Klin Onkol 2023; 36(1): 3-4.

Milé kolegyně, milí kolegové. První číslo nového ročníku bychom rádi zahájili přáním všeho dobrého a úspěchů jak v pracovním, tak v osobním životě. Rok 2023 bude rokem četných změn, mezi jinými i výboru ČOS. Věříme, že opět k lepšímu, a to i pro Klinickou onkologii.

Klinická onkologie vychází již od roku 1986 a patří mezi nejčtenější domácí odborné časopisy mezi českými a slovenskými onkology a radioterapeuty, a současně má nejvyšší podíl citovaných článků z odborných periodik, která pravidelně publikují české a slovenské články s onkologickou problematikou. Dokonce, podle hodnoty mezinárodního indexu SJR (SCImago Journal Rank), který vychází z údajů v bibliografické databázi Scopus a reflektuje kvalitu a reputaci daného odborného periodika, se Klinická onkologie umístila na 5. místě z celkem 45 odborných časopisů vydávaných v České republice a zaměřených na oblast medicíny (tab. 1). Přitom první čtyři místa obsadily časopisy, které publikují články pouze v anglickém jazyce. Tedy, mezi všemi českými odbornými medicínskými časopisy evidovanými v databázi Scopus, ve kterých lze publikovat články v češtině a slovenštině, se Klinická onkologie umístila na 1. místě. Navíc, obsah časopisu je excerpován v celosvětové bibliografické databázi MEDLINE/PubMed, což není pro tuzemské časopisy běžné. Díky tomu jsou Vaše práce zviditelněny a dohledatelné v této prestižní databázi.

Kvalita časopisu zaručuje, že v něm vydané české a slovenské publikace jsou uznávány při hodnocení grantů, pro obhajoby doktorského studia a pro habilitační a profesorská řízení. V medicíně však existuje další, možná i důležitější, důvod, proč mít profesní časopis. Je naprosto nezbytné šířit moderní poznatky a vlastní zkušenosti mezi domácí odbornou veřejností, stejně tak i výsledky výzkumných projektů, obzvlášť jsou-li financované z našich daní.

Opakovaně jsme dotazováni na možnost získání impakt faktoru. Ve snaze o jeho získání nadále pokračujeme, ovšem vzhledem k velikosti našich národů a nesrozumitelnosti našich jazyků pro většinu světa si neděláme zbytečné naděje. Časopis Klinická onkologie své hlavní místo mezi českými a slovenskými čtenáři a chce i nadále vycházet především v češtině a slovenštině, byť jsme rádi i za příspěvky v angličtině. Zkušenosti jiných českých odborných periodik, které se jednu dobu vydaly cestou publikování článků výhradně v anglickém jazyce, prokázaly, že toto není cesta k dosažení vyšší citovanosti a impakt faktoru (viz např. časopis Cor et Vasa).

Klinická onkologie je oficiálním periodikem České i Slovenské onkologické společnosti, periodikem, které se snaží mít dobrou odbornou úroveň, a my věříme, a to i na základě výše uvedených ukazatelů, že se nám to daří. Bohužel, nacházíme se v době, která přináší řadu nelehkých situací i pro časopis. Trápí nás nejenom otázka financování časopisu, ale vůbec i potřeba obhajovat vydávání časopisu na výboru České onkologické společnosti, po tolika letech existence.

Nový výbor ČOS nepochybně svůj zájem o Klinickou onkologii zaktualizuje a učiní maximum proto, aby měla zajištěné financování pro distribuci tištěných čísel všem jeho členům, tak jak tomu dosud vždy bylo. Místo takové pomoci však zatím přichází jen rádoby snadné doporučení převést časopis pouze do webové (online) formy. Tyto návrhy opakovaně odmítáme, a máme k tomu hned několik důvodů, již léta stejných. Kromě jisté hmatatelnosti a důvěryhodnosti tištěné formy, které někdo neuznává, jsou tu i další. Například cena. Redakční a grafická příprava webové formy je stejně nákladná jako u tištěné formy, přičemž u tištěné formy je tato cena prakticky kompletně kryta inzercí, zatímco webová forma je pro inzerenty nezajímavá. Převedení do webové formy by nakonec nutně vedlo k zavedení striktně placeného přístupu, tedy pro čtenáře nakonec k významně dražší variantě. Pro nás však nejzávažnějším důvodem proti přistoupení k vydávání časopisu výhradně v online podobě je skutečnost, že se ztrátou registrace pro tištěnou verzi bychom porušili vstupní podmínky a Klinickou onkologii vyřadili z databáze MEDLINE/PubMed, která poskytuje autorům značné výhody. Jednalo by se o nevratný krok. Dostat se do této databáze nebylo vůbec snadné, stejně jako stále dodržovat její přísné podmínky. Podařilo se nám to v roce 2008, po 10 letech snažení a opakovaných žádostech, přitom v té době ještě vstupní kritéria dávala naději i pro časopisy v podstatě regionální. Dnes to již není možné. Dokládá to i fakt, že Klinická onkologie je posledním ze 13 odborných časopisů publikujících česky a slovensky psané články, který byl do této databáze přijat.

Klinickou onkologii založili v roce 1986 v MOÚ naši kolegové, dr. Z. Mechl, prof. J. Kovařík, dr. J. Němec a prof. A. Rejt­har. Časopis měl velký úspěch a o dva roky později se stal oficiálním časopisem onkologické společnosti. Jejich činu a letité práce, kterou časopisu věnovali, si dodnes hluboce vážíme. Nezbývá nám než věřit, že nově zvolený výbor České onkologické společnosti ČLS JEP se postaví k podpoře oficiálního časopisu společnosti pozitivně a že i členové pochopí, kdyby došlo ke zvýšení členských příspěvků, pokud by se spojeným úsilím nenašly jiné zdroje pro zajištění financování bezplatné distribuce časopisu, této jedinečné členské výhody. Snad k tomu všechny výše popsané argumenty přispějí.

doc. MUDr. Vuk Fait, CSc.
prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D.

Plný text v PDF