recenze: Nádory testis, diagnostika a liečba

flag

Klin Onkol 2006; 19(2): 137.

D. Ondruš a kol.: Nádory testis, diagnostika a liečba
Martin, Osveta 2004, 301 s., ISBN 80-8063-152-2.

Nádory testis nepatříí k přííliš frekventním nádorům, ale jejich incidence stoupá a věkový vrchol jejich výskytu se nachází kolem 25 let (nádory neseminomového typu) a kolem 35 let (seminomy).
Vzhledem k tomu, že jejich prognóza se za posledních 25 let diametrálně změnila, jejich mortalita dramaticky poklesla, ale přesto se začasté setkáváme s příípady pokročilými, musíme tyto nádory považovat nejen za medicínsky, ale i společensky velmi závažné.
Vyskytují se totiž v produktivním věku, kdy muži ukončili svou kvaliříkaci a začínají pracovně, společensky i rodinně žít.
Z tohoto hlediska je předkládaná monograře nesporným příínosem na trhu onkologické literatury.
Monograře je rozčleněna do 17 kapitol. Epidemiologická kapitola informuje o rasové geograřícké a věkové incidenci a mortalitě a srovnává situaci ve Slovenské republice se situací v jiných zemích. Trend na Slovensku je podobný zvyšující se incidence a stabilizace mortality, což svědčí v podstatě o léčebných úspěších.
V další kapitole jsou probrány etiologické a rizikové faktory, příičemž jsou vysvětleny vztahy ke kryptorchismu, urogenitálním malformacím, traumatu, virovým infekcím, inguinální hernii, hormonálním faktorům a faktorům zevního prostředí, faktorům profesním a sexuálním.
Kapitola zabývající se molekulární biologií a genetikou vysvětluje vztah k dědičným dispozicím, probírá molekulárněbiologickou etiopatogenezu včetně markerů konvenční cytogenetiky a molekulární cytogenetiky. Jakkoliv jsou zatím molekulárně genetické poznatky (oproti jiným nádorům) u germinálních testikulárních nádorů v začátcích, jsou pro nás důležité a ukazují cesty dalšího bádání. V kapitole jsou obsaženy i zásady genetického poradenství a popsány genetické laboratorní metody.
V kapitole „Patologie“ je velmi detailně a příitom naprosto srozumitelně a věcně popsána histogeneze těchto nádorů a jejich patologicko-anatomická klasiříkace. Podkapitola je věnována intratubularní neoplázii, kde je vysvětlen její význam i současné názory na ITN. V kapitolách pojednávajících o klinických přííznacích, diagnostice primárního nádoru, nádorových markerech a diagnostice rozsahu choroby, je dán podrobný a přehledný návod ke standardnímu vyšetření před a po diagnóze. Vysvětleny jsou nejčastější přííznaky, se kterými nemocný příichází k lékaři prvního kontaktu. Je zde jasně vysvětlena indikace těch kterých vyšetření včetně CT, MR i PT. Podrobný a zasvěcený výklad je věnován otázce nádorových markerů. Kapitola pojednávající o TNM klasiříkaci vlastně vychází z uvedených poznatků.
Kapitoly věnující se léčbě jsou rozděleny na chirurgické příístupy, ve kterých kromě zásahů v retroperitoneu nechybí ani zasvěcený výklad o metastasektomii v jiných lokalizacích, zejména v lokalizaci plicní. Léčba je dále detailně rozebrána podle typu nádoru (seminomy x neseminomy ) a uvnitří každého typu podle klinických stadií. Autoříi prokazují, že jsou nejen znalí nejnovějších chemických a radiačních postupů, ale že tyto postupy léta praktikují a mají s nimi intimní zkušenosti.
Poslední dvě kapitoly jsou věnované sexuálním poruchám, možnostem jejich předcházení a jejich léčby a dále možnostem prevence a vytypování rizikových skupin. Obojí je důležité jednak pro včasnou diagnostiku a dále pro psychosociální rehabilitaci po léčbě.
Kniha má 301 stran, za každou kapitolou je výčet světové nejnovější literatury, monograře je doplněna fotodokumentací, kresbami a grafy, které činí monograříi ještě atraktivnější.
V kolektivu autorů se velmi šťastně sešel sehraný diagnostickoléčebný tým s mnohaletou zkušeností a vynikající znalostí probírané problematiky. Každý z autorů je nepominutelnou odbornou autoritou. Je velice záslužným počinek, že Prof. MUDr. Dalibor Ondruš, DrSc. tyto autority dovedl stmelit a inspirovat k sepsání tak přínosného a svěžího díla.
Knihu lze doporučit nejen onkologům, urologům, radioterapeutům, patologům, ale i praktickým lékařům a konečně i pokročilejším studentům medicíny.

Doc. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc.
přednosta Onkologického odd. FTN, Praha
V Praze dne 12.2.2006

Plný text v PDF