Hereditární nádorová onemocnění v klinické praxi

flag

Klin Onkol 2023; 36(1): 77.

Lenka Foretová, Eva Macháčková, Renata Gaillyová a kol.

Grada 2022, 1. vyd., 504 s. ISBN: 978-80-271-1293-7.

Hereditární nádorová onemocnění tvoří významnou část maligních onemocnění. U ně­kte­rých nádorů jsou hereditární příčiny vzácné, ale např. u nádorů ovarií mohou být dědičné příčiny zjištěny až u 20 % procent pacientek. Existuje více než 200 různých nádorových syndromů.

V dnešní době, s rozvojem molekulární genetiky, je dia­gnostika nádorové predispozice důležitá jak v onkologii a lékařské genetice, tak v mnoha dalších oborech medicíny. Zájem o testování u svých pacientů mají i praktičtí lékaři, gynekologové, pediatři, gastroenterologové, ale i chirurgové, plastičtí chirurgové, neurologové, kožní, oční lékaři a další specializace. Ve všech těchto oborech je nutné znát možnosti dia­gnostiky, rizika nádorové predispozice a možnosti preventivní péče.

Kniha je zaměřena právě na praktické aspekty v rozhodování o genetickém testování u onkologických pacientů nebo u jejich rodinných příbuzných, na orientaci ohledně dosud známých rizikových aspektů jednotlivých syndromů, a především na to, jakým způsobem je možné provádět preventivní sledování u vysoce rizikových osob, kde je prevence založena jak na pravidelných specializovaných kontrolách, tak na primární prevenci nádorů, mimo jiné pomocí profylaktických operací.

V odborných kruzích je nejvíce diskutovaný hereditární syndrom nádorů prsu a ovarií, který je denně dia­gnostikován u desítek pacientek a jejich příbuzných. V současné době je v ČR několik tisíc osob sledovaných pro vysoká rizika. Další syndromy jsou sice vzácnější, ale tvoří také významné procento častých nádorů, jako např. nádory kolorekta, dělohy nebo ledvin.

Kniha je určena široké lékařské veřejnosti, především pak onkologům, gynekologům, pediatrům, gastroenterologům, chirurgům, dermatologům a praktickým lékařům.

Plný text v PDF