové zprávy o karcinogeneze (potenciálním prekurzorem malobuněčného karcinomu plic je intersticiální hyperplazie neuroendokrinních buněk), otázky efektivity kampaně proti kouření až k tuberkulóze balkánských běženců, novým diagnostickým technologiím, kvalitě života pacientů s COPD, včasné diagnostice a léčbě bronchogenního karcinomu, instrumentariu VATS, chemoprevenci, futurologickým diagnostickým a léčebným vizím, a… dostupnosti běžného RTG plic pod Uralem anebo v Rumunsku. Dokonalý obraz paradigmatu interdependence Benjamina Barbera.
ERS stimuluje výměnu poznatků, forsíruje vzdělávání, podporuje výzkum.
Nazírá potřebu přerozdělení zdrojů v řešení problému rozvoje: na jedné straně nadměrného na druhé nedostatečného. Invence ani prostředky nechybí, je deficit praktické distribuce. Budoucnost patří budovatelům mostů, kteří to tradičně nemají (ani nemohou mít) lehké.

Plný text v PDF