Komplikace onkologických pacientů a možnosti jejich řešení v primární péči

flag

Klin Onkol 2023; 36(1): 78.

Samuel Vokurka a kol.

Grada 2022, 1. vyd., 154 s. ISBN: 978-80-271-3556-1.

Monografie prakticky zpracovává základní komplikace a postižení u onkologických pacientů v aktivní léčbě nebo po jejím ukončení. Zahrnuje specifické problémy, se kterými může být konfrontován lékař prvního kontaktu (praktický lékař, ambulantní specialista). Jednotlivé kapitoly přinášejí základní informace k projevům a diferenciální dia­gnostice konkrétní komplikace, jsou uvedeny základní postupy pro farmakologickou a nefarmakologickou intervenci.

Autorský kolektiv vedený zkušeným autorem prof. Vokurkou zpracoval široký okruh témat od kožní toxicity přes onkologické rány, postižení dutiny ústní, nevolnost a zvracení, horečky při infekci nebo malignitě, výživu a malnutrici, průjem a zácpu, bolest, únavu, krvácení, ascites, problematiku stomií, problematiku sexuality až po možnosti fyzické aktivity, rehabilitace, fyzioterapie a řešení akutních stavů v paliativní a domácí péči.

Publikace je určena především pro denní praxi praktických lékařů a ambulantních specialistů, ale užitečná je i pro ošetřovatelskou praxi a domácí péči.

Recenzentka knihy prim. MUDr. Katarína Petráková, Ph.D. (Masarykův onkologický ústav, Brno) oceňuje kvalitu textu, uvedení diferenciální diagnostiky komplikací, přehlednost a srozumitelnost, zařazení témat v jiných, méně diskutovaných publikacích, návody na medikamentózní řešení a odbornou úroveň publikace. MUDr. Otto Herber (všeobecný praktický lékař, Kralupy nad Vltavou) uvádí, že v době „informační exploze“, kdy je lékařská veřejnost zaplavována množstvím informací z řady zdrojů, je komplexní odborná knižní publikace příjemnou změnou. Mgr. Monika Labudíková (Hemato-onkologická klinika, FN Olomouc) kladně hodnotí praktické zpracování komplikací, s kterými se lze setkat jak v průběhu léčby, tak po jejím ukončení a rovněž v paliativní péči, velmi praktické a přehledné zpracování, obrazovou dokumentaci a magistraliter receptury.

Plný text v PDF