Zpráva z účasti na 9. Bauerově dni.

flag

Klin Onkol 2006; 19(2): 155-156.

Dne 19.11.2005 se konal v pražském Karolinu 9. Bauerův den pod názvem „Kontroverze v onkologii: prevence cervikálního karcinomu, skríning, vakcinace“, pořádaný Gynekologickoporodnickou klinikou UK Praha 2. LF a FN v Motole, Onkogynekologickou sekcí ČGPS a Nadačním fondem „Žena a život“.
Doc.MUDr.L.Rob,CSc. zaujal svou přednáškou pod názvem „Cervical cancer in the Czech Republic current status“. Od roku 1974 do roku 2002 docházelo k sinusoidnímu pohybu incidence cervikálního karcinomu v rozmezí 20-24/100000 obyvatel. V období před vstupem České republiky do Evropské unie byla incidence karcinomu děložního hrdla ve státech Evropské unie 9,8/100000 a mortalita 2,9/100000, zatím co hodnoty incidence v České republice se v téže době pohybovaly v rozmezí 19,8-21,6/100000 a mortality 6,9-7,6/100000. Za zamyšlení stojí věková distribuce žen s karcinomem děložního hrdla. Ve věku 20-35 let je 13% nových případů ročně a 10% žen ročně umírá. Ve věku 36-55 let je ročně 45% nových případů a 25% žen umírá. Ve věku 56-75 let je 30% nových případů a 50% žen ročně umírá. Ve věku 76-95 let je 10% nových případů a 90% žen ročně umírá.
Na téma „Aktuálnost problematiky z pohledu Ministerstva zdravotnicví České republiky“ pohovořil MUDr.Březovský. Na to pak navázal prof. MUDr. Žaloudík, CSc. se svým příspěvkem pod názvem „Aktuálnost problematiky z pohledu Onkogynekologické společnosti“. Účastníci 9. Bauerova dne měli i tu čest vyslechnout přednášku v angličtině od prof. MUDr. Meijera, Ph.D. z Vrije University Medical Center v Amsterdamu -“Screening today and tomorrow in Europe“ celá přednáška bude publikována v Gynekologii po promoci. As. MUDr. Kačírek otevřel živou diskusi na téma „Kontroverze klasická cytologie, LBC (Liquid Based Cytology = cytologie v tekutém mediu) a další nové metody hranice senzitivity, úskalí pro skríning“. Senzitivita cytologie ve skríningu činí 60%. V České republice není zatím ani jedna laboratoř, která by cytologii v tekutém mediu díky finančním nákladům rutinně prováděla. Dle většiny studií poskytuje LBC lepší výsledky než klasická cytologie. Laboratoře by měly být rozděleny na skríningové a konziliární, kde by byly konzultovány výsledky cytologií již selektované skupiny pacientek. Požadavky na skríningovou laboratoř jsou dle WHO 100000 provedených cytologií/rok, v USA 300000 cytologií/rok. V Evropské unii je situace stále neujasněna. V České republice se návrhy na provedený počet cytologických vyšetření pohybují v rozmezí 15000-25000-50000 za rok.
As.MUDr.Pluta svou přednášku zaměřil na „Kontroverzi v HPV (Human Papillomavirus) testaci kde jsou hranice senzitivity, úskalí pro skríning, využitelnost metody v ostatních indikacích“. Dle dosavadních studií u žen ve věku 18-30let má pozitivní HPV testaci v 1545% případech. Ženy nad 30 let s perzistující HPV infekcí činící cca 3-7% a jsou považovány za rizikovou skupinu. Dle dosavadních studií je přítomnost typů HPV 16 a 18 u 70% karcinomů děložního hrdla a HPV 31, 45, 52 u 12% karcinomů děložního hrdla. Vezmeme-li v úvahu rozdělení cytologických nálezů, tak pozitivní HPV testaci můžeme najít v 4-45% u normálních cytologických nálezu, v 50% u LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion = lehká dysplazie), v 95% u HGSIL (High Grade Intraepithelial Lesion = středně těžká a těžká dysplazie) a v 98-99,7 % u invazivního karcinomu děložního hrdla. U žen s onkocytologickým nálezem ASC-US (Atypical Squamous Cells of Undetermined Signifiance = atypické skvamózní buň ky neznámého původu) pod 30 let se HPV testace nedoporučuje, vysokou prevalenci má v tomto případě kolposkopie. Naopak u žen s ASC-US nad 35 let je provedení HPV testace doporučeno. U nálezu ASC-H (Atypical Squamous Cells, cannot exclude High Grade Lesion = atypické skvamózní buň ky charakteristické pro HPV infekci) nemá HPV testace význam, pouze kolposkopie. U AGC-neo (Atypical Glandular Cells Neoplasm = atypické glandulární buň ky a vysoce suspektní neoplazie) je doporučena biopsie. Závěrem zazněla přednáška doc.MUDr.Roba,CSc. „Profylaktická vakcinace dnes a zítra“. Dle dosavadních studií je u pacientek s anamnézou kouření cigaret čtyřnásobně větší riziko vzniku karcinomu děložního hrdla. Dokonce až šestinásobné riziko vzniku karcinomu děložního hrdla je u pacientek s anamnézou brzkého pohlavního styku, zvýšeným počtem sexuálních partnerů a kouřením. Diskuse ohledně vakcinace proti HPV nepřinesla jednoznačné závěry. Nebyla stanovena věková hranice očkovaných dívek. Zvažované věkové rozmezí je mezi 13-14 lety, avšak posunutí vakcinace do nižších věkových kategorií je diskutabilní. Rovněž tak ceny vakcín, které by měly přijít na náš trh cca za 2 roky, nebyly dořešeny. Předpokládaná cena se pohybuje mezi 6000-10000 Kč, ovšem snaha je o její snížení. Od myšlenky aplikovat vakcínu i u mužů bylo ustoupeno vzhledem ke vzácnému výskytu penilního karcinomu. T.č. jsou připravovány na trh dvě vakcíny: Gardasil MERC vakcína HPV-16 VLP+S (6, 11, 16, 18) Cervarix GSK vakcína HPV-16 a HPV-18 VLP+S (6, 18) Aplikační formou budou i.m. injekce. Aplikační intervaly nebyly ještě stanoveny. Zvažuje se schéma 0 měs-1 či 2 měs...6 měs. Zda bude následovat ještě přeočkování po určité době není zatím známo. Vakcinace by měla být svěřena do rukou dětských lékařů, na čemž se shodlo celé odborné fórum.
V České republice je skríning založený na cytologickém a kolposkopickém vyšetření jednou ročně se začátkem 18 let ženy, či při zahájení sexuálního života. Hodnotíme-li incidenci onemocnění karcinomu děložního hrdla, je znatelné, že současný systém prevence není dostatečně vyhovující. Proto si na závěr položme otázku: „Jaké další kroky je nutno podniknout k jeho zkvalitnění?“

Plný text v PDF