sacharidy

Sacharidy (z latinského saccharum = cukr), glycidy (z řeckého glykos = sladký) jsou významné sloučeniny.

  • glukóza ("hroznový cukr") je zdrojem energie pro buňky,
  • glykogen je polysacharid tvořený mnoha molekulami glukózy, je zásobou energie uloženou v játrech
  • škrob je zásobní polysacharid rostlin, pro organismus je jedním ze zdrojů cukru
  • celulóza je nerozpustný polysacharid, tvoří buněčnou stěnu rostlinných buněk, tvoří "vlákninu" významnou pro činnost střeva
  • ribóza a deoxyribóza jsou součástí RNA a DNA
  • glykolipidy (lipidy/tuky s cukernou složkou) jsou např. součásti buněčné membrány
  • mukopolysacharidy tvoří část mezibuněčné hmoty zejména v chrupavce, šlachách, vazech, ale i v jiných tkáních
  • glykoproteiny (proteiny/bílkoviny s cukernou složkou) tvoří např. mucin = skupina látek nacházející se v mezibuněčném prostou, na sliznicích, ve slinách, v hlenu
  • glykopeptidy (peptidy/krátké řetězce aminokyselin s cukernou složkou) mají antibakteriální účinek